Dersim Dağ, bakana tutuklu 16 gazeteciyi sordu

Dersim Dağ, bakana tutuklu 16 gazeteciyi sordu
HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması için TBMM’ye tutuklu 16 gazeteci için soru önergesi verdi. Dersim Dağ, Bakana gazetecilerin tutuklanma nedenini, soruşturmanın hangi aşamada olduğunu sordu.

TİGRİS HABER - HDP Milletvekili Dersim Dağ verdiği soru önergesinde şu görüşlere yer verdi;

“Türkiye tarihinin her döneminde basına yönelik baskı ve özgürlüklerin kısıtlanması çokça kez görülmüş olsa da, son dönemlerde baskı ve kısıtlamanın giderek arttığı bilinmektedir. Bu yüzden Türkiye, basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığı ülkelerin başında yer almaktadır. 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye 180 ülke arasında 153’üncü, Uluslararası Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 139 ülke arasında 117’nci, dünyada cezaevinde en fazla gazetecinin olduğu ülkeler sıralamasında ise 6’ıncı sırada bulunmaktadır.

Gelinen süreçte birçok gazeteci yargılanmakta, habere ulaşma kamu gücüyle engellenmektedir. Emir komuta içinde manşetler atan, yayınlarda iktidar övgüsünü eksik etmeyen gazete ve televizyonlar desteklenirken, muhalif medya ise susturulmak istenmektedir. Son olarak, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 8 Haziran’da gözaltına alınan 21 gazeteciden 16’sı, 16 Haziran’da tutuklanarak cezaevine gönderildi. Önce Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulan gazeteciler, kısa bir süre sonra Diyarbakır 1 Nolu ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevlerine sevk edildi. 2 aydır hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulan gazeteciler, cezaevinde de hukuksuz koşullara maruz kalmaktadır. Gazetecilerin mektuplaşma hakları ve diğer tutuklularla bir araya gelmeleri engellenmektedir. Sosyal aktivite hakları engellenen gazetecilere Yeni Yaşam, Birgün ve Evrensel gibi istedikleri gazeteler verilmemektedir.

Gazetecilerin kaldıkları koğuşlarda tasarruf adı altında sürekli su kesintileri yaşanmaktadır. Yanı sıra, tutuklanmalarının üzerinden 2 ayı aşkın zaman geçmesine rağmen gazetecilerin soruşturma dosyasına ilişkin bir iddianame hazırlanmamıştır. Avukatların tutukluluğa itirazları ise reddedilmiştir. Dosyanın sürüncemde kalması başlı başına bir hak ihlali olmakla beraber, ayrıca halkın haber alma hakkı da engellenmektedir. Yargının basın üzerinde bir baskı aracı olarak kullanılması demokratik-hukuk devletinden uzaklaşıldığının açık göstergesidir. Gazeteciler üzerindeki baskılar kaldırılarak, tutuklu bulunan gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır.”

Dersim Dağ, bu görüşler doğrultusunda bakana şu soruları sordu;

1. Gazeteciler serbest bırakılacak mıdır?

2. 16 gazetecinin tutuklanma gerekçesi nedir? Gazetecilerin tutuklanmasına gerekçe yapılan soruşturma hangi aşamadadır?

3. Geçen süreye rağmen gazeteciler hakkında neden iddianame hazırlanmamıştır? İddianame olmadan gazetecilerin tutuklu bulunmasının yasal gerekçesi nedir?

4. Diyarbakır 1 Nolu ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde yaşanan su sorununun nedeni nedir? Mahpuslar günde kaç saat suya ulaşabilmektedir? Soruna ilişkin bir adım atacak mısınız? Mahpusları mağdur eden cezaevi yönetimine soruşturma açılacak mıdır?

5. Gazetecilerin mektuplarına el konulmasının sebebi nedir? Mahpusların iletişim hakkını engelleyen cezaevi yönetimine soruşturma açılacak mıdır?

6. Cezaevlerinde Yeni Yaşam, Birgün ve Evrensel gazetelerine yönelik engellemenin gerekçesi nedir?

7. Diyarbakır 1 Nolu ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde sosyal aktivite hakkının engellenme gerekçesi nedir? Güvenlik uygulaması adı altında mahpusların hakları ihlal edilmiyor mu?

8. Cezaevlerinde tutuklu bulunan gazeteci sayısı kaçtır? Tutuklanma gerekçeleri nelerdir?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.