Çınlama tümör habercisi olabilir

Çınlama tümör habercisi olabilir
Doç. Dr. Ediz Yorgancılar, yurttaşlara kulak çınlamasına ilişkin uyarılarda bulunarak, çınlamanın beyin tümörünün habercisi olabileceğine dikkat çekti.

Yorgancılar, kulak çınlamasının psikolojik sorunlar yaratabileceğine de işaret etti.

DİYARBAKIR - Memorial Dicle Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Bölümü’nden Doç. Dr. Ediz Yorgancılar, kulak çınlamasına ilişkin uyarılarda bulundu. Çınlamanın hafife alınmaması gerektiğine dikkat çeken Yorgancılar, bunun ciddi bir belirti olabileceğini vurguladı.

Kulak çınlamasının dışarıdan bir ses uyaranı olmadan kişinin algıladığı ses duyusu olduğunu belirten Yorgancılar, çınlamanın aslında çoğu insanda zaman zaman olabileceğini ifade etti. Bunun bazı insanlarda rahatsız edici boyutlara gelebileceğini ve takıntı oluşturabileceğini dile getiren Doç. Dr. Yorgancılar, bunun kişinin hayatını olumsuz etkileyebileceğini bildirdi.

Kulak çınlamasının çeşitli gerekçelerinin olduğuna işaret eden Yorgancılar, şunları kaydetti: “

Bunu bir hastanın bilebilmesi çok güçtür. Kulak çınlaması olan bir kişinin mutlaka bir hekime başvurması gerekir. İkiye ayırıyoruz kulak çınlamalarını, birincisi çevreden de duyulabilen kulak çınlamalarına objektif kulak çınlamaları diyoruz. Kulağı çınlayan bir hastanın yanına yaklaştığınızda bu çınlamayı da bir başka kişi de duyabilir daha ağırlıklı olarak gördüğümüz ise subjektif kulak çınlamalarıdır. Bu ise sadece hasta tarafından algılanan bir kulak çınlamasıdır.”

“Psikolojik sorunlar yaratabilir”

Kulak çınlamasının nedenlerinin çok geniş olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunların en başta geleni damarsal problemlerdir, yine hipertansiyon en başta gelen damarsal her türlü hastalıkta damar sertliğinde, kulak çınlamaları görüyoruz. Bunun dışında orta kulak ile ilgili bazı hastalıklarda kulak çınlamaları görülebilir. Hatta bazı iç kulak ve beyne giden kulak sinirlerine ait tümörlerde de yani bir çeşit beyin tümörü diyeceğimiz tümörlerde de kulak çınlaması ilk belirti olarak görebiliyoruz bazen. İleri yaş ile kulak sinirlerinde zayıflama ile birlikte kulak çınlaması eşlik edebilir. Nörolojik sebepler de görülebilir. Bunlar kafa travması sonrasında geride bırakılan bir iz veya bazı nörolojik hastalıklara eşlik eden kulak çınlamaları olabilir. Psikolojik sebepler var. Bazen bazı psikiyatrik problemler eşlik edebilir veya kulak çınlaması psikolojik problemleri arkasından getirebilir. İyi tedavi edilmez ve sebep bulunmazsa ve kişi bunu takıntı haline getirirse, psikolojik bir problem sebebi olabilir.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.