BDP ve AKP’lilerin teklifleri kabul edildi

BDP ve AKP’lilerin teklifleri kabul edildi
HSYK Kanun teklifine ilişkin görüşmeler Meclis Genel Kurulu’nda devam ediyor. HSYK Kanun teklifinin 1. maddesi ile ilgili AKP ve BDP’li milletvekillerinin ayrı ayrı verdikleri teklif kabul edildi.

Ankara - AKP tarafından Meclis Genel Kurulu’na getirilen ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısında değişiklikler öngören kanun teklifine ilişkin görüşmeler devam ediyor. Dün gece geç saatlere kadar devam eden görüşmelerde, BDP ve AKP’li milletvekillerinin ayrı ayrı verdikleri teklifler kabul edildi. 

AKP Grubu Meclis Başkanlığı’na sunduğu teklifte, “Önergeyle, Yargıtay 1. Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilebilmek için en az 8 yıl, birinci başkanvekili, daire başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili seçilebilmek için en az 6 yıl süre ile Yargıtay üyeliği yapmış olmak şartı aranmasına ilişkin değişiklik, teklif metninden çıkarılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

BDP Grubu tarafından sunulan teklifte ise, “Üyelerin görev süreleri yargı bağımsızlığını güvence altına alabilecek kadar uzun ve üyelerin hesap verebilirliğini mümkün kılacak kadar kısa olmalıdır. Bu nedenle hesap verilebilirlik ölçüsünü aşan görev süresine ilişkin düzenlemenin kaldırılması amaçlanmıştır. 2797 sayılı Yasa’da öngörülen değişiklik ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Birinci Başkanı seçilebilme yeterlilikleri görev süresi bakımından uzatılması mevcut üyelerin kazanılmış haklarına da halel getirerek yargıda gerontokrasiye (yaşlı hakimiyeti) yol açacak ve önemli yargı görevi gören kadrolarda gençleşmeyi, dolayısıyla fikri dinamizmi de ortadan kaldıracaktır. Görev süresinin uzatılmasının yargı görevi yapan kişilerin yürütme organının veya bürokrasinin etkisi altına girip siyasete angaje olmasını da kolaylaştıracaktır” ifadelerine yer verildi.

Tekliflerin birlikte yapılan oylaması sonrasında 52 maddelik kanun teklifinin 1. maddesi metinden çıkartıldı. Görüşmelerde kanun teklifinin 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. maddeler ise kabul edildi.

HSYK Kanun teklifi görüşmelerine bugün saat 14.00'den itibaren devam edilecek. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.