Bayraktar: Çiftçinin borçlarını faizsiz yapılandırın

Bayraktar: Çiftçinin borçlarını faizsiz yapılandırın
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin elektrik ve banka borçlarına yapılandırma istedi.

Bayraktar, tarımda kullanılan elektrik bedelinin, evlerde kullanılan elektrik bedelinden daha yüksek olmasına dikkat çekti.  Bayraktar, çiftçilerin elektrik borçlarını ise aylık ödeme yerine, hasat zamanı ya da üç beş aylık dönemlerde ödenmesi gerektiğini talebini dile getirdi. Bayraktar, ayrıca çiftçilerin bankalara olan borçlarının ise uzun vadelere yayılarak yapılandırılmasını ve bu yapılandırmadan faiz alınamamasını hükümetten talep etti.

s-016.jpg

Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın, çiftçilerin elektrik ve banka borçlarına ilişkin yaptığı açıklamalara katıldığını belirterek, "Çiftçilerin girdi maliyetleri bir önceki yıla göre iki kat arttı. Geçen sene 4 bin TL fatura ödeyen bir çiftçi bu sene 8 bin TL fatura ödemek zorunda kaldı. Çiftçilerimizin elektrik borçlarının taksitlendirilmesini istiyoruz. Yine, çiftçilerin banka borçlarının en az üç yıl faizsiz olarak ertelenmesini istiyoruz." diye konuştu. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerle bir araya gelmek, havuç ve marul hasadı yapmak için gittiği Beypazarı'nda açıklamalarda bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dün Beypazarı'nda çiftçilerle havuç ve marul hasadı yaptı.  Bayraktar, burada yaptığı açıklamada hükumete seslenerek,"En acil beklentimiz borçların hızlı bir şekilde yapılandırılmasıdır" dedi.

ss-025.jpg

Çiftçiler elektrik borçlarını hasat zamanı ödesin

Türkiye'de üretici çiftçilerin ödediği elektrik bedelinin yüksek olduğuna işaret eden Bayraktar şöyle konuştu: "Elektrik fiyatları sürekli artıyor. Şuan 80.6 kuruşa geldi. Yani, çiftçimizin kilovat saate ödediği bu. Şimdi konutlara baktığımızda 69.3 kuruş ödüyor. Biz üretim yapıyoruz, konutlar 69.3 kuruş öderken, biz 81 kuruşa yakın elektrik ödüyoruz. Üretim yapan bir sektör, bu ülkeyi besleyen bir sektör, yüksek maliyetlerle boğuşan bir sektör ve bu manada elektrik fiyatları fevkalade pahallı. Bu elektrik fiyatlarıyla yüzde 18 KDV'nin sıfırlanmasını talep ediyoruz. Bunun yanında TRT payı var yüzde 2 civarında bunun kaldırılmasını istiyoruz. Yüzde 1 de enerji fonu var bunun da kaldırılmasını talep ediyoruz. Bir de tahsilatı muhakkak suretle her ay değil, buna üreticimizin gücü, yetmiyor. Her ay ödeme gücü ve kabiliyetine benim üreticim sahip değil. Bunu hasat dönemine getirmek lazım. Çiftçinin eline hasat döneminde para geçiyor ve bunu o dönem daha rahat ödeyebilir. Veya olmadı bunu 3'er aylık, 5'eraylık dönemlerde üreticimizin ödeme gücü olabilir e bu şekilde tahsilat yapılmasını talep ediyoruz. Ve bunu da takip ediyoruz. Yani, bu özelleşmeden sonra nedense bu elektrik şirketleri buna sıcak bakmıyor. Ama bunu takip edeceğiz ve muhakkak suretle bunu sağlamamız lazım. Aksi taktirde hiç acıma falan yok. Ödemediğiniz taktirde geliyor elektriği anında kesiyor. Sizin sulamaya ihtiyacınız var, büyük bir üretim alanı var ve elektriğiniz kesildi ne yapacaksınız? Üretimin de sürdürülebilir olması noktasında, üreticinin de mağdur olmaması noktasında muhakkak suretle, bu borcun hasat döneminde üreticilerimiz tarafından ödenmesini veya üçer, beşer aylık dönemlerde ödenmesini talep ediyoruz. Bu, üreticimizi bir miktar rahatlatacaktır diye düşünüyoruz.

sss-013.jpg

Bayraktar: Çiftçilerin banklara olan borçları faizsiz yapılandırılsın

 Hükümetten üretici çiftçilerin  bankalara olan borçlarının faizsiz olarak yapılandırmasını talep eden Bayraktar, şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıl üretim çok zorlu oldu. Hem maliyetler açısından hem de doğal afetler yakamızı bırakmadı. Dolayısıyla üreticilerimizin banklara olan borçlarını ödemelerinde büyük bir müşkülat, büyük bir zorluk çektiğini görüyoruz.  Şuan sadece Ankara'da değil Türkiye'nin tamamında hükümetten en acil beklentimiz borçların hızlı bir şekilde yapılandırılmasıdır. Zaman kaybetmeden bu yapılmalıdır, çünkü vadeler geldi, icra takipleri başlayabilir ve üreticilerimizin kefillerle olan problemleri de başlar. Şimdi tabi bankalar kefilleri de sıkıştırıyor ve onlarla ilgili de problemler başlar. Hiç beklemeden acil olarak hükümetimizin borçları yapılandırması lazım. Tabii doğal afetlerden zarar gören üreticilerimizin üç dört yıllık borçları da birikti. Bu yıl da doğal afetlerden zarar gören üreticilerimiz var. Tabii bunların muhakkak suretle defaten borçlarını bir defada ödemeleri mümkün olmadığına göre, bunların da borçlarının uzun vadeye yayılması lazım. Ama biz burada faiz istemiyoruz. Tarım kesimi sıkıntılı ve sancılı bir dönem yaşıyor. Üreticinin faiz ödeyecek gücü yok. Hükümetimizden bu ertelemeleri faizsiz olarak yapmasını istiyoruz. Uzun vadeye yayılmış ertelemelerin faizsiz olarak yapılmasını ve üreticimize bir zan suyu olmasını istiyoruz."

c-007.jpg

"Çiftçilerin banka borçları 3 yıl faizsiz ertelensin"

Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın, çiftçilerin elektrik ve banka borçlarına ilişkin yaptığı açıklamalara katıldığını ve desteklediğini belirtti. Diyarbakır ve Bölge çiftçisinin elektrik borçlarından kaynaklı büyük sıkıntı yaşadığını ifade eden Delil, "Çiftçilerin girdi maliyetleri bir önceki yıla göre iki kat arttı. Keza elektrik son üç ayda oldukça zamlandı. Çiftçilerimizin elektrik maliyeti son bir yılda yüzde 70 zamlandı. Haliyle bu çiftçiye büyük külfettir. Geçen sene 4 bin TL fatura ödeyen bir çiftçi bu sene 8 bin TL fatura ödemek zorunda kaldı. Çiftçilerimizin elektrik borçlarının taksitlendirilmesini istiyoruz. Yine, çiftçilerin banka borçlarının en az üç yıl faizsiz olarak ertelenmesini istiyoruz." diye konuştu.  

Haber: Ali Abbas Yılmaz

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.