Alipaşa Futbol Kulübü

Alipaşa Futbol Kulübü
Geçmişten günümüze ''spor'' mahiyeti değişse de her zaman hayatın içinde etkin bir şekilde yer almış hatta bazen hayatın akışını yön verecek kadar etkili olduğu dönemler olmuştur

Şehmus Damar

TİGRİS HABER - Geçmişten günümüze ''spor'' mahiyeti değişse de her zaman hayatın içinde etkin bir şekilde yer almış hatta bazen hayatın akışını yön verecek kadar etkili olduğu dönemler olmuştur. Kralların, padişahların emriyle düzenlenen okçuluk, koşu, güreş ve binicilik gibi sporlarda yarışan ve başarılı olan yarışmacılar hükümdarların iltifatına mazhar olmalarının yanı sıra mensup oldukları halkların nezdinde de efsane, kahraman ve kültürel değer olmuşlardır.

Eski çağlarda sporcular yaşamlarını sürdürmek farklı işlerde çalışırlardı. Geçinebilmek için yarışmalardan kazandıkları ödül ve armağanlara bel bağlayamazlardı. Bu sebepten dolayı o dönemin sporcuları hayatlarını idame edebilmek için geçimlerini sağladıkları işlerine devam etmek zorundaydılar. O dönemlerde birçok yarışmayı kazanan bir koşucu çoban, yarışmalarda hedefi ıskalamayan bir okçu avcı, çok güçlü bir güreşçi çiftçi, geçilemeyen bir yüzücü sıradan bir asker olabiliyordu.

Sporun genelde amatörce yapıldığı o dönemlerdeki zor hayat şartları geride kalsa da bugün amatör spor kulüpleri farklı sorunlarla mücadele etmektedir. Ama amatör spor yaşadığı bütün bu zorluklara rağmen yoluna devam etmektedir. Tarihin hemen hemen her döneminde var olan amatör spor -belki de insanlığın doğasının duyduğu bir ihtiyaç olmasındandır vazgeçilemeyen, terk edilemeyen bir tutku olmuştur. Amatör spor bugünde dünyada yapılan bütün profesyonel sporların kaynağı, altyapısı ve dinamosudur.

Ülkemizde ve bölgemizde ihmal edilmiş, gerekli desteği tam olarak almamış “amatör spor ve amatör spor kulüpleri'' konulu bir çalışma için Tigris Haber gazetesi olarak amatör spor kulüplerimizin sorunlarını, ihtiyaçlarını ve taleplerini dile getirecekleri ve Diyarbakır'da faaliyet gösteren amatör spor kulüplerimizi tanıtacak bir yazı dizisi için kulüplerimizle röportaj yapıyoruz. İlk röportajımızı da1978 yılında Diyarbakır'ın Sur ilçesinin Alipaşa semtinde kurulan Diyarbakır'ın köklü kulüplerinden Alipaşa Futbol Kulübü Başkanı Sayın Süleyman Şenci’yle yaptık.

kapak-psd-copy.jpg

Yıllarca Diyarbakır sporuna ve futboluna; sporcu, antrenör ve idareci olarak hizmet etmiş Diyarbakır spor camiasının yakından tanıdığı, camianın duayen isimlerinden Alipaşa Futbol Kulübü Başkanı Sayın Süleyman Şenci'ye soruyoruz, cevaplıyor.

Süleyman Şenci, Alipaşaspor Futbol Kulübü Başkanı

Alipaşa kulübünün kuruluş amacı vizyonu ve misyonu nedir, bize Alipaşa kulübünün dünü ve bugününü anlatabilir misiniz?

- 1977 yılında Diyarbakırspor 2. Ligde şampiyon olarak birinci lige çıktığı zaman, bütün Türkiye'de Diyarbakırspor gündem olmuştu. Bizlerde o zamanlar Türkiye ve Diyarbakır'da esen Diyarbakırspor rüzgarının etkisiyle Alipaşa’lı futbol tutkunu gençler olarak 1978 yılında Alipaşa spor kulübünü kurduk. Ardından semtimizin esnaflarından Artin Olgundemir'i Alipaşa kulübünün ilk başkanı olarak seçtik.

Kulübümüz kurulduktan sonra mahalli liglerde mücadele ettik. 1988-89 sezonunda amatör lige katıldık. 2 yıl sonra 2. Amatörde şampiyon olarak 1. Amatöre yükseldik. Yıllarca süper amatör ligde mücadele ettik. Gençler U-17 ve U-19 liglerinde defalarca şampiyon olduk. Son iki sezondur tesis sıkıntısı ve maddi imkansızlıklar nedeniyle süper amatör ligden çekilmek zorunda kaldık. Sadece küçükler yaş grupları U-11, U-12, U-13, U-14 ve U-15 liglerinde ve Türkiye 1. Futsal liginde 8 sezondur mücadele ediyoruz.

Türkiye 1. Futsal ligi takımlarından Alipaşaspor, antrenörler Fatih Aydeniz ve Sezai Şenci

Tesis sıkıntısı ve maddi imkânsızlıklardan bahsetmişken amatör sporun bu büyük sıkıntıları nasıl aşılır?

