Buldan: KCK yetkilileriyle 8-9 saatlik bir görüşme yaptık

Buldan: KCK yetkilileriyle 8-9 saatlik bir görüşme yaptık
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın KCK yetkililerine yazdığı mektuba yanıt mektubunu almak için Kandil'e giden BDP heyeti Türkiye'ye döndü.

Haber Merkezi - Görüşmeye dair bilgi veren BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Kandil'de KCK yetkilileriyle 8-9 saatlik bir görüşme yaptıklarını sözlü bir aktarım olduğunu belirterek yazılı bir cevabın hazır olmadığını belirtti. Buldan, Perşembe günü yeni kabine ile görüşmeyi umduklarını belirterek adaya gidiş taleplerini de dile getireceklerini ifade etti. 

29 Aralık tarihinde Kandil'e giden BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan ve HDP Eş Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder dün gece döndü. Öcalan'ın mektubuna KCK'nin yanıt mektubunu almak ve süreci değerlendirmek üzere Kandil'e gittiklerini belirten Buldan, Kandil'de bulunan KCK yetkilileri ile rutin bir toplantı yaptıklarını belirtti. Adaya gidip geldikten sonra yani 7 Aralık'ta PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yaptıkları görüşmeden sonra Öcalan'ın kendileri aracılığıyla 20 sayfalık bir mektubu Kandil'e iletilmek üzere kendilerine verdiğini ifade eden Buldan, "Bu mektuba cevap hazır mı? Buna ilişkin KCK yetkilileri ne yapmayı planlıyorlar. Buna cevap almak için gittik. 8-9 saat süren bir toplantı gerçekleştirdik. Sayın Öcalan'ın mektubuna henüz yazılı bir cevap hazırlanmadığı belirtildi. Çünkü bütün alanlarda mektubun okunması ve tartışılmasından sonra cevap hazırlanabilecek. Sözlü bir aktarım oldu. Mutlaka bir daha ki gidişimizde hazır olacak. Bu seferki görüşmede mektup verilmedi. Bütün alanlarda konuşulup tartışıldıktan sonra mektubun cevabı gelecek" dedi. 

'AKP-Cemaat savaşından barış süreci etkilenir mi?'

Türkiye'de yaşananların, barış sürecinin, çözüm sürecinin masaya yatırıldığını ifade eden Buldan, "Elbette son dönemlerde Türkiye'de yaşananları değerlendirdik. AKP-cemaat savaşı, iktidar savaşının sonucundan barış sürecinin etkilenir mi? Nasıl etkilenir? Onu konuştuk. Sebahat Tuncel kararını masaya yatırdık. Yaptığımız görüşmede Kürt sorununun çözümsüzlüğünden dolayı hırsızlık da olur, yolsuzluk da olur sonucu çıktı. Kürt sorununun demokratik yollarla çözümünün gündeme girmesi gerekiyor. Barış süreci sekteye uğratılmamalıdır. AKP'nin yapması gereken bu sorunu çözmektir. Bu sorun çözülmeden süreç provoke edilmeye açıktır. Bu nereye kadar böyle gidecek. Yasal zemin oluşmadan sıkıntılar oluşru. Demokratik Cumhuriyet temelinde artık adımlar atmalıdır" dedi. 

Perşembe yeni kabine ile görüşme talebi

Perşembe günü adaya gitmeden önce yeni hükümetle görüşme yapmayı planladıklarını ifade eden Buldan, "Perşembe günü yeni hükümetle de bakanlarla da görüşmeyi planlıyoruz. İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Meclis Başkanı Sayın Cemil Çiçek'ten randevu talep ettik. Barış süreci nasıl gidecek? Paralel devletin olduğunu ifade ediyorduk. Sayın Öcalan her görüşmesinin ardından bunu hep söylüyordu. Sayın Başbakanın da bu konuda dikkatli olması gerektiğini söylüyordu. Ne yazık ki AKP-cemaat ortaklaşa baskı ve zulüm uyguladılar. Bunun neticesinde bugün bir yolsuzluk ortaya çıktı. Kürt sorununa demokratik yollarla çözüm üretilmesi gerekiyor. Perşembe günü adaya gidiş tarihimizi de netleştirebiliriz" dedi. 

'Yeni yılda Öcalan ile görüşmek isteriz'

Öcalan ile yeni yılın başında bir görüşme yapmayı umduklarını belirten Buldan, "Sayın Öcalan ile 2014 yılında bir görüşme yapmayı planlıyoruz.. Perşembe günü bu talebimizi de Adalet Bakanlığı'na ileteceğiz. Yeni yıla girerken Sayın Öcalan ile görüşme yapmayı umuyoruz" dedi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.