Bu yöntemle “ağrıya” son!

Bu yöntemle “ağrıya” son!
Bölgede ilk kez Dicle Üniversitesinde gerçekleştirilen operasyonla felç olan bir hastanın ağrılarından kurtulması amacıyla omuriliğine pil takıldı.

Bölgede ilk kez Dicle Üniversitesinde gerçekleştirilen operasyonla felç olan bir hastanın ağrılarından kurtulması amacıyla omuriliğine pil takıldı. Yöntem ile hastanın omuriliğine düşük voltajlı elektrik akımı verilerek,ağrıya neden olan sinir iletiminin engelleneceği belirtildi DÜ Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Önder:" Hastanın ağrılarında önemli ölçüde azalma bekliyoruz"

 

DİYARBAKIR - Güneydoğuda ilk kez Dicle Üniversitesinde (DÜ) gerçekleştirilen operasyonla felç olan bir hastanın ağrılarından kurtulması amacıyla omuriliğine pil takıldı. Diyarbakır Surlarına çıkarken merdivenlerden düşerek belden aşağısı felç olan ve 7 yıldan bu yana ağrı çeken Nihat Özaslan'ın (35) omuriliğine DÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Ağrı Kliniği Bölümünde gerçekleştirilen operasyonla omuriliğe pil takma (Spinal Kord Stimülasyonu) yöntemi uygulandı.

DÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Özaydın ve Yard. Doç. Hasan Önder tarafından uygulanan yöntem ile Özaslan'da ağrıya neden olan sinir iletimi engellenmesi planlanıyor. Prof. Dr  Özaydın, yaptığı açıklamada, ağrı ileten lifler üzerine yerleştirilen bir elektrot ve pil aracılığı ile ağrının iletiminin durdurulmasının amaçlandığı bu yöntemin Türkiye'de bir kaç yıldır uygulandığını söyledi.

Yöntemin ilk kez bölgede uygulandığına dikkati çeken Özaydın, "Cerrahi müdahale ve ilaç kullanımına rağmen hastada ağrı şikayetinin giderilemediği görüldü. Hastada denediğimiz bu yöntemde elektrotlar ağrı iletiminde kilit rol oynayan omurilik zarının üzerine yerleştiriliyor. 3-4 hafta hasta kontrol ediliyor. Kontrollerde hastanın bu tedaviden yararlanıp yararlanmadığı tespit ediliyor. Eğer hastanın ağrılarında önemli ölçüde azalma tespit edilirse o elektrot hastanın vücuduna yerleştirilecek bir pille ömür boyu kalıcı hale getiriliyor" diye konuştu.

Hastadan ücret alınmadı

Yard. Doç. Dr. Hasan Önder ise hastaya uygulanan cerrahi müdahalenin başarılı geçtiğini belirterek, uygulamanın hastaya bir maliyet de getirmediğini söyledi. Özel bir hastanede yaklaşık 50 bin liraya uygulanacak yöntemi DÜ'de hiçbir ücret alınmadan gerçekleştirildiğini vurgulayan Önder, "Uygulamanın maliyeti devlet tarafından karşılanıyor. Hastamıza hiçbir ücret almadan bu yöntemi uyguladık. Hastanın ağrılarında önemli ölçüde azalma bekliyoruz. Hasta artık yaşam boyu ağrılarından önemli ölçüde kurtulmuş şekilde yaşamını idame ettirecek" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.