BES'ten koronavirüs açıklaması

BES'ten koronavirüs açıklaması
BES Amed Şube Yönetim Kurulu, koronavirüs salgınıyla etkin mücadelede alınması gereken tedbirlere ve çalışanlara ekonomik desteğin arttırılmasına ilişkin bir açıklama yaptı.

BES Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu, koronavirüs salgınına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamayı BES Şube Başkanı Suphi İzol yaptı.

‘Ekonomik paket zenginlerin yanında’

Açıklamada, “Çin’de başlayıp dalga dalga beş kıtaya yayılan ve özellikle 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan insanlarda ölümcül sonuçlar doğuran Koronavırus vakaları ülkemizde de 31.03.2020 tarihi itibarıyla vaka sayısı 13.531 ve hayatını kaybeden vatandaş sayısı 214’tür. Biyolojik bir sorun olarak ortaya çıkan, bütün dünyayı ele geçirmeye çalışan Covid 19 salgınıyla karşı karsıyayız. Ülkemizde de ilk korona vakasının açıklandığı 11 Mart 2020 tarihinden bugüne kadar salgınla mücadele ve alınacak önlemler konusunda, hükümet halk sağlığını koruyacak geniş tedbirler almak yerine anlık gelişmelere, artan vaka sayısına göre parça parça günübirlik çoğu göstermelik kararlarla durumu idare etmektedir. Hükümet açıkladığı ekonomik programla da salgın karşısında emekçileri değil sermayenin yanındadır” denildi.

‘Ekonomik ve sosyal alanda alınan tedbirler yetersiz’

Koronavirüse karşı alınan tedbirlere değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bilim insanları ve sağlık örgütleri bu salgınla başa çıkmanın başta gelen unsurunun “İzolasyon ve fiziki mesafenin korunması” olduğunu her gün açıklıyor. Bizler, salgınla etkin mücadele yöntemlerinin kullanılmasını, zorunlu hizmetler dışında üretimin ve kamu hizmetlerinin durdurulmasını, işten atmaların yasaklanmasını, ücretli izin uygulanmasını, evde kalabilmek için temel ihtiyaçların karşılanmasını talep ederken, sermaye ise kârlarının aksamaması için üretimin ve hizmetlerin devam etmesini istiyor. İşçiler, emekçiler, kamu emekçileri işe gidiş gelişlerde, iş yerlerinde, virüs karşısında hiçbir koruma olmaksızın çalışmaya zorlanıyor büyük risk altında bırakılıyor. Sosyal devlet olmanın gereği olan her yurttaşa sahip çıkma rafa kaldırılmış durumda. En başta sağlık hakkımız olmak üzere, ekonomik ve sosyal alanda alınan tedbirler yetersiz olduğu herkes tarafından bilinmektedir.”

‘İŞKUR'da bu salgından sonra işler aksine artmıştır’

Çalışanlar açısından koronavirüs salgınının risklerine işaret edilen açıklamada, “Diyarbakır'da bulunan büro işkolumuza giren, kurumlardaki idarecilerle görüşülmüş,  yapılması gerekenler hakkında görüş ve önerilerimiz sunulmuştur. Bazı kurumlar esnek çalışma sistemine geçirilirken, birçok kurumda ise, halen sorunlar devam etmektedir. Ancak salgınla mücadelenin olumlu sonuç vermesi için alınan tedbirlerin toplumsal ve çalışma hayatının tümünü kapsaması gerekmektedir. Özellikle yurttaşlara yoğun hizmet veren kamu kurumlarına dair özel önlemlerin geliştirilmesi acil ihtiyaçtır. İşkolumuzda bulunan Maliye, Gelir İdaresi Başkanlığı, Adalet Bakanlığı ve tüm yargı kurumları, İŞKUR, Sosyal Güvenlik Kurumu, TÜİK, İçişleri Bakanlığına bağlı birimler, nüfus müdürlükleri, gümrük birimleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı, gibi bir çok kamu kurumu çok sayıda büro emekçisinin bir arada bulunduğu ve yoğun olarak yurttaşa hizmet verilen çalışma mekanlarıdır. Diyarbakır Adliyesinde,  izinde olan bir personelde koronavirus tespit edildiği, yine; başka illerde, büro işkolunda virüs tespit edilmesi bunun en bariz örneğidir. Ayrıca kamu kurumlarının büyük bir kısmında normal koşullarda dahi fiziki olarak çalışma ortamlarının sağlıksız olduğu da açıktır. İŞKUR'da bu salgından sonra işler aksine artmıştır. Ayrıca Göç idaresinde çalışan emekçiler genelge dışında tutulmuştur” denildi.

Açıklamada, virüse karşı alınması gereken tedbirlere ilişkin öneriler ve talepler şöyle sıralandı:

“1-Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulmalıdır.

2- Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı, küçük esnaf desteklenmeli, çalışanlara ücretli izin verilmeli ve işsizler için ise koşulsuz işsizlik maaşı ödenmelidir.

3- Yurttaşların gerekirse kurum içerisine girmesine gerek kalmadan iş ve işlemlerinin yapılması için geçici teknik alt yapının oluşturulması,

4- Salgın nedeniyle, İşten çıkartılan işçilerin, Kısa Çalışma Ödeneği tüm çalışanlara hiçbir kıstas uygulanmadan ödenmelidir. Bu ödemeler yapılırken, en büyük yük İŞKUR emekçilerine üzerine yıkılmıştır. Normalde İŞKUR emekçilerin çalışma koşulları esnetilmesi gerekirken, hafta sonları bile kurumda çalıştırılmaktadır. İŞKUR emekçileri büyük risk altındadır. Gerektiğinde, çalışma saatlerinin kısaltılması dahil tüm tedbirlerin bir an evvel alınması. Evde esnek çalışması için gereken tüm önlemler alınmalıdır. Aksi halde Korona virüs İŞKUR emekçilerine bulaşması halinde, tüm hizmetleri duracağı gerçeğini de görmek lazım.”

                                                                                             

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.