“Bilginin halkla paylaşıldığı bir üniversite açacağız”

“Bilginin halkla paylaşıldığı bir üniversite açacağız”
Türkiye'deki üniversitelere alternatif olma hedefiyle Dünya Anadil Günü olan 21 Şubat 2013 yılında kurulan Mezopotamya Eğitim, Bilim, Sanat, Sağlık ve Kültür Vakfı, Mezopotamya Üniversitesi'nin açılması için YÖK'e bir yıl içerisinde başvuracak.

 

 

 Mezopotamya Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selçuk Mızraklı, Türkiye'deki mevcut üniversitelerin sadece gelenekseli taklit ettiğini belirterek, eğitim dili Kürtçe olan, eğitimcilerin eğitileceği ve bilginin halk ile paylaşıldığı Mezopotamya Üniversitesi'ni açacaklarını söyledi.

 

DİYARBAKIR - Türkiye'deki üniversitelere alternatif olma hedefiyle Dünya Anadil Günü olan 21 Şubat 2013 yılında kurulan Mezopotamya Eğitim, Bilim, Sanat, Sağlık ve Kültür Vakfı, Mezopotamya Üniversitesi'nin açılması için YÖK'e bir yıl içerisinde başvuracak. Mezopotamya Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selçuk Mızraklı, kuracakları üniversiteye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mızraklı, Mezopotamya Üniversitesi ile geleceği planlayarak mevcut üniversitelerin yaptığı bilgiyi saklamak yerine halk ile paylaşacaklarını dile getirdi. Üniversite kurmanın vakfın yaptığı çalışmaların en başında geldiğini belirten Mızraklı, bu bölgenin ihtiyacı olduğu kadar geleceğinin arayışı içerisinde olması gereken nitelikli kadroların Kürt dilinde yapmış olacağı eğitimle dile yaptığı katkı üzerinden ve bilgi dünyası üzerinde Kürtçe dilinin varlığını göstermesi açısından önemli olduğunu ifade etti. Geçmişten bugüne kadar yapılan çalışmaların birçoğunun gelenekseli taklit etme şeklinde olduğunu belirten Mızraklı, mevcut üniversite denildiği zaman sadece binalardan oluşan ve öğretim üyeleri, öğrenciler ve üniversite çalışanlarının bulunduğu bir alanın akla geldiğini ve işleyişinde bundan ibaret olduğunu kaydetti.  

“Eğitim dili Kürtçe olacak”

Türkiye'deki üniversitelerde ve diğer üniversiteler ile kurmaya çalıştıkları üniversitenin en büyük farklarından bir tanesinin eğitim dilinin temelde Kürtçe olmak üzere çok dilli olacağını kaydeden Mızraklı, şunları söyledi:

"Kürtler olgun ve ergin bir halk olarak eğer kendi bilgi dünyalarında kendi dillerini kullanarak çok farklı hayat alanlarında nitelikli bilgi üretimini ve paylaşımını yapamadıkları takdirde bir anlamda bu başka bilgilere de esareti getirir. Kendi dilinde bilgiyi üretebilen ve paylaşabilen bir halkın bir takım imkânlarının artabileceği ve de hayatının daha da zenginleşebileceğini, dilinin de özgürleşmesiyle beraber o halkın da özgürleşeceğini ön görmemek çok da zor değil. Bu nedenle birinci eğitim dilimiz Kürtçe olmak üzere Türkçe ve İngilizce dilleri, talep ve ihtiyaca göre diğer diller de eğitim dili olarak kullanılacak.”

“İdeolojik kodlamalar olmayacak”

Mezopotamya Vakfı'nın kuracağı üniversitede özgür düşünce ve özgür akıl çerçevesinde bütün bilgi alanlarında ideolojik kodlamaların olmayacağının altını çizen Mızraklı, bilginin ideolojikleştirildiği andan itibaren bilginin dolaşım alanında ideolojik bilgi olarak olacağını dile getirdi. Bilginin özgürleştiği ve dolaşım alanına girdiği andan itibaren ve özellikle halka açık olduğu zamanda bunun özgür bilim ve özgür bilim olarak can bulacağını ifade eden Mızraklı, bunun beraberinde niteliksel bir değişimi beraberinde getireceğini dile getirdi. Bilgiyi üniversitenin dört duvarı arasına hapseden bir kurum olmayacaklarını belirten Mızraklı, "Toplumdan ve hayattan alınan bütün bilgiler geri dönüşüm ve işleyerek olgun hale getirecek ve onu halkıyla, coğrafyasıyla ve dünyayla paylaşan bir ilkeyi esas alacağız. Bu anlamda Mezopotamya Üniversitesi hem yerini zenginleştiren, yerinin bilgisini çoğaltan, ufkunu açan ve aynı zamanda Kürdistan coğrafyasının bütün parçalarına ve Ortadoğu'ya kültürel ve coğrafi komşuluklarına ışık tutacak” dedi. 

bilginin-halk-ile-paylasildigi-bir-universite-acacagiz--(2).jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.