Almanya'da çift vatandaşlık yasası onaylandı

Almanya'da çift vatandaşlık yasası onaylandı
Alman Bakanlar Kurulu, göçmen ailelere mensup gençlerin 23 yaşından sonra da çifte vatandaşlık haklarının korunmasını sağlayacak tasarıyı onayladı.

 Alman Bakanlar Kurulu Almanya’da doğan göçmen ailelere mensup gençlerin 23 yaşından sonra da çifte vatandaşlık haklarının korunmasını sağlayacak yasa tasarısını onayladı. Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, “opsiyon modeli”ni fiilen ortadan kaldıran yeni vatandaşlık kanununu “Ülkemiz için büyük ilerleme” sözleriyle değerlendirdi.

Almanya’da  doğup ve büyüyen Türk gençlerini 23 yaşına kadar sahip olduğu çifte vatandaşlığından birini seçmeye zorlayan "opsiyon modeli" uygulaması kaldırılıyor. Federal bakanlar kurulu dünkü toplantısında vatandaşlık kanununda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarını kabul etti. Bakanlar kurulunun ilk Türk üyesi olan Federal Göç, Mülteciler ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz (SPD), bu kararla binlerce genç için çok güzel bir sinyal verildiğini söyledi.

 

"Ülkemiz için büyük ilerleme"
Opsiyon modelini fiilen ortadan kaldıran yeni vatandaşlık kanununu “Ülkemiz için büyük bir ilerleme” sözleriyle değerlendiren Özoğuz, gençlerin ebeveyninin vatandaşlığından vazgeçmesini veya doğup büyüdüğü ülkede kendisini yabancı konumuna düşüren uyum düşmanı bir uygulamanın kaldırıldığına sevindiğini aktardı.

 

"Adım adım ileriye doğru gidiyoruz"
Bakanlar Kurulu toplantısından  sonra Friedrich Ebert Vakfı'nda düzenlenen “Avrupa'da vatandaşlık ve katılım konsepti” konulu uluslararası konferansta konuşma yapan Özoğuz, Almanya’nın göç ülkesi olduğunun yakın zamana kadar kabul edilmediğini, 2000 yılına kadar Alman vatandaşı olabilmek için anne veya babada Alman olma şartı arandığını, bu bakımdan adım adım ileriye doğru ilerleme kaydedildiğini aktardı.

 

"Tercih şartı kaldırılıyor"

Almanya Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada tercih şartının kaldırılacağını belirtti.

Maas, "Almanya´nın Vatandaşlık Yasası bir parça daha modernleşiyor. Hayatları Almanya´da biçimlenen genç insanlar, bundan böyle ailelerinin kökenlerine karşı bir karar vermek zorunda kalmayacak.  Tercih şartı kaldırılıyor. Söz konusu durumların büyük çoğunluğunda ilgili kişiler çifte vatandaşlığa otomatik olarak sahip kalabilecek." dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.