Bakan Eker: Kuraklık tehlikesi var

Bakan Eker: Kuraklık tehlikesi var
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi.

Gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Eker, “Türkiye’de bir kuraklık yaşanabilir. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da yer alan 12 ilde bir sorun yok. Ama Orta Anadolu’nun bazı bölgelerde bitkilerde gelişim geriliği yaşanıyor” dedi.

DİYARBAKIR - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde, Diyarbakır’da çalışan gazeteciler ile kahvaltıda bir araya geldi. Gazetecilerin yanı sıra Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, AKP Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat, Mine Lök Beyaz, Mehmet Süleyman Hamzaoğlu ve AKP Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç ve çok sayıda kişi katıldı.

Kahvaltıdan sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Bakanı Eker, Türkiye’nin iç bölgelerinde bazı yerlerde kuraktan kaynaklı bitkilerin gelişiminden yavaşlama olduğunu ve bu sorun Güneydoğu için şimdilik söz konusu olmadığını belirterek, bakanlık olarak uzmanlar ile inceleme yaptıklarını, Orta Anadolu’da görülen sorunun Diyarbakır için geçerli olmadığını kaydederek, şöyle konuştu:       

“Geçmiş yıllara kıyasla Türkiye çok az yağış aldı. Özellikle Akdeniz bölgesinde endişeye yol açacak gelişmeler oldu. Eğer önümüzdeki günlerde Türkiye’de bir yağış meydana gelirse bu endişemiz ortadan kalkar, bu durum tam tersi olursa yani yağış yağmasa Türkiye’de bir kuraklık yaşanabilir. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da yer alan 12 ilde bir sorun yok. Ama Orta Anadolu’nun bazı bölgelerde bitkilerde gelişim geriliği yaşanıyor. Eğer önümüzdeki haftalarda yağış olursa bu kurtarılabilir. Şu an bakanlığımıza bağlı uzmanlarımız il il sahada incelemelerde bulunuyor. Bu hafta içerisinde bu çalışmalarımı tamamlayacağız. Bu çalışmalar sonucunda sorun ciddi sorunlar tespit edilirse, il il çiftçilerimize tavsiyelerde bulunacağız. 2013 yılını tarımsal ve hayvansal ürünlerde cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Geçen sene tarımsal büyümemiz %3,9 büyüme gösterdi. Buda yine dünya ortalamasına baktığımızda oldukça yüksel. Türkiye tarımsal üretim bakında 2008 yılından itibaren Dünyanın 7’nci gücü haline geldi. Şimdi bizim dış ticaret açığımız yok aldığımızdan daha çok dış ülkelere satıyoruz. Dışarıdan aldığımızdan 6 milyon dolar daha fazla ürün satıyoruz.”

‘Diyarbakır’da farkı kapattık’

Bir gazetecinin yerel seçime ilişkin sorusu üzerine, değerlendirme yapan Eker; seçime daha 35 gün kaldığını hatırlatarak, şimdiden seçimi kazandık demek doğru olmadığını, ancak herkesin kazanma umudu ile seçime katıldığını kaydederek, “ Diyarbakır’da durumunuz düşünüldüğünden daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Yoklamalarda da olduğu gibi aramızdaki farkın kapandığını görüyoruz.  Her zaman son dakikaya kadar insanlarımıza ulaşmayı ve kendimizi anlatmayı uygun görüyoruz. İnsanlar ne kadar yüksek sesle ifade etmese de Diyarbakır’da beklentileri var.  Biz bunu birebir yaptığımız görüşmelerimizden hissediyoruz.  Aday arkadaşlarımız şimdi sahada çalışıyorlar. Önümüzdeki günlerde Diyarbakır Büyükşehir için projelerimizi halkımızla paylaşacağız. En iyi neticeyi alacağımıza inanıyoruz” dedi.

‘Halk sağlığına zarar veren ürünleri teşhir ediyoruz’

Genetiği değiştirilmiş ürünlerin halk tarafından bilinmediğini, bu konuda bakanlığın çalışmaları hangi boyutta olduğunu sorusu üzerine bakan Eker, “Halk sağlığına zarar verecek muhtemel gıdaların ünlenmesi için çok uygulamalar yaptık. Para cezaları, adli cezalar, işyeri kapatma, ürünün toplatılmasın yanı sıra 2012 yılından itibaren bunları teşhir ediyoruz. En son takviye edici gıdalar hakkında 250 ürünü kamuoyuna açıkladık. Yani ürün ne ise o ürünün adını markasını, firmasın kamuoyuna duruyoruz. Biz bunlar ile mücadele etmek için ilave denetim mekanizmaları bile kurduk. Bunlar ile mücadele ettik ve mücadele etmeye devam ediyoruz” dedi.

‘Toplulaştırmaya 185 milyon lira harcama yaptık’

Diyarbakır’da yürütülen toplulaştırma çalışmalarına da değinen Bakan Eker, 364 köyde 649 bin hektar alanda toplulaştırma çalışmasının yapıldığını kaydederek "Bu oran 6,5 milyon dönüm demektir. Kalan 4 bin hektarlık alanda çalışmalarımız devam ediyor. Toplulaştırma çalışmaları 364 köyümüzde gerçekleşti. Bu çalışmada faydalanan kişi sayısı 165 bin. Toplulaştırma çalışmaları için 185 milyon lira harcama yaptık. Yine bu kapsamda bin 400 kilometre atık su şebekesini yaptık" diye konuştu.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.