BDP ve DTK: Mahkeme siyasi karar verdi, tanımıyoruz

BDP ve DTK: Mahkeme siyasi karar verdi, tanımıyoruz
ANKARA- BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, BDP'li tutuklu vekillerin tahliye taleplerinin reddedilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın hukuki değil siyasi bir karar olduğu vurgulanarak, demokratik siyaset yapma hakkını ve hak iradesinin karar ile hiçe sayıldığı belirtildi. Açıklamada, Balbay kararının bağlayıcı nitelik taşıdığına işaret edilerek, "Bu karar tüm seçilmişlerin serbest bırakılmasını emretmektedir. İdare ve yargı organları bu karara koşulsuz uymak zorundadır. Tutuklu milletvekillerimiz; Sayın Hatip Dicle, Sayın İbrahim Ayhan, Sayın Selma Irmak, Sayın Faysal Sarıyıldız, Sayın Kemal Aktaş ve Sayın Gülser Yıldırım hakkında herhangi bir hüküm verilmiş değildir. Vekillerimizin yargılamaları yerel mahkemelerde devam etmektedir. Kendilerine isnat edilen fiil ise, siyaset yapmaktır. Bu da; düşünce, örgütlenme ve siyaset özgürlüğü kapsamındadır. Ancak buna rağmen vekillerimiz, diğer tutuklu siyasetçiler gibi yıllardır cezaevinde siyasi rehine olarak tutulmakta ve uzun tutuklukla aslında açıkça yargısız bir infaz yapılmaktadır. Tutuklu bulundukları süre dikkate alındığında vekillerimiz ceza alsalar bile alacakları cezanın infazını çoktan tamamlamış durumdalar" denildi. 

'Sürece hizmet etmeyecek'

"Yargı tarafından tutuklu vekillerimiz ve siyasetçilerimize karşı açıkça hasmane bir tutum izlenmektedir. Bu karar bir hukuk skandalıdır, bir çifte standarttır. İstanbul'da ayrı, Diyarbakır'da ayrı bir hukuk işletilmektedir. Vekillerimizin serbest bırakılmamaları demokratik siyaset kanallarını tıkama girişimidir, yüz binlerce insanın demokratik iradesini hiçe saymaktır" denilen açıklamada, kararın "çözüm süresine" hizmet etmeyeceği, hatta süreci tıkama potansiyeli taşıyan yargının siyasi kararı karşısında hükümet göreve ve samimiyete çağrıldı. 

'Özel Yetkili Mahkemeleri AKP kurmuştur'

Hükümetin "Yargının işidir" diyerek kendini soyutlayamayacağına işaret edilen açıklamada, "Tutuklu vekillerimiz de dahil on bine yakın siyasetçiyi cezaevine atan operasyonun siyasi kararını hükümet vermiştir. Bütün bu tutuklamaların ve uzun tutukluluğun yasalarını AKP hükümeti çıkarmıştır. Özel Yetkili Mahkemeleri AKP hükümeti kurmuştur. Yargıç ve savcılarını bu hükümet atamıştır. Dolayısıyla bu uygulama birkaç yargıcın değil, AKP hükümetinin uygulamasıdır. Bu nedenle hükümet sürdürülen siyasi yargılamaların da aynı zamanda sorumlusudur. Bu hukuk skandalının, bu çifte standardın derhal sona erdirilmesi gerekir. Yargıyı da bu çifte standart karşısında bir kez daha kararını gözden geçirmeye, Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymaya, hukuk ihlaline artık son vermeye çağırıyoruz" denildi. 

'Süreci bu şekilde ilerletme ihtimalimiz zora girdi'

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Özel yetkili mahkemelerin hukuk katliamını andıran kararları nedeniyle binlerce kişi haksız yere ya da suçsuz yere özgürlüğünden mahrum oldu. Binlerce aile perişan oldu. Binlerce genç bu savcı ve hakimlerin uygulamaları nedeniyle dağa çıktı. Şimdi de süreci bozacak kararlara imza atıp, binlerce gencin canına kasteden yine bu mahkemelerdir. Bu nedenle bu mahkemelerin derhal kaldırılması gerekir. Bu mahkemelerden adalet beklemedik, beklemeyeceğiz. Biz hakkın ve halkın adaletine güveniyoruz. Tutuklu vekillerimiz ve tüm siyasetçilerimiz derhal serbest bırakılmalıdır, bu siyasi rehine uygulamasına biran önce son verilmelidir. BDP olarak, süreci bu şekilde yürütme ve ilerletme ihtimalimizin zora girdiğini herkesin ve her kesimin bilmesini istiyoruz. Bu karar karşısında asla suskun kalmayacağız. Hem yargısal alanda hem de demokratik siyasi zeminde mücadelemizi sonuna kadar halkımızla birlikte yükselteceğiz. Halkımız kendi iradesini hiçe sayan bu karara meydanlarda cevabını en iyi şekilde verecektir"

DTK: Kürtlere özel bir hukuk uygulanıyor

Demokratik Toplum Kongresi de (DTK) Siyasi Komisyonu, Diyarbakır 5. ve 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "KCK" davasından tutuklu 4 BDP milletvekilli ile Bağımsız Milletvekilli Kemal Aktaş hakkında verilen karara ilişkin yazılı açıklama yaptı. "İstiklal mahkemelerinden Özel Yetkili Mahkeme'lere kadar yani tarihten günümüze kadar kurulan tüm özel mahkemeler Kürtlere karşı ayrı bir hukuk yani özel bir hukuk uygulamıştır" denilen açıklamada, Diyarbakır 5. ve 6. Ağır Ceza mahkemelerinin aldığı bu son kararın ise bunu doğrular nitelikte olduğu belirtildi. Anayasa Mahkemesi'nin uzun tutukluluk hakkında verdiği "Yasaya aykırı" kararı doğrultusunda, CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliyesine karar veren yerel mahkemenin BDP milletvekilleri için "ret" kararı aldığının hatırlatıldığı açıklamada şunlar aktarıldı: " DTK Siyasi Komisyonu olarak biz bu kararı, sömürge hukukunun Kürtler için devam ettiğini, aynı zamanda bu kararın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu ve bunun açık bir çifte standartçı yaklaşım olduğundan dolayı bu kararı tanımıyor ve kınıyoruz."

Demokratik direniş çağrısı

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın başlattığı "Çözüm ve diyalog süreci" nin AKP hükümeti tarafından karşılık bulmadığı gibi Yüksekova'da 3 yurttaşın katledildiği vurgusunun yapıldığı açıklamada, Yüksekova'da yaşananlar ile ilgili bugüne kadar herhangi bir soruşturmanın başlatılmadığına dikkat çekildi. Açıklamada, "Savcıların sessiz kalması da gösteriyor ki, Kürtleri öldürmek, keyfi ve hukuksuzca cezaevlerinde ölüme terk etmek meşrudur. Kürt halkı asla bunu kabul etmeyecek, tüm bunlara karşı hukuki, demokratik ve meşru kanalları da zorlayarak demokratik direnişini daha da güçlendirerek bunu protesto edecektir. Halkımızın da bu kararı tanımayacağı inancıyla, demokratik direnişini yükseltmeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.