Çözüm sürecinde kritik hafta: PKK sembolik silah bırakacak
TİGRİS HABER - Örgütün üst düzey yöneticileri Duran Kalkan ve Mustafa Karasu’nun organize edeceği törende, PKK’nın Irak’ın Süleymaniye kentinde sembolik olarak silahlarını bırakması bekleniyor.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin TBMM kürsüsünden yaptığı çağrıyla başlayan yeni çözüm süreci hız kazandı. PKK, Mayıs ayı başında yaptığı kongrenin ardından 12 Mayıs’ta örgütün silahlı mücadeleyi sonlandırdığını resmen açıkladı. Ancak silah bırakma tarihinin netleşmemesi tartışmalara yol açarken, haber kaynaklarına göre tören bu hafta yapılacak.
Süleymaniye’de Sembolik Silah Bırakma Töreni
T24 muhabiri Namık Durukan’ın aktardığı bilgilere göre, PKK’nın 3-7 Temmuz tarihleri arasında düzenleyeceği tören, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Süleymaniye’de gerçekleştirilecek. Törende Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), uluslararası gözlemciler ve medya mensuplarının hazır bulunması bekleniyor.
Silah bırakma töreninin yeri henüz kesinleşmemekle birlikte Süleymaniye merkez, Köysancak veya Ranya ilçeleri üzerinde yoğunlaştığı ve güvenlik gerekçesiyle Köysancak’ın ön plana çıktığı belirtiliyor.
Öcalan-Karasu Görüşmesi İddiası ve Kalın’ın Temasları
Öte yandan, Mustafa Karasu’nun İmralı’da Abdullah Öcalan’la görüştüğü iddiaları henüz resmi olarak doğrulanmadı. Bu gelişmeler yaşanırken, MİT Başkanı İbrahim Kalın da IKBY’de önemli temaslarda bulundu. Kalın, Erbil’de KDP lideri Mesut Barzani, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya geldi. Görüşmelerde “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda atılacak adımlar ele alındı.
Örgüt Mensuplarının Akıbeti Netleşiyor
Halktv.com.tr’nin aktardığı bilgilere göre, PKK mensuplarının durumu ile ilgili kapsamlı planlamalar yapılıyor. Sembolik törenin ardından, örgüt yapısının çözülmesi ve finansal kaynakların dağıtılması üzerinde duruluyor. Ayrıca, 700 PKK mensubunun üçüncü ülkelere gönderileceği, eyleme katılmamış yaklaşık 4 bin 500 kişinin ise Türkiye’ye getirileceği öne sürülüyor.
Kaynak:T24 – Haber Merkezi




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.