Çatışmasızlık ortamı “Koçerleri” de rahatlattı

Çatışmasızlık ortamı “Koçerleri” de rahatlattı
Bölgede, son bir yıldır yaşanan çatışmasızlık ortamı, Koçerlerin (göçerler) gidip gelme güzergâhlarını da rahatlattı. Bölgede operasyonlar olmadığı için Koçerler göç ettikleri yörelere daha rahat gidip gelmeye başladı.

ŞANLIURFA- Yılın her mevsimini farklı bölgelerde geçim kaynakları olan hayvanlarıyla zorluklar içinde geçiren Koçerler, çözüm süreciyle göç ettikleri yörelere daha rahat gidip gelmeye başladı. Hayvanları için uygun olan bölgelere gitmek zorunda olan bölgedeki çeşitli yerler arasında sürekli mekik dokuyan Koçerler, çözüm süreciyle rahat bir nefes aldı. Önceki yıllarda geçiş yollarında çeşitli sıkıntılar yaşayan göçer aileler, bu yıl çözüm sürecin kendilerine kolaylık sağladığını belirterek, bunun devam ettirilmesi için herkesin üzerine düşeni yapmasını bekliyor. Sürecin başarıyla tamamlanması halinde yerleşik hayata geçeceklerine inanan Koçerler, çadır yerine modern ortamlarda yaşamı umut ediyor.

Koçerlerin yerleşik hayata geçiş umudu arttı

Karacadağ Göçerler Derneği Başkanı Hamza Ağan,  yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'da yaklaşık bine yakın ailenin göçebe hayatı yaşadığını söyledi. Ülkedeki barış ve huzur ortamıyla yaylalara gidiş ve dönüşlerde rahatlama yaşandığını ifade eden Ağan, sürecin devam etmesi halinde ülkede ekonomik anlamda huzurun oluşacağını, bu durumun da göçerlerin yerleşik hayata geçmelerine olanak sağlayacağına inandığını kaydetti. Zor şartlar altında ve sağlıksız ortamda çadırlarda yaşayan göçerlerin çocuklarının da eğitimden yoksun kaldığını vurgulayan Ağan, çözüm süreciyle huzur bulan göçerlerin hayatlarının değişeceğine inandığını anımsattı.

‘Silahlar sustu, artık rahatlıkla yaylalara gidiyoruz’

Koçerlerden Seydi Bağatimur da hayvanlarına mera bulabilmek için kışı Şanlıurfa'da, yazı ise Erzurum, Elazığ ve Bingöl'deki yaylalarda geçirdiklerini anlattı. Çözüm sürecinden önce yaylalara gidiş gelişlerde büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Bağatimur, sürecin başlamasıyla huzur içinde göç ettiklerini dile getirdi. Bölgede barış ortamının devam etmesi halinde önümüzdeki dönemlerde hayvancılık sektörünün gelişeceğini belirten Bağatimur,  "Allah'a şükür silahlar sustu, kavga yok. Herkesin barış istediğine inanıyoruz. İnşallah bu süreçle bizler de daha rahat bir hayata kavuşuruz" diye konuştu.

kocerler-1.jpg

kocerler-3.jpg

kocerler-4.jpg

kocerler-5.jpg

kocerler-6.jpg

kocerler-7.jpg

kocerler-8.jpg

kocerler-9.jpg

kocerler-10.jpg

kocerler-11.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.