VİDEO - Diyarbakır Bağlar'da kentsel dönüşüm belirsizliği

VİDEO - Diyarbakır Bağlar'da kentsel dönüşüm belirsizliği
Kaynartepe Mahalle Muhtarı Altun, kentsel dönüşüm hakkında kendilerine bilgi verilmediğini söyledi. Muhtar, TOKİ’nin yapacağı evler için 400 bin TL fiyat belirlendiğini, ancak yurttaşların yıkılacak evleri için henüz bir fiyat belirlenmediğini ifade etti.

Yılmaz Yiğitler - Özel

TİGRİS HABER - Geçtiğimiz aylarda Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bir bölge daha "riskli alan" ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Kentsel dönüşüm kapsamına alınan mahallerden biride Kaynartepe Mahallesi.  Bağlar sakinleri ve Kaynartepe mahalle muhtarı İlhami Altun, yetkililerin kentsel dönüşümle ilgili kendilerine bilgi vermediğini, belirsizliğin ortadan kaldırılmasını istediler.

Muhtar, ‘bilgi sahibi olmak istiyoruz’

TOKİ tarafından yapılacak olan evlerin satış fiyatının 400 bin TL olarak belirlendiğini, ancak, kentsel dönüşüm nedeniyle evleri yıkılacak olan vatandaşlara ne kadar ödeme yapılacağı

hakkında bilgi sahibi olmadıklarını söyleyen muhtar İlhami Altun, valilik ve diğer ilgili kurumların bu konuyla ilgili kendilerini aydınlatması gerektiğini söyledi. Kendilerine ve ev sahiplerine herhangi bir bilgi verilmediğini, buna rağmen bazı yurttaşların ilgili kurumlarca çağrıldığını ve kentsel dönüşümle ilgili imza atmalarının istendiğini ifade eden muhtar Altun, “Bilgi sahibi olalım, atalım imzalarımızı. Haklarımız hakkında herhangi bir bilgi sahip olmadığımız halde neye imza atacağız” diye sordu.

“Evlerin değeri netleşsin”

Kentsel dönüşümünün mahalle için faydalı olacağını söyleyen Altun, “Daha iyi bir mahalle için, çocuklarımızın eğitimi için, çarpık yapılaşmanın ortadan kaldırılması için kentsel dönüşüm istiyoruz, ama vatandaşın mağdur olmaması gerekir. Burada yaşayanların yüzde 60’ı kiracı. Kiracıların durumu ne olacak, nereye gidecekler? Bazı mahalle sakinleri de ‘Muhtarım biz mahalleden çıkmak istemiyoruz, TOKİ evleri yapılırsa ilk bizim hakkımızdır’ diyor. TOKİ, yapacağı evler için 400 bin TL fiyat açıklıyor. İnsanlar bu ücreti ödeyemez. Mahalleli, ‘Bizim evlere iyi bir fiyat versinler, TOKİ’ deki evlerin de ücreti biraz düşürülsün. Anlaşırız. Aksi takdirde imza atmıyoruz’ diyorlar” dedi.

“İnsanların hak hukuku belirlensin”

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak evler için biçilecek değerin net bir şekilde kendilerine bildirilmesi gerektiğini ifade eden muhtar Altun, “ Metrekareye ne kadar ücret verilecek? TOKİ’den ihaleyi hangi şirket almış? Bu bilgileri bize vermeleri gerekir. Hem valilik, hem belediye, hem de kaymakamlık. Şu ana kadar hiçbir kurum benimle ya da mahalleliyle görüşmemiş. Kentsel dönüşümle ilgili bilgim olmadığı için insanların sorularına cevap veremiyorum. İlk önce insanların hak hukuku belirlensin. Bir mahalle toplantısı yapılsın. Net bir cevap alalım ki birbirimize yardımcı olalım. Birlikte çalışalım” diye konuştu.

“Beraber çalışalım”

İnsanların mağdur edilmemesi gerektiğini de belirten Altun şöyle konuşuyor: “ İnsanlar zar zor 2 odalı bir ev almış. Bu insanların hakkı verilmeden, ücretleri ödenmeden neye imza atacaklar, ne yapacaklar, nereye gidecekler, sonu ne olacak? Bunların hepsini birlikte düşünmemiz lazım. Beraber çalışmamız gerekir. İl Valimizden kentsel dönüşüm hakkında acilen bir açıklama yapmasını istiyorum. Mahalle muhtarı olarak benimle görüşsünler. Ortada çok yanlış şeyler var. Bilgilendirme yapılsın, anlaşmaya gidelim. Bizim beklentimiz bu yönde.”

“Sur gibi yapmasınlar”

Mahalle esnaflarından Murat Yüksel ise şöyle konuştu: “8 yıldır kentsel dönüşüm yapılacağı konuşuluyor. Henüz ortada net bir şey yok. Ne olacağını bilmiyoruz. Eğer kentsel dönüşüm olacaksa herkesi düşünmeleri lazım. Kimse mağdur edilmemeli. Devletten beklentimiz bu. Sur gibi yapmasınlar. Sur’da yaşayanlar çok mağdur oldu, umarım burayı da Sur gibi yapmazlar.”

“İnsanlar mağdur edilmesin”

Kentsel dönüşüm yapılmadan önce yerlerin ayarlanması gerektiğini ifade eden Hüsametin Göktürk ise, “İnsanlar mağdur edilmemeli. Eğer insanlara söz verilmişse sözlerini yerine getirsinler. Şu an 150 bin lira değerindeki bir ev için 400 bin lira istiyorlar. Burada yaşayan fakir insanlar nereye gitsin. Burası yıkılırsa insanlar perişan olur, nereye gidecekler? Yetkililer, insanları mağdur etmemeli. Her şeyden önce insanlara yer verilmeli, kentsel dönüşüm bitinceye kadar. Beklentimiz bunlar. Umarım yaparlar” şeklinde konuştu.

Yapılanlar gerçekçi değil

İsmini vermek istemeyen başka bir Bağlar sakini de, “Her şeyi gerçek konuşmak lazım. Gerçek konuşmazsak gerçekleri de bulamayız. Kentsel dönüşüm kolay bir iş değil. Zaman alan bir iş. İnsanlar mağdur edilmemeli. Burası yıkıldığı zaman insanlar nereye gidecek? Devlet kendi imkânlarıyla hızlı bir şekilde TOKİ evleri yapsın, mahalledeki ev sahipleri ve kiracılar TOKİ evlerine taşınsın, sonra kentsel dönüşüm uygulansın. Sağa sola fotoğraf asarak hayali bir şekilde “kentsel dönüşüm yapılıyor” demek benim mantığıma uymuyor” dedi.

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.