Demirtaş: Farklı heyetlerin İmralı'ya gitmesi sürecin önünü açar

Demirtaş: Farklı heyetlerin İmralı'ya gitmesi sürecin önünü açar
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, farklı heyetlerin PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmesinin sürecin olumlu ilerleyebilmesi açısından önemli olduğunu belirtti.

DİYARBAKIR - BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da bugün gerçekleştireceği bir dizi ziyaret öncesi gündeme ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan ve Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin Diyarbakır ziyaretini değerlendiren Demirtaş, ziyaretin demokratik çözüme hizmet etmesi için somut adımların atılması gerektiğine dikkat çekti. Kürtlerin dil, kimlik ve kendini yönetme hakkıyla ilgili Diyarbakır'da hiçbir mesajın verilmediğini dile getiren Demirtaş, "Sadece dağlar ve cezaevleri boşalacak denildi. Ama daha sonra bunun da Başbakan'ın bir hayalden ibaret olduğu ifade edildi. Bölgesel gelişmelerdeki sıkışmışlığı Türkiye'nin dış politikasındaki handikapları aşmak üzere gerçekleşmiş bir ziyarete benziyor. Özellikle Rojava'ya karşı Türkiye'nin takındığı sert tutum, anlaşılmaz ve buradaki kazanımları boğmaya dönük tutum Diyarbakır ziyaretinde bir kez daha perçinlendirilmiş oldu. Kürt halkına sıcak mesajlar verilmiş olabilir ama biz bunun gerçekten de kalıcı olarak barışa hizmet edebilmesi için güven verici somut pratik adımları görmek istiyoruz. Diyarbakır ve Kürt halkı bütün bu olup bitenleri izliyor. Kimsede büyük bir heyecan, coşku yok. Başbakan'ın burada verdiği mesajlarda sürecin önünü açabilecek düzeyde ve yeterlilikte görünmüyor" diye konuştu. 


'Halkın beklentisiyle politika yapılmalı'

Erdoğan ve Barzani'nin Diyarbakır ziyaretinde bazı BDP'li milletvekillerinin bulunmasının parti içinde kırılmalara neden olduğu yönündeki iddialara yanıt veren Demirtaş, şunları aktardı: "Milletvekilleriyle ilgili partimizde bir tartışma yoktur. Buradaki programlara katılma konusunda partimizin kurumsal bir kararı yok. Ama buradaki programlara katılma noktasında bazı milletvekillerimiz kendi kişisel inisiyatifleri söz konusu. Deneyimli arkadaşlarımızdır. Uzun süredir siyaset yapan arkadaşlarımızdır. Neyin ne olduğunu kendileri hesaplamışlardır mutlaka. Biz bütün arkadaşlarımızın parti disiplini çerçevesinde kendisini seçen halkın beklentileri doğrultusunda politika yapmalarını tabi ki arzularız. Fakat bu bizim açımızdan bir kırılma gerilim tartışma mesele değil." 

'Farklı heyetlerin gitmesi sürecin önünü açar'

Farklı heyetlerin ve gazetecilerin İmralı'da PKK Lideri Abdullah Öcalan'la görüşme imkanlarının yaratılmasına ilişkin yöneltilen soruyu yanıtlayan Demirtaş, "Sayın Öcalan sürecin başından bu yana dış dünyayla temasının siyasi heyetin dışında, sivil heyetler ve gazetecilerle temasının önemli olacağını belirtiyor. Biz de bunu anlamlı görüyoruz. Hükümet bu konuda adım atmalıdır. Bu bir kere hukuka aykırı değil. Nereden bakarsanız bakın gecikmiş bir durumdur. Önümüzdeki haftalarda böyle bir gelişmenin olmasını bekliyorum. Olması gerektiğine de inanıyorum. Bu sürece katkı sunar. Akil insanlarda, sivil insanlardan oluşan karma bir heyet olabilir. Sonrasında gazetecilerden oluşan bir heyet olabilir. İmralı Adası'na gidip Sayın Öcalan'ın mesajını direk kamuoyuyla paylaşırlarsa şu anda tıkanmayla yüz yüze olan sürecin bir anda önünün açılması ihtimali doğacaktır. Başbakan da buradan bakıyorsa doğru bir bakış açısı olduğunu belirtebilirim" şeklinde cevap verdi. 

