Büyük ve ağır hacimli küpeler kulaklara zarar veriyor

Büyük ve ağır hacimli küpeler kulaklara zarar veriyor
Görünüşleri harika olan büyük ve ağır hacimli küpeler aslında kulaklara zarar veriyor.

İZMİR  - Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Bahadır Baykal,
büyük küpelerin verdiği zararlarla ilgili şunları söyledi: “Günümüzde en çok yapılan kulak estetiği operasyonu kepçe kulak düzeltilmesidir ancak kadınlarda uzun yıllar ağır ve hacimli küpe kullanımı sonucu gelişen kulak memesi sarkıklığının düzeltilmesi de son zamanlarda sık olarak yapılmaktadır. Lokal anestezi altında yapılabilen bu işlem ile kulak kıvrımına gizlenen bir kesi yapılır ve kulak memesinden gerekirse parça çıkarılarak doku yeniden şekillendirilir. Böylece kulak memesindeki sarkma giderilmektedir. Büyük ve ağır hacimli küpelerin uzun yıllar kullanılması sadece kulak memesinde sarkmaya neden olmaz, aynı zamanda küpenin takıldığı delikler de genişleyebilir. Aşırı genişlemiş, asimetrik hale gelen ve yırtılan bu delikleri cerrahi olarak kapatabiliyoruz. Bu işlemden sonra en az iki ay kulak memesine yeni delik açılmasını tavsiye etmiyorum.”

"Piercing takılmasını önermiyorum"
Özellikle uygun olmayan küpeleri kullananlarda egzama ve alerji oluşabildiğini belirten Baykal, şöyle konuştu: “Kulak kıkırdağına piercing takılmasını hiçbir şekilde önermiyorum, ciddi enfeksiyonlara neden olarak kıkırdağı eritip kulağın doğal şeklinin bozulmasına sebep olabilir. Halka küpelerin takılma riski yüksektir bu nedenle kulağa zarar verme olasılığı da daha yüksektir. Titanyum, gümüş ve altından yapılmış küpeler tercih edilmelidir. Kulak memesine yapılacak işlemler genellikle lokal anestezi altında yapılabilir. 30 dakia süren bu işlem sonrasında hastane de kalmak gerekmez, ev istirahati yeterlidir.”

Kepçe kulak düzeltmesi


Kepçe kulak düzeltilmesiyle ilgili de bilgi veren Baykal, sözlerini şöyle tamamladı: “Kepçe kulak düzeltilmesi 5- 6 yaştan sonra her yaşta yapılabilir. İdeali okul öncesinde estetik müdahalenin yapılmasıdır, aksi halde bu dönemde incitici sözlere maruz kalan çocuğun yaşadığı psikolojik travma özgüvenini dolayısıyla okul başarısını etkileyebiliyor. Kepçe kulaklı kadınlar saçlarını uzun bırakarak aslında soruna bir anlamda kişisel çözüm buluyorlar ancak saçlarını toplayamamak bir süre sonra sıkıntı olabiliyor. Gözlemlediğim kadarıyla; ameliyattan sonra ilk yaptıkları genellikle saçlarını kestirmek ya da saçlarını toplayarak dışarıya çıkmak. Ameliyat yetişkinlerde lokal veya genel anestezi altında yapılabilirken çocuklarda daima genel anestezi tercih ediyoruz. Yaklaşık 1.5 saat süren ameliyatta amaç kulak ve baş arasındaki açılanmayı 30-45 derece arasına çekmektir. Bunu sağlamak için özel dikiş metotlarıyla kulağı düzeltmeye çalışıyoruz. Kulak bandajı iki haftaya kadar kullanılabilir. Ameliyattan sonra 3 ay kulağa darbe alınmaması çok önemlidir.”
 

kupe-2.jpg

kupe-3.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.