Çin-Hindistan gerilimi: ABD Çin'i sorumlu tuttu

Çin-Hindistan gerilimi: ABD Çin'i sorumlu tuttu
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, G20 Zirvesi öncesi Çin ve Hindistan arasındaki gerilimin seyrini Pekin yönetimine bağladı, Hindistan'ın yapıcı bir yaklaşım beklediğini vurguladı.

TİGRİS HABER - ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, G20 Zirvesi öncesi Hindistan ile Çin arasındaki gerilimin zirveye gölge düşürüp düşürmemesinin tamamen Pekin yönetimine bağlı olduğunu belirtti.

Sullivan, basın toplantısında, 9 ve 10 Eylül'de Hindistan'da gerçekleşecek olan G20 Liderler Zirvesi öncesinde Hindistan ile Çin arasındaki gerilimi değerlendirdi.

Hindistan ve Çin arasındaki gerilimin zirveye etkisi hakkında Sullivan şunları söyledi: "Bu tamamen Çin'in iradesine bağlı. Eğer Çin istemezse, olaylara müdahale etmeme seçeneği mevcut."

Sullivan, aynı zamanda G20 dönem başkanı olan Hindistan'ın, ABD ve diğer tüm üyelerle birlikte iklim değişikliği, banka reformları, borçların hafifletilmesi ve teknoloji gibi konuları ele alarak, jeopolitik sorunları bir kenara bırakarak yapıcı bir yaklaşım benimseyeceğini düşündüğünü ifade etti.

G20 Liderler Zirvesi'nin 9-10 Eylül tarihlerinde Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenecek.

Hindistan, Çin'in tartışmalı haritasını kendi toprağı olarak kabul etmediğini 29 Ağustos'ta göstermişti. Çin ise haritayı "rutin bir egzersiz" olarak tanımlayarak Hindistan'ı aşırı tepki vermemeye çağırmıştı.

Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı, iki ülke arasında egemenlik anlaşmazlıklarına neden oluyor. Bu bölgedeki akarsular, göller, buzullar ve karlı zirveler, tarafları sık olarak karşı karşıya getiriyor.

Pekin yönetimi, Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletinde bulunan ve "Güney Tibet" olarak adlandırdığı 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Hindistan Aksay Çin platolarını içeren 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

İki ülkenin, egemenlik ihtilafları yıllardır varken Putin son Hindistan ziyaretinde Çin ve Hindistan'ı bazı sorunları erteleyerek stratejik konularda ortaklaşmaya davet etmiş, karşılığında Çin ve Hindistan deniz yollarında daha kısa yol teklifinde bulunmuştu, ancak iki dev yine anlaşamadı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.