Bozan: Ekonomi paketi borçlu olanı daha çok borçlandırdı

Bozan: Ekonomi paketi borçlu olanı daha çok borçlandırdı
Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, koronavirüs salgını ve bu bağlamda açıklanan ekonomi paketine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yapılan açıklamada ekonomi paketinin yetersiz olduğunu vurgulayan Bozan, “Bu paket yetersiz olmakla beraber,  daha çok patron diyebileceğimiz büyük ölçekli iş adamlarının, bankalara olan borçlarının ertelenmesi veya bu kesimlere yeni kredilerin sağlanmasıdır. Yani borçlu olanı daha çok borçlandırarak, daha çok faize ve bankalara mahkum etme şeklinde izah edebiliriz” şeklinde konuştu.

Bozan, devletin sosyal devlet olma gereği bu tür durumlarda vatandaşa yardımcı olmak gibi temel bir görevinin olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:

Bilindiği gibi koronavirüsü salgını, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de tehdit etmektedir. Bu virüs bir salgın hastalığına dönüşmemesi için, hem devlet ve hem de özel sektör bazı ciddi tedbirler almaktadır. Bu tedbirlerin başında gelen, “iş yerlerinin kapatılması (tabi bu yeni işsizler demek) ve halkımızın sokağa çıkmamasının” teşvik edilmesidir. (Doğal olarak halk sokağa çıkmayaınca açık olan esnafta iş yapamamakta) Nitekim bu mücadele kapsamında diğer ülkelerde ekonomik paketler açıkladılar:

ABD 850 milyar dolar,

Almanya 614 milyar euro,

Fransa 300 milyar euro,

İspanya, 200 milyar euro tutarında salgınla mücadele paketi açıklarken,

Türkiye ise, 100 milyar TL yani yaklaşık 15 milyar dolarlık çok küçük bir paket açıklamış oldu.

‘İşçiye, emekçiye herhangi bir yardım yok’

Ekonomi paketinin işçi, esnaf ve emekliye yönelik olmadığını belirten Bozan” Müsbet bir tarafı da, en düşük emeklinin  maaşının 1500 TL olmasıdır. Tabi ki bu da çok yetersiz.  Bu pakette toplumun genelini oluşturan emekçilere, işçiye, esnafa, çiftçiye yönelik bir şey yok.  Kapanan iş yeri ve şirketlerde yevmiye ile çalışan ve bugün işsiz kalan işçiye bir şey yok. Kapatmış veya açık ama iş yapamayan esnafa bir şey yok.  Yani Esnafa ve işsiz kalan işçiye kira, elektirik, su, doğalgaz ve iletişim faturalarında ve gıda gibi beklenen herhangi bir yardım yok” şeklinde konuştu.

Bozan, ekonomi paketine ilişkin önerileri şu şekilde sıraladı

Öneriler

1) İşsiz kalana maaş ödenmeli: Koronavirüs nedeni ile kapatılan iş yerlerinde çalışan ve bugün işsiz kalmış olan bütün işçilere, 3 ay boyunca işsizlik fonundan asgari ücret miktarında ödeme yapılması, “ak akçe kara gün içindir” Tabi bu işsizlik fonunda da para kalmışsa, diğer borç ödemelerine ve açıklara harcanmamışsa?

2)  Fatura ödemeleri: İnsanların çoğu bugünlerde evde kalacağına göre internet ve iletişim hizmetleri ile ilgili alınan vergiler 3 aylığına alınmamalı,

3) Ev de kalın talebi: Haklı bir talep ama  İstanbul sözleşmesi ve 6284 nolu yasa çerçevesinde yaklaşık 2 milyon kişi evde uzaklaştırılmış sağda solda zor şartlarda hayat mücadelesi verirken, binlerce kişi ceza evlerinde zor şartlarda kalmaktadır.  Bu vesile ile hazırlanmakta olan 3. yargı paketiyle bu kanun bir an önce iptal edilmeli ve evden uzaklaştırma ve cezeevi zulmüne son verilmelidir.

4) Emeğe Destek Fonu kurulmalı: İşçi çıkartmayan, küçük işletmelere KOBİ'lere “emeğe destek” adı altında faizsiz kredi verilmeli, işçilerin üç aylık maaş ve sigortalarını devlet ödemelidir. Bu ödemeyi de devlet 1 yıl sonra 6 ay taksitlerle faizsiz işverenden geri almalıdır.

5) Gıda Yardımı: Valilikler, kaymakamlıklar ve belediyeler işsiz kalan ailelere gıda yardımında bulunmalı,

6) İşsizlerin fatura ödemeleri: Devlet işsiz kalan vatandaşımızın 3 aylık elektrik ve doğalgaz faturasını, Belediyelerde 3 aylık su parasını almamalı,

7) Çifçi perişan: Çifçilerimizin kredi borçları ve sulamada kullandıkları elektirik faturaları  6 ay faizsiz ertelenmeli ve 6 taksit şeklinde alınmalı,

8) Esnaf siftah edemiyor: Esnaf ve Kobilerin vergi ve sigorta borçları 6 ay ertelenmeli, bu borç 6 ay sonra faizsiz 6 taksitte geri alınmalıdır.

9) Muhtemel sosyal hastalıklar: Toplumun bozulacak piskolojisi için, sosyolog, psikolog ve toplum bilimcileri organize edilmeli toplumun ruh sağlığı için programlar hazırlanmalı,

10)  Fırsatçılık: Afetlerde ve en son Korona virüstede yaşadığımız fırsatçılık ve kişisel çıkarın öncelenmesi ile ilgili araştırmalar yapılmalı eğitim müfredatı inanç değerlerimize uygun hale getirilmelidir.

11)  Çıkartılacak Ders: Korona virüs ve benzeri afetlerden, “manevi yaşam tarzımız, insani, dayanışma, birlik, beraberlik ve sosyal açıdan” “ ilahi bir işaret, ilahi bir rahmet, ilahi bir ikaz” gibi çeşitli dersler çıkartılmalıdır.

Finansman için öneriler

1) Devletin mevcut imkanları yetersiz ise ki, öyle görünüyor ekonomimizin durmu ortada. Sadece bu krizden etkilelen kişilere dağıtılmak ve ilgili harcamalarda kullanımak üzere, acilen bir “destek fonu” kurulmalı,

2) Başta Cumhurbaşkanlığı sarayı, ve TBMM olmak üzere, devletin tüm kurumlarında tasarrufa gidilmeli ve bu paralar “destek fonuna” aktarılmalı,

3) Başta büyük iş adamları olmak üzere tüm iş adamlarından destek fonuna yardım talep edilmelidir. Büyük iş adamları vatandaştan kazandığı servetlerinin bir kısmını bugün yine vatandaşa dağıtılacak “destek fonuna” aktarmalıdırlar. (Çünkü ihale ödemeleri hazineden, hazinede vatandaşın vergilerinden oluşmakta)

4) Cumhurbaşkanı, Bakanlar, 6 aylık, 600 milletvekili ise 3 aylık maaşlarını destek fonuna bağışlamalı,

5) Yazlık ve kışlık sarayların devam eden inşaatlarına son verilmeli ve bu para destek fonuna aktarılmalı

(Haber Merkezi)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum