Bir yılda 42 avukata şiddet

Bir yılda 42 avukata şiddet
Diyarbakır Barosu Avukat Hakları Merkezi, bir yıl içinde 42 avukatın şiddete maruz kaldığını, şiddetin yüzde 38’nin kolluk güçleri yüzde 31’inin ise yargı personeli tarafından gerçekleştiğini açıkladı.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır Barosu Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Behlül Barlık “24 Ocak Tehlike Altındaki Avukatlar Günü” dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında bir yıl içinde avukatlara yönelik 42 şiddet eyleminin gerçekleştirildiğini, bu şiddet eyleminin yüzde 38’nin ise kolluk güçleri tarafından yapıldığını açıkladı. Baro binasında, meslektaşlarıyla düzenlediği basın toplantısında hazırladıkları raporu açıklayan Barlık, Tehlike Altındaki Avukatlar Günü’nün 24 Ocak 1977’de İspanya’da Franco yanlısı bir grubun 4 avukatı öldürmesi nedeniyle ilan edildiğini hatırlattı. Bu günün 2013 ve 2019’da Türkiye’deki meslektaşlarına ithaf edildiğini vurgulayan Barlık, avukatlara yönelik baskı ve şiddet olaylarına dikkat çekti. Türkiye’de avukatlara yönelik yargı tacizi, baskı, tehdit ve tacizin gün geçtikçe arttığını ifade eden Barlık, avukatların görevlerini yürütürken mesleklerine karşı gelişen sorunların varlığını koruduğunu aktardı.

Avukatların ve baroların insan haklarının savunulması ve geliştirilmesine yönelik yaptıkları açıklama ve faaliyetlerin kriminalize edildiğini, soruşturmaya konu edinildiğini dile getiren Barlık, Gerek baronun kurumsal yapısı içerisinde gerekse sivil toplum örgütlerinde gönüllü temelinde çalışan avukatların, insan hakları alanındaki faaliyetleri yargılamalara konu edilmektedir.” diye konuştu.

‘25 avukatın ruhsatı iptal edildi’

Hem hak savunuculuğu hem de mesleki faaliyetleri nedeniyle yargı tehdidine maruz kaldıklarını ifade eden Barlık, düşünce ve ifade özgürlüğü ile örgütlenme özgürlüğü kapsamındaki faaliyetlerinin suçlama konusu yapıldığını kaydederek, birçok meslektaşının hakların yürütülen soruşturma ve davalar nedeniyle stajlarını tamamlamadan ruhsatlarının iptal edildiğini dile getirdi. Uygulamaları keyfi olarak nitelendiren Barlık, “Diyarbakır Barosu ve Türkiye Barolar Birliği tarafından avukatlık mesleğine kabul kararı verilen 25 meslektaşımız açısından haklarında yargılama süreci devam ettiği için Adalet Bakanlığınca açılan avukatlık ruhsatnamesinin iptali davalarında yürütmeyi durdurma kararları verilmiş, çok sayıda meslektaşımız avukatlık mesleğine kabul edilmemiştir. Bu durum, meslektaşlarımızın avukatlık yapmasının belirsiz bir süre boyunca yasaklanması niteliğindedir.” ifadelerini kullandı.

‘En çok şiddet kolluk ve yargı personelinden’

Mesleklerini icra ederken meslektaşlarına yönelik saldırıların devam ettiğini vurgulayan Barlık, yargının kurucu unsuru olan savunmaya yönelik her saldırı, özünde vatandaşın hak arama özgürlüğüne ve savunma hakkına yapılan saldırı olduğunun unutulmaması gerektiğine işaret etti. Bir yıl içinde meslektaşlarına yönelik 42 saldırı gerçekleştiğini açıklayan Barlık, Mardin, Hakkari’de barolarına kayıtlı meslektaşlarına üçer, Batman’da Barosuna kayıtlı 4 meslektaşlarına, Van Barosuna kayıtlı 8 meslektaşlarına, Diyarbakır Barosuna kayıtlı 23 meslektaşlarına şiddet eylemi gerçekleştirildiğini söyledi. Meslektaşlarına yönelik şiddet eylemi gerçekleştirenler hakkında bilgi veren Barlık, “Bu eylemlerden 16’sı doğrudan kolluk kuvvetlerince gerçekleştirilmiş olup 13 tanesi yargı organlarında çalışan kurum personellerinden, 13 tanesi de avukatların üstlenmiş olduğu dosyalar ile ilgisi bulunan sivil şahıslar tarafından gerçekleştirilmiştir. Avukatlara şiddet eyleminin yüzde 38’i kolluk görevlilerinden, yüzde 31’i yargı personelinden, yüzde 31 i ise sivil şahıslar tarafından gerçekleştirilmiştir.” şeklinde konuştu.

‘Yasal düzenlemeler acilen hayata geçirilmeli’

Mesleklerini icra ederken ve insan hakları mücadelesi verirken engelleme, baskı, yargı tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Barlık, avukatların bu gün risk altındaki gruplar arasında bulunduğunu kaydetti. “Mesleklerini ifa ettikleri için baskı gören, tehdit edilen, yargılanan, şiddete uğrayan avukatların korunmasını sağlayabilecek politikalar ve yasal düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir.” çağrısı yapan Barlık, avukatların mesleklerini icra etmeleri için gerekli güvenli ortamın sağlanmasını istedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.