Çin'de morfolojik buluş: Morfolojik evrime büyük katkı

Çin'de morfolojik buluş: Morfolojik evrime büyük katkı
Çin'in Fujian eyaletinde, uzun bacakları ve kuşa benzeyen özellikleriyle küçük bir dinozora ait fosil keşfedildi. Çinli bilim insanları, bu eşsiz iskeletin, morfolojik evrim ve kuşların erken evrim dönemine yeni bir bakış açısı getirdiğini belirtti.

TİGRİS HABER - Çin'in Fujian eyaletinde, uzun bacakları ve kuşa benzeyen özellikleriyle öne çıkan küçük bir dinozora ait fosil keşfedildi. Çinli bilim insanları, bu eşsiz iskeletin, morfolojik evrim ve kuşların erken evrim dönemine yeni bir bakış açısı getirdiğini belirtiyor.

CNN'nin raporuna göre, "Fujianvenator prodigiosus" adı verilen bu "tuhaf Fucien avcısı", Geç Jura Dönemi'nde (yaklaşık 148-150 milyon yıl önce) bugünkü Çin'in Fujian eyaletinde yaşamış. Bu dinozor, diğer çoğu dinozordan farklı olarak inanılmaz uzun alt bacaklara sahip olmasıyla öne çıkıyor.

Araştırmanın baş yazarı olan Pekin'deki Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Min Wang, bu sülün boyutlarındaki dinozorun keşfinin büyük önem taşıdığını ve fosil kayıtlarında kuşların kökenine dair önemli bir açıklama getirdiğini ifade ediyor.

Prof. Dr. Min, "Fujianvenator'un benzersiz iskelet yapısı, morfolojik evrimi ve kuşların erken evrim dönemini aydınlatmak adına büyük bir adım atmıştır" diyor.

Fosilde tüy izlerine rastlanmamasına rağmen, Fujianvenator'un muhtemelen dinozor aile ağacındaki diğer tüylü üyeler gibi tüylü olabileceğini söyleyen Min, bu kuş benzeri dinozorun uçup uçamayacağını belirlemenin hala mümkün olmadığını ekliyor.

Araştırma, günümüzde uzun alt bacakların hızlı koşan canlılarda sıkça görüldüğünü gösteriyor ve bu da Fujianvenator'un hızlı bir koşucu olabileceği fikrini destekliyor. Aynı zamanda, uzun bacakların su kenarında yaşayan leylekler ve turnalar gibi kuşlarda da görüldüğüne dikkat çekiliyor, bu da Fujianvenator'un bataklıklarda veya su yakınlarında yaşamış olabileceğini işaret ediyor.

Fosilin, kaplumbağalar ve ışıklı yüzgeçli balıklar dahil olmak üzere diğer sucul ve amfibik hayvan fosilleriyle birlikte bulunması, bu dinozorun bataklıklarda zaman geçirdiğini gösteriyor.

Araştırma ayrıca, bilinen diğer erken dönem kuş benzeri dinozorların ağaçlarda yaşadığını ve uçabildiğini belirtiyor. Ancak, bu erken evrimsel döneme ait fosillerin sınırlı olması nedeniyle bu konuda daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğu vurgulanıyor. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.