Barışın simgesi 600 yıllık gelenek yaşatılıyor

Barışın simgesi 600 yıllık gelenek yaşatılıyor
Tüm dünyada barışın simgesi olarak kabul edilen güvercini yetiştirmek Diyarbakır için 600 yıllık bir gelenek.

Bu geleneği yaşatmak isteyen kimi vatandaşlar tarihi Diyarbakır Surlarını çevreleyen evlerinin damında kimi ise kiraladıkları dükkanlarda güvercin besliyor. Kıraathanelerde açık artırma usülüyle meraklılarına satışa sunulan güvercinler, 50 liradan 3 bin liraya kadar alıcı buluyor.

 

DİYARBAKIR - Tüm dünyada barışın simgesi olarak kabul edilen güvercini yetiştirmek Diyarbakır için 600 yıllık bir gelenek. Bu geleneği yaşatmak isteyen kimi vatandaşlar tarihi Diyarbakır Surlarını çevreleyen evlerinin damında kimi ise kiraladıkları dükkanlarda güvercin besliyor. Kıraathanelerde açık artırma usulüyle meraklılarına satışa sunulan güvercinler, 50 liradan 3 bin liraya kadar alıcı buluyor. Kentte bir kültüre dönüşen güvercin beslemenin gelecek nesillere aktarılması için Posta Güvercinleri Derneği çatısı altında buluşan yetiştiriciler her gün eğitim verdikleri güvercinleriyle Posta Güvercinleri Festivaline katılmak için hazırlıklarını sürdürüyor.

“Bilinen 600 yıllık bir tarihi vardır"

Posta Güvercinleri Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Tuğcu, Diyarbakır’da güvercin kültürünün geliştiğini belirterek, kentin dünyadaki önemli güvercin merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Tuğcu, bölgeye has 4 grupta 18 tür kuş olduğunu ifade ederek, Diyarbakır'ın güvercin çeşidi bakımından dünyadaki zengin iller arasında yer aldığını kaydetti. "Diyarbakır kuşlarının bilinen 600 yıllık bir tarihi vardır. Mezopotamya bölgesinde güvercin ırkı sayısı son derece zengindir" diyen Tuğcu, Diyarbakır'da dünyadan farklı olarak kuş satışının fazla yapılmadığını vurguladı.

"Güvercin besleyerek stres atıyoruz"

Tuğcu, 7 yaşından bu yana yaklaşık 40 yıldır güvercin beslediğini anlatarak, güvercinin ruh sağlığı açısından faydalı olduğunu savundu. "Güvercin besleyerek stres atıyoruz" ifadesini kullanan Tuğcu, güvercinleri seyrederken günlük yaşamın sıkıntılarından uzaklaştıklarını dile getirdi. Tuğcu, boş vakitlerinde kuşlarla ilgilendiklerini kaydederek, "Güvercinleri gökyüzüne salıp onları seyretmek, onlara yem vermek büyük zevk veriyor. Bu işin keyifli taraflarının yanı sıra güvercin beslemenin sorumluluğu da büyük. Yemlerini veriyor, yavru yumurtalarını ve yavru gelişimini kontrol ediyoruz. Kümesin temizliğini yapıyoruz. Hasta kuşlar var ise onlarla ayrıca ilgileniyoruz" dedi.

Posta Güvercinleri Festivaline hazırlık

Tuğcu, bu yıl Posta Güvercinleri Festivalinin 6 Nisan'da yapılacağına dikkati çekerek, bu kapsamda tüm güvercin yetiştiricilerinin hazırlıklarının sürdüğünü söyledi. Yaklaşık 600 yıl önce Diyarbakır'da 5-10 kilometrelik yarışlar yapıldığını dile getiren Tuğcu, bu kültürün yaşatılması için mücadele ettiklerini anlattı. Tuğcu, yarışlarda yaklaşık 70 kilometreden başlayıp 900 kilometreye kadar güvercinlerin yarıştığını ifade ederek, bu kültürün gelecek nesillere aktarılması için festivalde yerlerini alacaklarını belirtti. 

barisin-simgesi-600-yillik-gelenek-yasatiliyor----(1).jpg

barisin-simgesi-600-yillik-gelenek-yasatiliyor----(2).jpg

barisin-simgesi-600-yillik-gelenek-yasatiliyor----(3).jpg

barisin-simgesi-600-yillik-gelenek-yasatiliyor----(4).jpg

barisin-simgesi-600-yillik-gelenek-yasatiliyor----(5).jpg

barisin-simgesi-600-yillik-gelenek-yasatiliyor----(6).jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.