Birdal: Hasta tutsaklar için Cumhurbaşkanı seyirci olmamalı

Birdal: Hasta tutsaklar için Cumhurbaşkanı seyirci olmamalı
Birdal, "Cumhurbaşkanı Gül artık harekete geçmeli, seyircilikten kurtulmalı" dedi.

 

İstanbul - HDP İnsan Hakları ve Adalet Komisyonu Sözcüsü Akın Birdal, hasta tutsakların tahliye edilmesi talebi ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Adalet Bakanlığı ile görüşmek için başvuru yaptıklarını, ancak taleplerine yanıt dahi alamadıklarını açıkladı. Birdal, "Cumhurbaşkanı Gül artık harekete geçmeli, seyircilikten kurtulmalı" dedi. 

Adalet Bakanlığı'nın resmi verilerine göre; 2013 yılında 140 bin 520 kişi cezaevlerinde bulunuyor. Son yedi yıl içerisinde cezaevlerindeki nüfus 2,5 misli arttı. 14 hasta tutsak, rapor beklerken yaşamını yitirdi. Hasta tutsakların tahliyesine karar veren Adli Tıp Kurumu (ATK), on hasta tutsaktan sadece birine tahliye raporu veriyor. Adalet Bakanlığı'na ve İnfaz Savcılıkları'na 460 kişi rapor için başvuruda bulunurken, 417 kişinin başvurusunun reddine karar verildi. İnsan Hakları Derneği'nin verilerine göre; 3 Kasım 2013 tarihi itibari ile hasta mahpus listesinde 162'si ağır olmak üzere 544 hasta tutsak cezaevlerinde tutuluyor. Hasta tutsakların durumuna dikkat çeken ve tahliyeleri noktasında çalışmalar yürüten kurumlardan biri de Halkların Demokratik Partisi (HDP) İnsan Hakları ve Adalet Komisyonu.

'Adli Tıp Kurumu devreden çıkartılmalı'

Birdal, cezaevlerindeki hasta mahpuslarla ilgili atılması gereken adımların başında da, Cumhurbaşkanlığı'nın özel af niteliğinde cezanın kaldırılması ile ilgili prosedüründe değişiklik yapılması gerektiğini ve prosedürde Adli Tıp Kurumu devreden çıkarılarak, tam teşekküllü devlet hastanelerinin verecekleri raporların tahliyeler için yeterli görülmesinin geldiğini kaydetti. Bir önceki yasama döneminde TBMM tarafından onaylanan İşkenceye Karşı Sözleşmenin seçmeli protokolü uyarınca 1 yıl içerisinde oluşturulması öngörülen ulusal önleme mekanizmasının sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütlerinden oluşması gerektiğini belirten Birdal, böylece cezaevlerinin daha etkin denetlenebileceğini söyledi. 



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.