Bilim Kurulu Üyesinden "Salgın kontrol altında değil" uyarısı

Bilim Kurulu Üyesinden "Salgın kontrol altında değil" uyarısı
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarında son dönemde yaşanan artışa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Belli bir zamandaki bulaştırıcılık sayısı 'RT', Türkiye'de yaklaşık 0,94-1 gibi. Demek ki bulaştırıcılık, risk toplumda hala devam ediyor. Bu değeri 0,6'nın altına düşürmediğimiz bakıldığında yüzde 20 civarında başka hasta- gösteriyor.

Nişanlar, düğünler, taziyeler, cenazeler, asker uğurlamaları, ziyafetler... Bir bakıyorsunuz evinde veya sitesinde 20-30 kişilik ziyafet veriyor. Tüm bir araya gelişi artıran davranışlar nedeniyle beklenenin çok üzerinde kalabalıklar oluştu. Salgın henüz istenen düzeyde kontrol altında değil. Israr eden yeni vakalar da bunu gösteriyor. Hiç kimse bu salgından korunma garantisinde değil. Kim kural ihlal ediyorsa, kim beklenen kalabalığın üzerine çıkıyorsa o alan bir risk alanı. Kendi hastalığınızı biliyor ve topluma çıkma cesareti gösteriyorsunuz… Bilerek toplumdaki kişilerin hastalanmasına ve ölmesine razı oluyorsunuz. Tanı almış kişinin beliritlen süre evde kalmaması kesinlikle toplumsal kurallara ciddi bir uyumsuzluk ve suçtur. İnsan haklarına saldırıdır. Kovid-19’un seyrine bakıldığında yüzde 20 civarında başka hastalıklara birliktelik var. Yani aynı zmaanda Kovid-19 ve grip, Kovid-19 ve soğuk algınlığı... Birliktelikler olunca özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarda ağır seyretme riski var. Kovid bu şekilde devam ederse, zaten hastanelerimiz belli bir oranda dolu olacak, o zaman İspanya, İtalya, Amerika gibi sağlık sisteminin cevap vermede büyük zorluk yaşamasıyla karşılaşırız"

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.