Barolar: İnsan hakları için yürüyoruz

Barolar: İnsan hakları için yürüyoruz
Baroların seçim sistemi, yapısı ve avukatlık kanunun değiştirmek istenmesine karşı yürüyüş yapan Barolar “İnsan hakları için, kadınlar şiddete uğramasın, çocuk istismarı olmasın” diye yürüdüklerini açıkladılar.

TİGRİS HABER - Bölge baroları başkanlarının, baroların seçim sistemi, yapısı ve avukatlık kanununu değiştirmek istenmesine karşı yaptıkları yürüyüş devam ediyor. Barolara müdahale olarak değerlendirilen tasarısının, önümüzdeki hafta meclis gündemine getirilmesi bekleniyor. 17 Haziran’da ortak bir açıklama yapan barolar, tasarının çekilmemesi durumunda protesto haklarını kullanacaklarını ifade etmişlerdi. 41 kentin baro başkan 19 Haziran'da Ankara'ya doğru yürüyüşe başladı. Yürüyüşün bugün tamamlanması bekleniyor. 

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Mardin Baro Başkanı İsmail Elik ve Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, Ankara’ya neden yürüdükleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

“Tüm yurttaşlar için hak, hukuk, adalet çağrımız var”

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, başlattıkları yürüyüşün; adalet, hukukun üstünlüğü, özgürlük ve eşitlik temelinde olduğunu belirtti. Meslektaşlarına ve tüm herkese eşit koşullarda yaşayabilecekleri bir ülke, yargının tarafsızlığına güvenebilecekleri, savunmanın ve avukatın özgür olacağı bir gelecek için yola çıktıklarını söyleyen Aydın, "Hükümet yetkilileriyle yürüttüğümüz görüşmelerde bir sonuç çıkmadı. Biz de Ankara’ya yürümeye karar verdik. 40 baro başkanımız ile yürüyüş başlattık ve Pazartesi Ankara’da olacağız. Amacımız avukatlık yasasındaki değişikliğin geri çekilmesi. Yine tüm yurttaşlar için hak, hukuk, adalet çağrımız var. Çünkü eğer avukatlar baskı altındaysa, barolara yönelik tehdit varsa, bütün yurttaşlar tehdit altındadır” dedi.

“Barolar dizayn edilmeye çalışılıyor”

Mardin Baro Başkanı İsmail Elik, siyasal iktidarın tüm alanları daralttığını, sivil toplum, insan hakları örgütleri, kadın dernekleri kısaca itiraz edebilen tüm alanların baskı altına alındığını ifade etti. Mardin Barosu Başkanı Elik,“İnsan haklarını ve hukukun üstünlüğünü savunan ve bunu her şart altında savunabilen birkaç kurum kaldı. Bunlardan bir tanesi de barolardır. Nispi temsil, çoklu baro ve avukatlık kanununda barolara ve avukatlara verilen yetkileri düzenleyen 76 ve 95'inci maddeleri değiştirerek, ya da amacından saptırarak barolar dizayn edilmeye çalışılıyor. Yani tek sesliliği bütünüyle gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Bizim de itirazımız bu noktada. Yasanın geri çekilmemesi durumunda demokratik protesto hakkımızı kullanacağımız belirtmiştik. Halkımıza ve meslektaşlarımıza verdiğimiz taahhüdü yerine getirmek için Ankara’ya doğru yola çıktık” diye konuştu.

“Amaçları çoklu baro değil”

Van Baro Başkanı Zülküf Uçar ise söz konusu yasanın kendilerine dayatıldığını ve buna karşı 2 kez yazılı olarak taleplerini dile getirmelerine rağmen karşılanmadığını ifade etti.

Baroların görevinin sadece mesleki sorunlar olmadığını söyleyen Uçar, şu değerlendirmeleri yaptı: “Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını koruyup işler hale getirmemiz gerekiyor. Hak ihlallerine karşı baroların güçlü ve sonuç odaklı çalışmalar yürüttüğünü görüyoruz. Aslında rahatsızlıkları da bu yönde. Amaçları çoklu baro değil, baroların insan hakları alanında mücadele etmesini engellemek ve bunun önüne geçmek. Bizde şunu söylüyoruz; eğer bir devlette hukukun üstünlüğü ve insan haklarını koruyan kurumlar olmazsa ülkenin geleceği karanlık olur. Biz karanlığın içinde değil, karşısındayız. Karanlığa karşı yürüyoruz. Dileriz başlattığımız bu çaba sonuç verir. Bu ülkenin aydınlık günlere ihtiyacı var, dileriz hep birlikte bunu görürüz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.