VİDEO - Diyarbakır çiftçisi destek ve erteleme bekliyor

VİDEO - Diyarbakır çiftçisi destek ve erteleme bekliyor
Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarıma yönelik destek açıklamalarının olumlu bulduklarını belirtti.

Şevval Filiz - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarıma yönelik destek açıklamalarının olumlu bulduklarını belirterek, “Destekler iyi ancak elektrik, gübre, ilaç, ve mazot gibi girdilerin maliyeti çok yüksek” dedi. Delil, çiftçilerin üretim yapabilmesi için nakdi desteğin şart olduğunu, daha önce verilen kredilerin ise faizsiz 2 yıl ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  kuraklıktan etkilenen çiftiler için destek paketi açıkladı. Destek paketine ve kuraklığa ilişkin gazetemize konuşan, Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil,  çiftçinin taleplerinin daha yüksek olduğunu dile getirerek, çiftçiler için nakdi desteklemelerin yapılması gerektiğini, daha önce çiftçiye verilen kredilerin ise faizsiz 2 yıl ertelenmesinin de şart olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankasına veya Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ertelenecektir. Bakliyat alım fiyatlarımız ton başına kırmızı mercimekte 5 bin lira, yeşil mercimekte 4 bin 150 lira, nohutta ise 4 bin 50 lira olarak belirlenmiştir” dedi. 

Tigris Haber olarak, Erdoğan’ın çiftçiler için açıkladığı destek paketini, bölgedeki kuraklığı, tarım arazilerin kullanımını ve su problemini; Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil’e sorduk.

Delil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarıma yönelik destek ve kredi borçlarının ertelemesine yönelik açıklamalarını olumlu bulduğunu söyledi.

delil-tigris.jpg

“Çiftçinin beklentisi yüksek”

Delil, “Çiftçimizin beklentisi her zaman yüksektir. Destek paketi çiftçimizin beklentisinin yüzde yüzünü karşılamamış olsa da yüzde 80’ini karşıladı. Bizce uygundur ve yeterlidir. Her zaman çiftçinin beklentisi biraz daha yüksektir. Geçen yıllara nazaran yüzde 36’ lık bir zam da var, yani çiftçilerimizin memnuniyeti var. Ama her zaman daha yüksek bir beklentimiz var” dedi

“Yüzde 81 oranında kayıp var”

Bölge ve kentteki kuraklıktan kaynaklı ciddi tahribatların olduğunu ve önceki yıllara oranla %75 ile % 81’lik kayıp yaşandığını söyleyen Delil; “Türkiye genelinden ciddi bir kayıp oranı vardır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 7 ilimizde kuraklıkla ilgili sorunlarımız var. Özellikle Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Van illerinde ciddi kuraklık var. Bu yüzdelere baktığımız zaman Türkiye genelinde 20 milyon tonluk üretimimiz var. Bu üretimden yüzde 5-10 arasında kayıp bekliyoruz. Diyarbakır'da kuru arazilerde yüzde 81 kayıpla karşı karşıyayız. Bu da ciddi bir rakamdır” şeklinde konuştu.

Alan bazlı destek bekliyoruz

Dönüm başına 200 TL destek taleplerinin olduğunu ve kredilerin 2 yıl faizsiz ertelenmesi gerektiğini söyleyen Delil,  “Bizim kuraklıkla ilgili daha önce de taleplerimiz vardı. Biz o taleplerimizi dile getirmiştik. Biz zaten kendimiz de Twitter attık. Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanımıza teşekkür ettik. Özellikle Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi'ndeki borçlar şu anda netleşmemiş, ama bizce faizsiz olarak ertelenmesi gerekir. Biz kredilerin faizsiz 2 yıllık ertelenmesini talep ediyoruz. Taleplerimizi de dile getirdik. Mercimeğe, buğdaya, arpa’ya ayrı bir destek talebimiz var. Biz dönüme 200 lira destek istiyoruz. Nakdi destek bizim için çok önemlidir. Çünkü çiftçimiz ciddi bir maliyetle üretim yapıyor ve şuanda Diyarbakır’da  % 65'ten başlıyor ve yüzde 75 ile yüzde seksen'lere varan bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Bu da ciddi bir orandır. Bu anlamda etkilenen çiftçilerimizin bu desteklerden faydalanmasını istiyoruz. Bunun yanı sıra kuraklıktan zarar güren  çiftçilerimiz için alan bazlı destek  bekliyoruz” diye konuştu.

delil-tigris1.jpg

“Çiftçiyi suyla buluşturmamız gerekiyor”

Sulama sorunu çözülmediği takdirde kuraklığın önüne geçilemeyeceğini vurgulayan Delil, şöyle konuştu, “En büyük sorunumuz sulama. Ancak sulama ile kuraklığın önüne geçebiliriz. Dicle Kral kızı büyük bir kanaldır. Normal bildiğimiz kanal gibi değil. Yani 135-140 bin dönüm alan sulanıyor. Bu da ciddi bir alandır.  Silvan Barajı bir an önce bitmesi gereken projelerimizdendir.  Bu projelerimiz bitmezse, önümüzdeki dönemlerde sürekli bu sıkıntılarla bu sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Çünkü artık dünya çapında bir kuraklıkla karşı karşıyayız. İki yılda bir kuralık söz konusu oluyor. Fazla üretim yapmamız için bu projenin bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. Suyu, çiftçimizle buluşturmamız gerekiyor. Suyun tarlaya, çiftçiye götürmemiz gerektiği kanaatindeyim. Çiftçiyi suyla buluşturmamız gerekiyor. Su olmadan hiçbir şey olmaz.” 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.