VİDEO- ‘Dağıtım bedeliyle verginin vergisini ödüyoruz’

VİDEO- ‘Dağıtım bedeliyle verginin vergisini ödüyoruz’
Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası başkanı Alican Çetinkaya, yüksek elektrik faturalarını değerlendirdi. Bir yılda elektriğe yapılan zammın yüzde 30’larda olduğunu söyleyen Çetinkaya, “Dağıtım bedeli adı altında verginin vergisini ödüyoruz” dedi.

TİGRİS HABER- Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) 2021 yılında yüzde 6 ve yüzde 15 olmak üzere elektriğe toplamda yüzde 21 zam yaptı. Diyarbakırlı vatandaşlar son zammın faturalara yüzde 15’in üzerinde yansıtıldığını dile getiriyorlar.  Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası başkanı Alican Çetinkaya, yüksek faturaların hem bayram tatilinden kaynaklı 40 günlük faturalar olduğunu, hem de sıcak havalardan kaynaklı fazla klima kullanımından kaynaklandığını söyledi. 

“Zam yüzde 21, yansıyan yüzde 23”

Çetinkaya, 2021 yılında yapılan toplam zammın yüzde 21 olduğunu, ancak vatandaşa yansımasının yüzde 23 olduğunu belirterek, “Elektrik faturası ne kadardı nereye kadar geldi. Son bir yıllık baktığımızda yüzde 15 ve yüzde 6, aslında 2021 yılında ocakta yüzde altı geldi, temmuzda da yüzde 15 geldi. Yüzde 21 oluyor ama vatandaşa yansıması aslında 22,9 oldu. Son bir yıla baktığımızda biraz daha yüksek. Yüzde 30’a yakın bir zam. Bir yıllık enflasyon farkı yüzde 18,8 civarı, yani enflasyonun 10 puan üzerinde. 3 ayda bir EPDK tarafından fiyat güncellenmesi adı altında fiyatlar artırılıyor veya düşürülüyor. Bu 3 aylık yapılan Temmuz, Ağustos, Eylül’ü kapsayacak şeklindedir. Eğer ülke bu şekilde giderse maalesef Ekim ayında da yüzde 10’luk bir zam bekliyoruz.” dedi.

“Fatura kalemlerinde bakanlık payı yok”

Söylentilere göre elektrik faturalarına bakanlıklara ve bazı banka kredilerinin karşılanması için ek bir ödeme yansıtıldığı belirtildi. Çetinkaya, yaptıkları incelemelerde buna rastlamadıklarını dile getirerek, “Onunla ilgili elimizde resmi bir şey yok. Faturaları incelediğimizde bu kalem adı altında bir ödeme yapamazlar. Fatura içeriğini belirleyen tebliğler var. İhtiyaca göre ya da yılda bir yayınlanıyor. En son geçen yılın kasım ayında bir tebliğ yayınlandı. O tebliğ de faturalarda neler olması gerektiğini belirttiler. Dağıtım şirketlerinin hangi giderleri faturaya yansıtılacak şeklinde bir düzenleme yapılıyor. Biz bu tebliği incelediğimizde böyle bir kalemle karşılaşmadık. Dolayısıyla keyfiyete göre yansıtamazlar” şeklinde konuştu.

“Verginin vergisini ödüyoruz”

Faturaların içinde verginin, vergisini ödediğimizi de anlatan Çetinkaya, bunun nasıl olduğunu şöyle anlattı; “Aktif elektrik olarak tükettiğimiz bir elektrik var, bunun bedeli var. Bu EPDK’nın firmalarına verdiği bir kilovat saatin bedeli. Bunu karlı olarak veriyor. Bide bunu belli bir oranda dağıtım bedeli adı altında aldıkları bedel var. Şuan 100 TL’lik bir faturanın 56 lirası dağıtım bedeli olarak geliyor. Bide bunun yüzde 2’si TRT payı, yüzde 1’i enerji fonu olarak, yüzde 5’i de Elektrik ve hava gazı tüketim vergisi var. Bunların hepsinin yüzde 18’i. Yani verginin, verginin vergisini veriyoruz. Eskiden dağıtım bedeli faturada ayrıntılı bir şekilde veriliyordu. Ancak kayıp kaçağa yapılan itirazdan sonra bunun hepsini tek kalemde toplayıp dağıtım bedeli yaptılar.” dedi. 

“Endeksleri incelenmiyor, sayaçlar direklere çıktı”

Çetinkaya hem hükümete hem de vatandaşlara öneriler de bulundu. “Elektrik üretiminin girdileri fazla. Niye fazla, çünkü hala da doğalgazı tüketiyoruz, hala termik santraller de petrol kullanıyoruz. Yapılması gereken doğaya en az zarar veren yenilenebilir enerjiyi kullanmak. Güneş enerjisi veya rüzgâr enerjisini kullanabiliriz. Vatandaşlarda endekslerini kontrol etsinler. Sayaçları kontrol etsinler. Ama maalesef kayıp kaçağa karşı sayaçlar direklere çıkarıldı buda mümkün değil.” 

Haber: Mahsum Rençber-ÖZEL)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.