'Özel okulda bilgi satmak kapitalist sistemin argümanıdır'

AKP ve Gülen Cemaati arasından yaşanan dershane krizine de değinen Demirtaş, BDP olarak bu kavga içerisinde bir taraf olmak zorunda olmadıklarını belirterek, "Dershaneler kapatılsın kapatılmasın meselesi AKP ile cemaat arasında bir iktidar ve egemenlik kavgasına dönüşmüş durumda. Toplumun geri kalanından da 'ikimizden birini tutmak zorundasınız' gibi bir anlayış dayatılıyor. Biz iki anlayışı da kabul etmiyoruz. Özel okulda bilgi satmak kapitalist sistemin argümanıdır. Devlet her yerde bilimsel, anadilde ve parasız eğitim vermek zorundadır. Dershaneler ve özel okullarla ayrımcılık yapmak yerine bütün okulların bu standartlara kavuşturulması gerekir. Hükümet bunu yapmak zorundadır. Bu yüzden insanlardan vergi alıyorlar. Eğer vatandaşlardan vergi almayacaklarsa her tarafa dershane özel okul açabilirler. Biz bu tartışmada taraf olmak zorunda değiliz. Parayla satılan eğitime karşıyız. Eğitimin ticaretleştirilmesini doğru bulmuyoruz" dedi.

'Halkımızın belirleyeceği aday en uygun adaydır'

Yerel seçimlere ilişkin de soruları yanıtlayan Demirtaş, belirlenen herhangi bir adayın olmadığını dile getirdi. Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu hafta sonu Diyarbakır'da ön seçim gerçekleştirilecek. Önümüzdeki haftadan sonra adaylarımızı peyderpey açıklayacağız. Mümkün olan en demokratik yöntemi hayata geçiriyoruz. Halkımızdan rica ediyorum. Delege olan arkadaşlar kendi özgür iradeleriyle inandıkları aday adaylarına oy versinler. Biz onları esas alacağız. Biz de adaylar parti başkanlarının iki dudağı arasında değil. Halkın belirlediği aday bizim açımızdan en uygun aday olacaktır." 

'HDP ilkeli ittifaklar gerçekleştirebilir'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için CHP ile ittifak iddialarını açıklık getiren Demirtaş, "HDP'nin seçimlere gireceği yerlerde HDP yönetimi tümüyle bu ittifak çalışmalarında, seçim çalışmalarında yetkilidir. Dolayısıyla BDP olarak bizim doğrudan söz söylememiz işleyişimize aramızdaki ilişkiye de aykırı olur. BDP'nin bir yaklaşımı var. Özellikle Türkiye'nin metropol kentlerinde HDP iyi bir örgütlenme ve çalışmayla büyük bir oy potansiyelini ortaya çıkarabilir. Bu kazanımın başarıya dönüşebilmesi için bazı illerde ve ilçelerde ilkeli ittifaklara açık olması gerektiğini düşünüyoruz. Ama bu saate kadar HDP ile CHP ya da başka bir parti arasında resmi ya da gayri resmi bir ittifak görüşmesi olduğunu söyleyemeyiz. Tartışmalar oluyor bizde izliyoruz. HDP zaten eş başkanları aracılığıyla ilkeli, şeffaf ve açık ittifak ve işbirliğine kapalı olmadıklarını belirttiler. Dolayısıyla bu tür görüşmeler önümüzdeki günlerde olabilir, ihtimal dahilindedir. Bu böyle gizli kapalı kapılar ardında yapılacak işler değil. Olacaksa ilkeler düzeyinde belirlemeler yapılır. Halkın kamuoyunun karşısında çıkılarak, hangi temelde nereler için ittifak yapıldığı halkla paylaşılır." 

(DİHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.