Dicle Arabuluculuk Merkezin’den yeni bir adım

Dicle  Arabuluculuk  Merkezin’den  yeni bir adım
Diyarbakır’da faaliyet gösteren Dicle Arabuluculuk Tahkim Eğitim ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi, 24.06.2020 tarihinde ISTAC İstanbul Tahkim Merkezi  (ISTAC ) ile İstanbul’da gerçekleşen bir törenle İş birliği anlaşması imzaladı. 

TİGRİS HABER - Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar, ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı  Prof. Dr. Ziya Akıncı, ISTAC Genel Sekreteri Yasin EKMEN  ve Türkiye’nin değişik illerinden katılım sağlayan arabuluculuk merkezi temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşen törene DİCLE Arabuluculuk Merkezini Temsilen Yönetim Kurulu Üyesi Av. Arb. Sadık Başar Gür Katılım sağladı. 

 Törenden Sonra Arabuluculuk-Tahkim projesi ve iş birliği protokolü hakkında görüşlerini belirten Av. Arb. Sadık Başar GÜR, 

 “ Özellikle 01.01.2018 tarihinde başlayan dava şartı arabuluculuk süreci ile vatandaşlar uzun yıllar süren yargılama süreçleri emek mesai ve masraf kaybına alternatif olarak arabuluculuk sürecini tercih etmeye başlamış Başta Hukuk İşleri Genel Müdürü Sayın Hakan Öztatar olmak üzere Adalet Bakanlığımızın ve Arabulucu meslektaşlarımızın çabaları ile Türkiye arabuluculukta önemli mesafe almıştır. Bu alanda çalışmalarımız artık merkezler düzeyinde daha kurumsal olarak ilerlemektedir.

 MED-ARB MODELİ

 Yine Yargı yükünü hafifletmek ve çözüme daha az masraf ve daha az zaman harcamak sureti ile kavuşmak adına MED-ARB modelini geliştirerek hukuk sitemine büyük katkılar sağlayacağına inandığımız ISTAC yönetim kurulu Başkanı Sayın Prf. Dr. Ziya Akıncı ve  ISTAC Genel Sekreteri Yasin EKMEN ile protokol imzalamak sureti ile Bölgede işbirliği içerisinde hareket etmek için gerekli adımları attık. 

 Özetle İki aşamalı çözüm sistemi olarak tanımlanabilecek MED-ARB sisteminde, TİCARİ uyuşmazlık; Sözleşme ve protokollerde yer alan tahkim şartı ile doğrudan başvuru yolu ile çözülebileceği gibi, yürütülen arabuluculuk süreci sonunda tarafların kendi çözümlerini birlikte üretemedikleri için anlaşma sağlanamaması halinde tarafların klasik dava yoluna gitmektense tahkim seçeneğini değerlendirmesi yolu ile de hızlı ve masrafsız olarak çözüme kavuşabilecektir. Uygulamadaki örnekler ile kıyaslama yapılacak olursa,  ISTAC verilerine göre uyuşmazlıkların 5 ay gibi kısa bir sürede çözüme kavuştuğu göz önüne alındığında, bu durumun dava sürecine kıyasla problemin ilk duruşmanın dahi yapılma süresinden evvel çözüme kavuşacağı ortaya çıkmaktadır. Yine uyuşmazlık miktarına göre dava sürecine başvuru ve devamında gereken harç ve masraflar tahkim yoluna kıyasla oldukça yüksektir.    

BÖLGEMİZ İŞ DÜNYASI ÇÖZÜM TARAFTARIDIR

Özellikle ticari davalarda uzayan yargı süreçleri içerisinde her iki tarafın da zaman ve ciddi maddi kayıplara maruz kaldığı açıktır. Bu noktada artık bir parçası olarak faaliyet gösterdiğimiz ISTAC tarafından geliştirilen sistem, uyuşmazlıkların gizlilik içerisinde, tarafların ticari itibarlarını ve ilişkilerini zedelemeden çözüme kavuşturulması açısından da oldukça önem arz etmektedir. Bu noktada Özellikle bölgemiz ticaret dünyasının birbiri ile iç içe geçmiş, örf ve adetlere bağlı ticari yapısı gereği, aralarında çıkan uyuşmazlıkları yine kendi çabaları ile çözüme kavuşturacaklarına olan inancımız ile Dicle Arabulucuk Tahkim Eğitim ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi olarak bölge halkına çözüm üretmekten mutluluk duyacağız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.