- Öncelikle tesis sıkıntısından bahsedeyim. Amatör kulüplerin çoğunun dert yandığı bir sorundur tesis sıkıntısı ve bu sıkıntı Diyarbakır Atatürk stadyumunun yıkılmasından sonra daha hissedilir oldu. ''Atatürk stadyumu'' yıkılmadan önce bizim gibi kulüpler stadyumun olanaklarından istifade ediyordu. Soyunma odalarını kullanıyor, stadyumun toprak olan yan sahasında idman yapabiliyor, önemli maçlarımızı da stadyumda oynayabiliyorduk. Atatürk Stadyumunun şehir merkezinde oluşu tesislerinden daha rahat bir şekilde yararlanma imkânı sunduğu gibi hatıralarla dolu bir yapı olarak spor ruhunu canlı tutuyordu. Şehir bu kadar büyümeden önce her Diyarbakırlı çocuğun bu stadyumla ilgili sportif bir hatırası vardır. O nedenle kulüplerin ve sporcuların rahat ulaşabileceği tesislerin inşaşı ve inşa edilen tesislerin ulaşılabilir yakın mesafede olması gerekmektedir. Evet, Atatürk stadyumu için dört dörtlüktü diyemeyiz belki ama eksikliğini fazlasıyla hissediyoruz.

Bilhassa amatörlerin bugünlerde istifade ettiği tesislerin şehrin ulaşılması güç yerlerinde oluşu, saha sayılarının yetersiz oluşu, ulaşımın sıkıntılı oluşu amatör kulüpler için bu tesislerde etkinlik yapmayı çok zorlaştırıyor. Örnek verecek olursam: Alipaşa kulübü, Sur Ilçesinde ikamet eden sporcularını şehrin diğer ucunda olan Seyrantepe Şilbe ya da yeni stadyuma yakın bir tesise götürdüğü zaman hem maddi anlamda hem de taşıma organizasyonunda büyük zahmetler çekiyor.

Bu yüzden semt sahalarının ve amatör evlerinin yapılıp amatör kulüplerin kullanımına sunulması amatör kulüpler açısından çok rahatlatıcı olacaktır. Özellikle günümüzde Türkiye'nin birçok ilinde yapılmış olan ''Amatör evleri'' kulüplere sunduğu olanaklarla kulüplerin ve sporun gelişmesine ivme kazandıracaktır.

Bir diğer önemli sıkıntımız da maddi imkansızlıklardır. Amatör kulüplerin en büyük beklentisi ve özlemi maddi sıkıntılarını sona erdirecek yardım ve düzenlenmelerin hayata geçmesidir. Resmi kurum ve kuruluşlardan gelen sınırlı malzeme ve maddi yardımlarda olmasa bu sıkıntılar daha da bir zor olacaktı. Özelikle Alipaşa kulübü için söylüyorum Büyükşehir belediyesi ve Sur belediyelerinin deplasman için bize ulaşım destekleri olmasa bu konuda çok zorlanırdık. Bilhassa bu konuda bize kolaylık sağlayan Diyarbakır büyükşehir belediyesi genel sekreter yardımcısı Veysel Kızılay ve Sur belediyesi başkan yardımcısı Mehmet Baytar, bize çok yardımcı oldular kendilerine çok teşekkür ederim.

Kulübümüze ayrıca destekleri olan iş adamlarımız var ki adlarını anmadan geçmem mümkün değil: Birçok defa kulübümüzün sıkıntılı anlarında bize maddi ve manevi destek olan iş adamları Nesih Aktepe ve Ahmet Tanaman, bu spor destekçisi iş adamlarımıza ayrıca çok teşekkür ediyorum.

alipasaspor-bir-mac-oncesi-1992-yili.jpg

Amatör kulüpler maddi sıkıntıları nasıl aşabilirler? Bu konuda bir görüş veya öneriniz var mı?

- Amatör spor kulüplerinin kamu kurum ve kuruluşlarından ve belediyelerden daha fazla destek alması kulüplerin maddi anlamda çok rahatlamasına yardımcı olacaktır. Bunun yanında kulüplerin sponsor bulması çok önemli maddi bir gelişme sağlayacaktır. Sponsor bulmak kulüpler için her zaman kolay bir iş olmamıştır. Bilhassa son dönemlerde ülkemizde ve dünyada yaşanan ekonomik gelişmeler amatör kulüpler için sponsor bulmayı son zamanlarda daha da zorlaştırmıştır. Burada devletin rolü çok önemlidir. Devletin yapacağı bir sponsorluk düzenlemesi ile şirketler sponsor olmaya özendirilirse sponsor bulma arayışında olan biz amatör spor kulüplerinin sponsor bulmada işini kolaylaştıracaktır.

Amatör spor kulüplerinin misyonu nedir ya da ne olmalıdır?

- Amatör spor kulüplerinin birinci öncelliği topluma faydalı sağlıklı ve uyumlu bireylerin yetişmesine katkı sunmaktır. Gençleri kötü alışkanlık ve ortamlardan uzaklaştıracak en önemli unsurlardan biri de spordur. Sporu tabana yaymanın en önemli kahramanları, amatör spor kulüpleri ve sporu gençlere sevdirecek, gerçek anlamda eğitecek ve centilmence mücadeleyi öğretecek ''yetkin ve donanımlı antrenörlerdir.''

Ben Alipaşa futbol kulübü başkanı olarak kulüp antrenörlerimiz konusunda kendimi çok şanslı görüyorum.

Tam bir adanmışlıkla sadece sporcuları eğitmekle kalmayan, kulüp için maddi ve manevi fedakârlık yapan Alipaşa kulübü antrenörlerimiz, Fatih Aydeniz ve Sezai Şenci, bilgi birikim ve donanımlarıyla hem sporcularımıza örnek oluyor hem de kulübümüzün beyni ve dinamosu görevini üstleniyorlar kendilerine çok teşekkür ediyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.