Baluken: Yarın Meclis’te değil Nusaybin’deyiz

Baluken: Yarın Meclis’te değil Nusaybin’deyiz
BDP Grup Başkanvekili yarın Meclis grubu olarak Genel Kurul ve komisyon çalışmalarına katılmayacaklarını Nusaybin'de olacaklarını belirtti.

BDP Grup başkanvekili İdris Baluken Nusaybin’de devam eden utanç duvarı ve yarın Nusaybin’de yapılacak olan yürüyüşle ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Sınırların artık anlamını yitirdiği, halklar arası diyaloğun, iletişimin, etkileşimin ve dayanışmanın giderek hız kazandığı, küresel duyarlılıkların, küresel barış reflekslerinin ortaklık kazandığı yeni bir dönemde olunduğunu belirten Baluken, “19. ve 20. yüzyıldan kalma sınırlar bugünün dünyası için artık pek fazla bir anlam ifade etmemektedir. Kendisini çağımız dünyasının özgürlük ve demokrasi anlayışına göre yeniden dizayn edemeyen sistemler ya değişecektir ya da aşılacaktır” dedi.

Türkiye’nin dünyadaki değişimi ve toplumsal dinamiklerin gelişimini demokratik ilişki biçimini doğru okuyamadığına işaret eden Baluken, Rojava politikasının da eski paradigmanın bir sonucu olarak şekillendiğine değindi.

“Rojava’da aslında özelde Suriye, genelde bütün Ortadoğu için model olabilecek, demokratik bir yönetim sistemi ortaya çıkmıştır.  Halk doğrudan kendi öz yönetim sistemini inşa etmiştir. Ama bugün bu irade Türkiye tarafından tanınmamakta, hatta engellenmeye çalışılmaktadır” dedi.

Nusaybin’deki duvara da dikkat çeken Baluken, “Kürt halkı yüz yıl önce çizilen bu sınırları bugün artık çoktan aşmışken, Türkiye halen 1920’lerin mantığında ısrar etmekte, anlamını yitiren mevcut sınırları nasıl güçlendireceğinin hesabını yapmaktadır” dedi.

Baluken Hükümet’in günlerdir devam eden duvara dönük halkın tepkisini görmesi çağrısında bulundu. Baluken şunları söyledi:

“Hükümetin bu sese kulak vermesi, halkın tepkisine yol açan uygulamalara biran önce son vermesi, halkları birbirinden koparma politikasını artık terk etmesi gerekir. Doğru olan tutum, insani olan yaklaşım budur.  Kürt halkının özgür demokratik geleceğini hedef alan hiçbir politika bugüne kadar Türkiye’ye yarar sağlamamıştır, bundan sonra da sağlamayacaktır.

Bölgenin en kadim halkı olan Kürtlerle ve diğer halklarla stratejik temelde bir ilişki kurulması Türkiye’nin demokratik özgür geleceği açısından elzemdir.”

Baluken son olarak yarın Meclis grubu olarak Nusaybin’de olacaklarını belirterek Meclis Genel Kurul ve Komisyon çalışmalarına katılmayacaklarını duyurdu.

“Başta TBMM Grubumuz olmak üzere, duvarların, tel örgülerin örülmek istendiği Mardin/Nusaybin’de tüm il, ilçe ve belediye seçilmişlerimizin de katılımı ile yine demokrasi güçlerinin de desteğiyle demokratik kitlesel bir etkinlik gerçekleştireceğiz.

Bu etkinliğimizden dolayı meclis genel kurul ve komisyon çalışmalarına katılmayacağımızı belirtiyor, sınırların anlamsızlaştığı bu dönemde, halkların eşit ve özgür birlikteliğinden yana olan tüm toplumsal kesimleri Nusaybin’de davet ediyoruz” dedi.

(anf)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.