Ciğerindeki şarapnelle 17 yıldır cezaevinde tutuluyor!

Ciğerindeki şarapnelle 17 yıldır cezaevinde tutuluyor!
Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi'nde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla tutulan hasta tutsak Mehmet Polat, akciğer ve böbreğinde bulunan şarapnelle yaşam mücadelesi veriyor.

DİYARBAKIR - İnsan hakları örgütlerinin verilerine göre, 500'e yakın hasta tutsağın bulunduğu ve bunların 163'ünün ölüm döşeğinde olduğu belirtilen cezaevinden bir "tabut" daha çıktı. Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulduğu tek kişilik hücrede, aç bırakılan, kalp krizi geçiren, zamanında müdahale edilmeyen ve 18 gün hastanede yaşam mücadelesi veren 45 yaşındaki Seyithan Taşkıran adlı tutsak 4 Ocak’ta yaşamını yitirmişti. Taşkıran'ın yaşamını yitirmesi ile cezaevinden dışarıya bir "tabut" daha gönderilirken, hala cezaevlerinde bulunan yüzlerce hasta tutsağın durumuna ilişkin kayıtsızlık ise devam ediyor. Ağır hasta tutsaklardan biri de Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Mehmet Polat. 1992 yılında PKK'ye katılan Polat, çıkan çatışmada 4 arkadaşı ile birlikte yaralı olarak gözaltına alındıktan sonra 1997 yılında müebbet hapis cezasına verilerek, tutuklandı. Polat'ın ağabeyi Mustafa Polat, kardeşinin gözaltına alındıktan sonra cezaevinde işkencelere maruz kaldığını kaydederek, kardeşinin 16 yıl Antep H Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulduğunu belirtti. 
'Kardeşimin 15 yıldır ciddi rahatsızlığı var'
Kardeşinin 16 yıl Antep Cezaevi'nde kaldıktan sonra 2012 yılında Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edildiğini aktaran Mustafa Polat, "Benim kardeşim 16 yıl Antep Cezaevi'nde kaldı. Çeşitli işkencelerden geçti. Kardeşim 2012 yılında Türkiye ve Kürdistan'da başlayan açlık grevlerinde yer almıştı. Tabi devlet bunu hazmedemedi ve kardeşimi Kırıkkale Cezaevi'ne sürgün etti. Kardeşimin 15 yıldır ciddi bir hastalığı var. Kardeşim cezaevlerinde birçok kez baygınlık geçiriyor. Doktorlar birçok kez tedavi yapmıştı. En son tedavi yapılırken kardeşimin böbreklerinde ve akciğerlerinde 3 parça şarapnel parçacıkları olduğunu söylemişlerdi" diye konuştu. 
'Doktorlar ameliyat yapamıyoruz dediler'
Kardeşinin hastalığından dolayı bir an önce tahliye edilmesi gerektiğinin altını çizen Polat, şunları söyledi: "Doktorlar kardeşimin akciğerlerindeki şarapnel parçacıkları dolayısıyla 'Ameliyat yapılması çok zordur, ameliyat yapmıyoruz' dediler. Biz buradan yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Daha kolay yerlerde tedavisini sürdürmesini istiyoruz. Cezaevlerinde kalması çok zordur. Bizim de imkanlarımız yok, onu gidip görmeye. Daha yakın bir cezaevine nakil edilmesini istiyoruz."
'Başbakan verdiği sözü yerine getirsin'
AKP hükümeti ve Adalet Bakanlığı'nın cezaevlerinde bulunan 500'e yakın hasta tutsağın durumlarını göz önünde bulundurmasını isteyen Polat, "Cezaevlerinde 500'e yakın hasta tutsak ölüm döşeğindedir. Kürt halkı sürgünlerden dolayı tutsakların görüşlerine gidemiyor. Yalnızca kardeşim değil, diğer hasta tutsakların da serbest kalmaları gerekir. Başbakan 'cezaevlerini boşaltacağız' demişti. Neyi bekliyor. Başbakan verdiği sözü yerine getirsin. Artık barış olsun, kan dökülmesin ve analar ağlamasın" dedi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.