'Amaçları sindirmekti ama başaramadılar'

'Amaçları sindirmekti ama başaramadılar'
"KCK" Bağlar davasından tahliye olan BDP Diyarbakır eski İl Eş Başkanı Ömer Önen, operasyonların amacının Kürt halkını sindirmek olduğunu belirterek, "Bu operasyonu AKP hükümeti ve cemaat aracılığıyla gerçekleştirdiler. Amaçları sindirmekti ama başaramadı

DİYARBAKIR -Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde 24 Mayıs 2011 tarihinde "KCK" adı altında düzenlenen operasyonlar kapsamında haklarında dava açılan 31'i tutuklu 95 Kürt siyasetçinin yargılandığı davada tutuklu yargılanan Kürt siyasetçilerin tamamı 4 Nisan'da tahliye edildi. Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılması ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı'nın dosyayı 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermesinin ardından dava dosyasını değerlendiren 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 31 Kürt siyasetçinin tahliyesine karar verdi. Diyarbakır D Tipi ve Bolu T Tipi Kapalı cezaevlerinden tahliye olan BDP Diyarbakır eski İl Eş Başkanı Ömer Önen ile Kürt siyasetçi Ahmet Doğan, söz konusu "KCK" operasyonları ve cezaevinde yaşadıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 


Operasyonlar kapsamında tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'ne konulan ardından da Urfa Cezaevi'ne sürgün edilen Doğan, Urfa Cezaevi'nde siyasi tutsaklara yönelik özel bir politika uygulandığını söyledi. Doğan, "Urfa Cezaevi'nde yasal haklarımız gardiyanlar tarafından ihlal edildi. O cezaevinde bulunan tutukluların hakları yok edilmek isteniyordu. Bütün savcılar, hakimler ve ÖYM'ler bu cezaevine yönelmişlerdi. Kendi politikalarını ortaya koyuyorlardı. Alınan kararları tutuklulara danışmadan uygulamaya koyuyorlardı. 'Bir insanın iradesini en iyi cezaevinde kırarız' diye düşünceleri vardı. Birey üzerinde kendi yasalarını yürürlüğe geçiriyorlardı. 12 Eylül'ü anımsatacak uygulamalar vardı. Havalandırmalarımızda asker sayımı için bize dayatılan hak ihlalleri vardı. Gazetelerimiz verilmiyordu. Tutuklularla görüşmelerimiz kısıtlanılıyordu" diye konuştu.

'Hasta tutsakların durumu kötüye gidiyor'

Urfa Cezaevi'nde hasta tutsakların da olduğunu ve yaşanan hak ihlallerinden dolayı sağlık durumlarının kötüye gittiğini aktaran Doğan, siyasi tutukluların cezaevinde idare tarafından farklı uygulamalara tabi tutulduğunu belirtti. Doğan, "Cezaevlerindeki hasta arkadaşlarımızın durumları giderek kötüleşiyor, hastaneye gitmemeleri için idare elinden geleni yapıyordu. Kürt davalarından yakalananlar her zaman devlet tarafından suçlu kabul ediliyordu. PKK olsun BDP olsun, Kürt halkı için mücadele verenler yakalandıkları zaman böyle bir suçlama ile kolay bir şekilde karşı karşıya kalabiliyorlar" dedi.Barış Koyun(Diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.