BDP’li tutuklu 2 vekil için aym kararı yayımlandı

BDP’li tutuklu 2 vekil için aym kararı yayımlandı
AYM, BDP’li 2 milletvekili için “tutuklukta makul süre” ve “seçilme hakkının” ihlal edildiği kararını verdi

Haber Merkezi- Anayasa Mahkemesi BDP’li tutuklu Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım ve Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan hakkında “Tutukluluğun makul süreyi aşarak ihlal edildiğine" ve "Seçilme hakkının ihlal edildiğine” karar verdi. 
Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi Kararında BDP’li 2 milletvekili için verilen karar da, “Adil yargılama hakkının ihlal edildiği iddiaları yönünden ‘başvuru yollarının tüketilmemiş olması’ nedeniyle kabul edilemez olduğuna, Tutukluluğun makul süreyi aşarak ihlal edildiğine ve Seçilme hakkının ihlal edildiğine” karar verdi. Kararda tutuklu milletvekillerine 3’er bin TL manevi tazminat ile bin 698 TL yargılama giderinin ödenmesine de karar verdi.
Anayasa Mahkemesi, “Kararın bir örneğinin gereğinin ifası için mahkemesine gönderilmesine” de karar verildi.
Kararda Gülseren Yıldırım’ın 26 Şubat 2010 tarihinde tutuklandığı ve tutuklu iken 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimde milletvekili seçildiği belirtildi.
Kararda İbrahim Ayhan’nın da 5 Ekim 2010 tarihinde tutuklandığı ve tutuklu iken 12 Haziran 2011 tarihinde milletvekili seçildiği aktarıldı.
Gülseren Yıldırım ve İbrahim Ayhan’ın tahliye talebini Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Aralık 2013 tarihinde red etmişti.
Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını oy birliği ile alındığı kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.