Aktar: Mahkeme Kürtlere dağ yolunu göstermiştir

Aktar: Mahkeme Kürtlere dağ yolunu göstermiştir
Diyarbakır eski Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar ve BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz, tutuklu BDP’li milletvekillerinin durumunu Tigris Habere değerlendirdi.

Aktar, tutuklu vekillerin tahliye talebini reddeden mahkemenin hukuk dışı ve siyasi bir karar verdiğini ifade ederek, bu kararla barış sürecine de ret kararının verildiğini ve Kürtlere dağ yolunun gösterildiğini vurguladı. Yılmaz da, sadece BDP’li vekiller değil diğer tutuklu binlerce Kürt siyasetçinin de derhal serbest bırakılması gerektiğini kaydetti.

Haci GÜNEŞ 

Özel Haber

Tutuklu BDP’li vekiller hakkında verilen ret kararını Gazetemiz Tigris Habere değerlendiren Diyarbakır eski Baro Başkanı M. Emin Aktar ve BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı M. Emin Yılmaz, önemli açıklamalarda bulundular.

Anayasa Mahkemesi (AYM), uzun tutukluluğu hak ihlali sayarak, Ergenekon davasından 34 yıl 8 ay hapis cezası alan ve cezaevinde 4 yıl 274 gün tutuklu kalan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay için ‘tutukluluğu makul süreyi aştı, seçilme hakkı ihlal edildi’ gerekçe göstererek, tahliye kararı verdi.  AYM’nin, 5 Aralık 2013 tarihinde Balbay için verdiği emsal kararının ardından, gözler BDP’li vekillere çevrildi. Balbay’a ilişkin AYM'nin tahliye kararının ardından tutuklu vekillere ilişkin Diyarbakır 5 ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri'ne yapılan tahliye talepleri "bireysel başvuru yapılmadığı" gerekçesi ile reddedilmişti. Diyarbakır'da tutuklu 5 milletvekilinden Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş'a ilişkin Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen ret kararının ardından bir üst mahkemeye yapılan itiraz başvurusuna ilişkin savcılık tarafından hazırlanan mütalaada her üç vekilin tahliyesi talep edilmişti. Savcılık mütalaasını değerlendiren Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu vekillerin tahliyesinin reddine karar verdi.

‘Kürtlere “düşman” hukuku uygulanıyor’

Tutuklu vekillerin durumu, gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Mahkemenin verdiği ret kararını değerlendiren Diyarbakır eski Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, mahkemelerin verdiği kararın hukukla bir alakasının olmadığını, kararın siyasi olduğunu ifade ederek, bu yaklaşımla sürmekte olan çatışmasızlık sürecine de ret cevabı verildiğini kaydetti. Aktar, AYM’nin açıkça ayrımcılık yaptığını ve Kürtlere “düşman” hukukunu uyguladığını kaydetti.  Türkiye’de söz konusu Kürtler olduğunda hukukun farklı işlediğini kaydeden Aktar, “Bir taraftan cezası kesinleşmiş vekili serbest bırakacaksın, diğer taraftan eften püften gerekçelerle yargılananların tahliyesine ret kararı vereceksin! Bunun hukukla ne alakası var? Ergenekon davasından 34 yıl 8 ay hapis cezası alan Balbay serbest bırakılıyor ki cezası kesinleşmiş olduğu halde, ama diğer taraftan sırf siyaset yaptıkları için KCK adı altında yargılanan BDP’li vekiller var. Cezası kesinleşmiş olanı serbest bırakıyorsun, diğerlerin tahliyesine ret kararı veriyorsun. Bu dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir hukuk sisteminde görülmemiş bir şeydir.” Şeklinde tepki gösterdi.

‘Dağ yolunu gösteriliyor’

Mahkemenin verdiği kararın çözüm sürecine de ciddi zararlar verdiğini ifade eden Aktar, mahkeme bunu yaparak, Kürtlere “dağ” yolunu gösterdiğini kaydetti. Bu kararların, Kürtlerin legal anlamda siyaset yapmasının önüne set konulduğunu belirten Aktar şunları kaydetti: “Bir taraftan Kürtlerle müzakere yapacaksın ama diğer taraftan da legal anlamda çalışma yapan tüm siyasetçileri zindana tıkacaksın. Bu zihniyetten nasıl bir çözüm beklenir? Aslında mahkemenin verdiği karar bir zihniyet kararıdır. Yani Kürtlere ‘Dağa gidin’, dağın yolunu göstererek, Kürtleri terörize etmek isteyen bir zihniyetle karşı karşıyayız.”

‘KCK davaları seyirlik tiyatrodur’

KCK adı altında tutuklanan tüm siyasetçilerin serbest bırakılması gerektiğini ifade eden Aktar, “Tutuklu Kürt siyasetçilerin hiç biri de bir suç işlemiş değil. Tek suçları özgürlükleri için legal alanda çalışmalarıdır. KCK davasında bir tiyatro sahnesi sergilenmiştir. Bu oyundan vazgeçilmesi gerekiyor. Mahkemelerdeki polis ve jandarmalar bile bize ‘bunlar gerçekten bu sebeple mi yargılanıyorlar’ diye soruyorlar. Kürtlere açık ve alenen zulüm yapılıyor ve bu zulmü de herkes görüyor. Bu zihniyetin değişmesi ve yetkililerin ellerini vicdanlarının üzerine koymaları gerekiyor” dedi. Bu sürecin bu şekilde yürüyemeyeceğini, eninde sonunda bu haksızlıkların ortadan kalkacağını söyleyen Aktar, “Herkes serbest bırakılacak ve özgür kalacak. İsteğimiz o ki daha fazla gözyaşı, acı çekilmeden bu sorunun çözülmesidir. Kürtler barış istiyor ve barış elini uzatmış durumunda. Bu elin daha fazla havada kalmaması, herkes için en doğru olanıdır” şeklinde konuştu.

‘Mücadelemizle bu haksızlığının üstesinden geleceğiz’

BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz da, tutuklu vekillerinin derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade ederek, tutuklu vekillerin 4-5 yıldır haksız ve hukuksuz bir şekilde tutulduğunu vurguladı. Diyarbakır 4,5 ve 6 Ağır ceza mahkemelerinin verdiği kararlarla, Anayasaya göre suç işlediklerini belirten Yılmaz, “Biz sadece vekilleri değil; haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklanan on binlerce arkadaşımızın de derhal serbest bırakılması gerektiğini söylüyoruz. Tutuklanan arkadaşlarımızın hiç birinin en ufak bir suç dahi işlediğine rastlanmamıştır. Üzerlerinde bir çakı bile yakalanmamıştır. Bu hukuksuzluk ve haksızlığının ortadan kalkması için mücadelemiz devam edecektir. Biz duruşumuzla, mücadelemizle bu haksızlıkların üstesinden geleceğiz” diye belirtti.

hg-yilmaz-2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.