Bingöl'deki HES projesinde istimlak mağduriyeti

Bingöl'deki HES projesinde istimlak mağduriyeti
Solhan ilçesinde yapımı devam eden Kalehan HES-1 projesi kapsamında istimlak edilen arazilerin bedelinin ödenmediği öne sürülürken, istimlak edilen arazilere ilişkin ise, ne toprak sahipleri ne de muhtarların bilgilendirilmediği belirtildi.

Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Kale köyünde yapımı devam eden ve önceki gün 52 işçinin işten çıkarılmasıyla işçilerin grev kararı aldığı 
Kalehan HES-1 inşaatı ile ilgili bir başka iddia orta atıldı. Yaklaşık bir yıldır başlayan baraj inşaatı için istimlak edilen arazilerin ücretlerinin verilmediği iddia edilirken, arazilerine el konulan yurttaşların girişimleri ise sonuçsuz kalıyor. Şu ana kadar herhangi bir bildirimde de bulunulmayan köylüler, hem yaşadıkları mağduriyetten hem de yetkililerin ilgisizliğinden şikayetçi. Aynı zamanda baraj inşaatında çalışan ve uğradıkları haksızlıklar nedeniyle grev kararı alan arkadaşları ile birlikte eylemde bulunan Nimet Sarp isimli yurttaş, köyde 4 yıl önce yaptığı evin ve arazilerinin istimlak edildiğini ifade etti. İstimlak nedeniyle elektrik aboneliğini yapamadığını ve bu nedenle okul lojmanında kaldığını ifade eden Sarp, "Kaymakam haber göndermiş; 'Ya lojmandan çık ya da kirasını ver' demiş. Bende dedim, 'ev yapmışım, elektrik aboneliğim verin çıkayım'. O da diyor 'Senin ev istimlak edilmiş.' Bende 'İstimlak bedelini verin' diyorum. 'Vermeyiz, git dava aç' diyor. Dava açacak imkanım yok ki. Buradaki kazancımla kıt-kanat geçiniyorum. İnsanlık adına rica ediyoruz. Birileri bize yardımcı olsun" dedi.

'19 bin TL'lik arazi 4 bine istimlak ediliyor'

İnandık (Hovît) köyü sakinlerinden İsmail Kızılkaya, şantiye kurulduğundan beri iki kez firma yetkilileri ile görüştüklerini ifade ederek, "Siz burada baraj yapıyorsunuz; arazilerimiz, evlerimiz, bağ-bahçemiz sular altında kalacak. Hakkımız, hukukumuz nedir? Bilelim dedik. Onlar da bize 'devlet biliyor!' dedi. Edindiğimiz bilgiye göre arazilerimize biçilen değer dönüm başı 4 bin TL. Biz bir dönüm araziye sadece tütün veya fasulye ekersek yılda 15 bin TL gelir elde ediyoruz. Yani açıkçası bizi buradan sürüyorlar. Bir kez Tarım İl Müdürlüğü'ne gittim. Orda bana söylenen 'Buraya öyle bir kural getirilmiş ki, keşfe gelirsek dahi bu değişmez.' Oysa Antep'te bilirkişi olan bir avukata danıştım. Sulu arazinin dönümü 19 bin TL değerinde olduğunu söyledi" diye konuştu. 

'Devlet bunun önünü alsın' 

Kimseye haber verilmeden gece-kondu tarzı baraj şantiyesinin kurulduğunu öne süren İnandık (Hovît) köyü sakinlerinden Mehmet Ömer, baraj yapımı ile ilgili ne köy sakinlerinin ne de köy muhtarlarının bilgilendirilmediğini söyledi. Bu konu ilgili bölge insanının mağdur edildiğini ifade eden Ömer, "Türkiye de böyle sahipsiz bir yer bulup baraj yapma olayını ilk defa görüyoruz. Firma yetkililerine soruyoruz; 'bu nasıl oluyor?', bize 'Burayı kamulaştırmışız' diyor. İyi de bize sordunuz mu? Soruyoruz 'burayı kimden kamulaştırdınız' cevap vermiyorlar. İstimlak nedeniyle tarlamızı süremiyoruz, elektrik aboneliği yapamıyoruz. Biz de soruyoruz; 'Bizim bu evlerimiz bağ-bahçemizi madem istimlak etmişsiniz bunun bedeli ne ise verin. Onu da vermiyorlar. Görüşmek istiyoruz, görüşmüyorlar. Diyorlar 'bizim anlaştığımız şahsa gidin.' 'Şahıs kim?' diyoruz 'bilmiyoruz' diyorlar. Devlet bu işe bir çözüm bulsun. Bunun önünü alsın. Aksi takdirde burada kan dökülür. Kimse çocuklarımıza sebep olmasın. Biz baraj istemiyoruz. Biz kendi evimizde huzurluyduk. Arazimizi işletiyorduk. Geçimimizi sağlıyorduk. Bizimle sorunları var, içeri bir kaç kravatlı almışlar. Onlarla görüşüyorlar. Kravatlılar bizim temsilcilerimiz olmaz. Bi de 'Türkiye de özgürlük var' diyorlar. Özgürlük halktan habersiz halkın malını gasp etmek değildir" tepkisinde bulundu. 

'Baraj nedeniyle onlarca hayvanımız telef oldu' 

Kaleköy (Gînc) sakinlerinden Necat Altınova da, barajdan dolayı onlarca hayvanlarının telef olduğunu belirterek, "Kimse bu sorunumuza bir el atmadı. Baraj başladı bari, gençlerimiz gurbette sürünmesinler. Burada çalışsınlar dedik; ayda 750 TL ile çalıştırıyorlar. 750 TL'ye insanlar nasıl ev geçindirsin" dedi. 

Konuya ilişkin görüştüğümüz şirket yetkilileri, köylülerin söylediklerine ilişkin açıklama yapmaktan kaçındı. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.