Arduç Ailesi baraja direniyor

Arduç Ailesi baraja direniyor
DERSİM - 1990'lılarda boşlatılan köylerine 23 yıl sonra geri dönen Arduç Ailesi, köylerini sular altında bırakan barajla boğuşuyor

Arduç Ailesi baraja direniyor

DERSİM - 1990'lılarda boşlatılan köylerine 23 yıl sonra geri dönen Arduç Ailesi, köylerini sular altında bırakan barajla boğuşuyor. "Kaçak" olduğu için yapımı mahkeme kararıyla durdurulan Pembelik Barajı'nın su tutmasıyla tüm yerleşim yerleriyle bağlantıları kesilen Arduç Ailesi, başlattıkları açlık greviyle haklarını arıyor. Grevdeki Adile Arduç, "İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?" sözleriyle tepkisini dile getirirken, eşi Ayhan Arduç, "Çözüm bulunursa eylemimizi sonlandırırız, yoksa ölüm de olsa devam ettireceğiz" dedi. 

Dersim'in Nazımiye ilçesinin Dallıbahçe köyüne bağlı Ilısu mezrasında yaşayan yurttaşlar, bölgenin insansızlaştırılması politikasıyla yüz yüze. Yaklaşık 60 ailenin yaşadığı köy, 1990'lı yıllarda Kürdistan'ın birçok köyünde olduğu gibi askerlerce boşaltılırken, aileler ise, Dersim merkez başta olmak üzere Türkiye ve Avrupa'nın farklı kentlerine göç etmek zorunda kaldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 2013 Diyarbakır Newroz'unda yaptığı çağrıyla başlayan çözüm süreciyle beraber Kürdistan'ın birçok yerinde askerlerce yakılan köylere dönüşler başlarken, Ilısu mezrasında yaşayan yaklaşık 60 aile de, köye geri dönmek için elektrik, yol ve altyapının onarılması için yetkili makamlara başvuru yaptı. Yetkililer, başvurulara karşın şuana kadar somut bir girişimde bulunmazken, 4 kişilik Arduç Ailesi de kendi imkânlarıyla köye geri döndü.

1990'larda asker şimdi de baraj engel oluyor

Döndükleri köylerinde kendi çabalarıyla ev inşa ederek, 23 yıldır uzak oldukları köylerinde tekrardan yaşama adım atan Arduç Ailesi, bu kez de barajın mağduru oldu. Dersim ile Elazığ il sınırlarında yapımına 2008 yılında başlanan Pembelik Barajı, imar planı olmadığı ortaya çıkınca açılan dava sonucu Elazığ 1. İdari Mahkemesi, "projenin durdurulması" ve "santralin mühürlenmesi" kararı aldı. Karara rağmen barajda su tutulmaya başlandı. Son bir yılda barajın su tutmasıyla mezraya giden yollar kapanırken, yaklaşık 8 ay önce Peri Çayı üzerinde kurulan tahta köprünün de yıkılmasıyla mezranın kara ile bağlantısı tamamen kesildi. Aynı bölgede bulunan Pagasan, Söğütlü, Saklıca, Avleşan ve Hemuk köylülerinde yaşayan yurttaşlar ise, arazileri sular altında kaldığı için geçim kaynakları olan tarım faaliyetini yürütemiyor.

Sözler tutulmadı 

8 aydır mezra da tek başına yaşayan aile, evde depoladıkları gıda ve ara ara botlarla geçtikleri karşıdan aldıkları temel ihtiyaç malzemeleri ile yaşamlarını idame ederken, bu süre zarfında da mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkili makamlara başvurularda bulundu. Pempelik Barajı'nın yapımını gerçekleştiren LİMAK Şirketi'ne mağduriyetlerini bildiren aileye, şirket tarafından taahhüt edilen yol ve köprü sözü de bir türlü yerine getirilemedi. Sözler tutulmayınca Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve siyasi partilere başvuran ailenin tüm girişimleri sonuçsuz kaldı. 

Arduç Ailesi açlık grevinde 

Bunun üzerine Arduç Ailesi, süresiz dönüşümlü açlık grevine başladı. Ailenin yıkılan tahta köprünün başındaki beton üzerine kurdukları çadır içerisinde eylemlerine başlamasıyla, yetkililer aileyle görüşmek zorunda kaldı. Eylemi başlattıkları gün Dersim Vali Yardımcısı Hasan Çiçek'in kendilerini aradığını kaydeden aile, Çiçek'in LİMAK Şirketi'ne 6 aylık süre tanıdıklarını bu süre zarfında köprünün yapılmaması halinde yaptırım uygulayacaklarını belirttiğini söyledi. 6 ay sonra kış ayının geleceğini ve yine aynı mağduriyetin devam edeceğini dile getiren aile, resmi bir adım atılmadan eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. (diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.