CHP: Türkiye'de Kürt olmak zor ama Türk olmak da kolay değil

CHP: Türkiye'de Kürt olmak zor ama Türk olmak da kolay değil
CHP’nin Samsun, Edirne ve Konya il başkanları ‘Eşit Koşullarda Bir Arada Yaşamak İçin’ başlıklı panele katılmak için Diyarbakır’a geldi.

Yarın yapılacak panel öncesi, il başkanlarıyla basın toplantısı yapan CHP PM üyesi Yıldırım Kaya, “Savaş güzellemelerinin yapıldığı şu günlerde, barışı konuşmak, eşit koşullarda birlikte yaşamı savunmak için Diyarbakır’a geldik " ifadesini kullandı.

CHP Parti Meclisi üyesi Kaya basın toplantısında şu açıklamalarda bulundu;

 “Normal demokrasilerde savaş kışkırtıcılığı suç sayılırken, bizde tam tersi, ‘barış’ savunucuları suçlu ilan ediliyor, tutuklanıyor, baskı ve şiddete maruz kalıyor

AKP’nin seçim kazanma hesaplarına endeksli barış söylemleri iflas etti. Çözüm adına uygulanan şiddet politikaları da çözümsüzlüğün kilidi oldu. Türkiye’yi kurtaracak tek gerçeğin ‘barış’ olduğu, eşit koşullarda birlikte yaşam mücadelesi olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

CHP: Birlikte yaşamı savunmak için Diyarbakır’a geldik

Biz istersek Türkiye değişir. Eşit koşullarda birlikte yaşamı konuşacağız. Eşit koşullarda birlikte yaşamı sadece Diyarbakır’da değil, bütün Türkiye’de konuşacağız. Ankara’da, İstanbul’da, Van’da, Bursa’da, Edirne’de, Hakkari’de, Samsun’da Mersin’de, Yozgat’ta, Konya’da, Mardin’de, Kırşehir’de, Giresun’da, Hatay’da, Aydın’da…

Oy hesabı yapmadan, halka yalan söylemeden, barışa bir kapı açacağız. Biz Türkiye’de barış içinde, bir arada yaşamak istiyoruz. Huzur istiyoruz, silahlar susun istiyoruz, çocuklarımız ölmesin, analarımız ağlamasın istiyoruz. Güne gözyaşıyla değil, umutla uyanmak istiyoruz. Barış bize uzak değil, ellerimizdedir. Birlikte yaşamı savunmak, barışı konuşmak için tüm halkımızı panelimize davet ediyoruz.”

Panel öncesinde Sur ilçesinde yaşanan olayların yer aldığı slayt gösterisi sunulduktan sonra  İl Başkanı Mehmet Sayın söz alarak, il başkanların kente gelmelerinden mutluluk duyduklarını ve Sur olaylarında evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşların yanında parti olarak duracaklarını söyledi.

Panelde bir konuşma yapan CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akçagöz, şunları söyledi;

"Hakikaten, uzaktan bakmakla, gelip görmek arasında dağlar kadar fark var. Ancak slaytlarda da gördük, birçok milletvekilimiz buraya gelmiş, bu sorunu Sur'da yaşanan ya da öncesinde, sonrasında yaşanan sorunları parlamento kürsüsünden Türkiye kamuoyu ile paylaşmış. Ancak daha çok şeyler yapmak lazım, başka şeyler de yapmak lazım. Türkiye'de Kürt olmak zor bunu biliyorum ama inanın Türk olmak da o kadar kolay değil onu bilin. 1993 yılında milli güvenlik dersimize asker muvazzaf gelirdi, lise son sınıf öğrencisiyim. O zaman çatışmalar devam ediyor, insanlar ölüyor, şehit tabutları geliyor. Güneydoğu'da çalıştığını söyledi. Ve kendince Kürt sorunuyla ilgili bir takım şeyler açıkladı. Dedi ki; 'Kürt diye bir şey yok, aslında onlar aynı kavmin devamıdır.' Kendi tezlerini söyledi. Daha sonra ben okudukça, o binbaşının tezi olmadığını öğrendim. Bunu Türkiye'de zaman zaman bu hezeyana kapılan herkes söylemiş. Ancak 1994 yılında ben Hukuk Fakültesi'ni kazandığımda o binbaşının yok dediği Kürt arkadaşlarımla aynı sıralarda ders dinledik, beraber halay çektik, türküler söyledik"

'KUCAKLAŞMAYI GÜNEYDOĞUSUZ GERÇEKLEŞTİRMEK MÜMKÜN DEĞİL'

"Ben o hezeyanı sırtımdan atabildim ya atamayanlar. Türkiye'nin batısında hala belki de bu yargılarla yürüyenler var. Problemi görmezden gelmek sorunu ötelemek, sorunu halının altına süpürmek, hakikaten bir çözüm yolu, bir seçenek olarak değerlendirilmemeli. Hala bunlardan siyaset olarak medet umanlar var. Milyonlarca dolarlık daha güçlü ekonomimiz olabilirdi. Ancak, Türkiye ekonomisini maalesef başka işlere harcamak zorunda kaldık. Bizim mutlaka ve mutlaka Türkiye'nin kucaklaşması o dediğimiz zemini Diyarbakırsız, Malatyasız, Adıyamansız, Güneydoğusuz gerçekleştirmemiz mümkün değil. Türkiye Cumhuriyetini kuran irade ve bu iradenin için de Kürtler de var. Şu anda yaşadığımız sıkıntıları biz, eğer bir masaya oturup çözmeye çabalamazsak kimse bize gelip uzaydan yardım etmeyecek. Cumhuriyet Halk Partisi'nin bugüne kadar yapmış olduğu çalışmalar, daha önceki dönemde bizim bağlı bulunduğumuz yapıyı temsil eden Sosyal Demokrat Halkçı partinin yapmış olduğu çalışmalar az, çok fikir sahibi olmak için yeterli. Ama bundan sonra daha önemle, daha ciddiyetle Türkiye'nin Kürt sorununa ve bölgede başka sorunlarına da eğilmesi gerekiyor"

Daha sonra Edirne ve Konya il başkanları ile PM üyesi Yıldırım Kaya da birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmaların ardından CHP'liler, salonda bulunan siyasi parti ve STK temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.