“Dicle Vadisi TOKİ'ye açılacak!”

“Dicle Vadisi TOKİ'ye açılacak!”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait belgede, Dicle Vadisi'nin "Rezerv yapı alanı" olarak TOKİ için imara açılacağı belirtiliyor.

DİYARBAKIR'ın akciğerleri olarak tanımlanan Dicle Vadisi'nde yıllardan bu yana baraj ve HES'ler ile yapılmak istenen doğa kıyımı ile yetinilmezken, son olarak Hevsel bahçesinde 10 bin ağaç için kesim kararı çıkarıldı. Vadideki üniversite arazisinden başlanarak yapılmaya çalışılan ağaç kıyımı, tepki gösterilmesi üzerine durdurulurken, yetkililerin açıklamaları ile karmaşık bir hal aldı. Üniversite Rektörlüğü tepkileri dindirmek amacıyla defalarca açıklamalar yapmak zorunda kaldı. Bölgede bataklık oluştuğunu ve bu bataklıkta sivrisineklerin çoğalmasını gerekçe gösteren Rektörlük, Orman İşletme Müdürlüğünün bu kıyımda ortakları olduğunu itiraf etmek zorunda kaldı. Bölgenin bataklık olmasına neden olan tek nedenin ise üniversitenin arıtma tesisinden boşalan atık suların bölgeye dökülmesi olduğunu örtmeye çalışan rektörlüğün bu gerekçesi de tutmayınca, "Birkaç yabani ot kesiyoruz" şeklinde açıklaması oldu.

Rezer alanına onay

Dicle Vadisi'nde olup bitenlere ilişkin katliamı gerçekleştirenler ve bu katliamı meşrulaştırmaya çalışanların öne sürdüğü gerekçelerin hiçbirinin doğru olmadığı belgeler ile ortaya çıktı. Elde edilen bir belgede, Vadi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "Rezerv yapı alanı" olarak imara açılması için onay verildiği belirlendi. Vadide 10 bin ağacın kesilmesine neden olan çalışmaların tamamının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait olduğu da ortaya çıktı. Alt yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'a sunduğu belgede, vadinin yeni yerleşim alanı olarak kullanılması için TOKİ'ye açılması isteniyor. Konu hakkında hazırlanan belgeyi imzalayan Bayraktar, vadi ve çevresinde yer alan Maliye hazinesine ait toplamda 10.985.474.95 metrekarelik yüz ölçüme sahip alanın "Rezerv Yapı Alanı" olarak belirlenmesi kararlaştırıldığı görülüyor.

Eski Bakan Bayraktar'ın "Rezerv Yapı Alanı" olarak onayladığı belgenin devamında ise şunlar yer alıyor:

"Kordinat listesi belirtilen, mülkiyete maliye hazinesine ait toplamda 10.985.474.95 metrekare yüz ölçümüne sahip taşınmazların 6306 sayılı kanunun ikinci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca 'Rezerv Yapı Alanı' olarak belirlenmesi ve Diyarbakır ili, Sur ilçesi, Yukarı Kılıçtaş Mahallesi sınırları içerisinde yer alan, 67 ve 90 numaralı parselleri kapsayan ve ilgi (b)'de kayıtlı 23/ 05/ 2013 tarih ve 2516 sayılı makam oluru ile rezerv yapı alanı olarak belirlenen hususları, olurlarınıza arz ederim."

“Hevsel’in yapısına zarar verir”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Dicle Vadisi ve çevresindeki alanın "Rezerv Yapı Alanı" olarak imara açılamayacağını Şehircilik Bakanlığına hazırladıkları bir raporla bildiren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, rezerv yapı alanı ilan edilen bölgenin Diyarbakır kalesi ve Hevsel kültürel yapısına zarar vereceği vurgulanıyor. Belediye'nin bakanlığa sunulmak üzere hazırladığı raporun devamında şu cümlelere yer veriliyor:

"Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 2007 yılında Dicle Vadisi regratif potansiyellerini değerlendirilmesi, kentin ihtiyaç duyduğu yeşil alanların karşılanması, doğal ekosistemin varlığı ve sürdürebilirliği amacıyla koruma/kullanma dengesini güden bir planlama ilkesiyle 1/25000 ve 1/5000 Nazım imar planları hazırlanıp, Dicle Vadisi projesi yarışma edilmiştir. Alanın Rezerv Yapı Alanı olarak yapılaşmaya açılması devam eden Dicle Vadisi projesinin, imar planlarıyla koruma altına alınan projeyi olumsuz etkileyecektir." 

 

dicle-vadisi-tokiye-acilacak----(2).jpg

dicle-vadisi-tokiye-acilacak----(3).jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.