Diyarbakır Barosu kadın hakları merkezinden açıklama

Diyarbakır Barosu kadın hakları merkezinden açıklama
Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Baro merkez üyesi Av.Elif Tirenç İpek’in, "Irkçılığa ve Cinsiyetçiliğe Karşı Kadın Özgürlük Zamanı" mitingi öncesinde, üst araması sırasında darp edilmesine, gözaltına alınmaya çalışılmasına tepki gösterdi.

TİGRİS HABER - Kadın hakları merkezinden gelişmelerle ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi;

“16 Ekim 2021 tarihinde Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlenen, yasal bildirimi yapılmış olan "Irkçılığa ve Cinsiyetçiliğe Karşı Kadın Özgürlük Zamanı" mitinginde görevli polis memurları tarafından merkez üyemiz Av. Elif Tirenc İpek'e üst araması yapılmak istenmiştir. Merkez üyemiz miting alanına giriş yapılan arama noktasında görevli polislere avukat olduğunu, bu nedenle üzerinin aranamayacağını ifade etmiştir. Meslektaşımız polis memurlarına yasal haklarını hatırlatmasına rağmen, ondan fazla görevli polis memuru tarafından darp edilmiş ve gözaltına alınmaya çalışılmıştır. Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesine göre: "Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üzeri aranamaz."

‘Hukuki süreçte meslektaşımızın yanındayız’

“Kanunun amir hükmünden de anlaşılacağı üzere meslektaşımızın üst aramasının yapılmaya çalışılması açıkça hukuka aykırıdır. Kanun, önleme araması-adli arama ayırımı yapmamaktadır ve özel kanun olduğu için öncelikle uygulanmalıdır. Danıştay içtihatlarından ve çok sayıda yerel mahkeme kararlarından da bilindiği üzere avukatlar, ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suç veya suçüstü hali bulunmayan hallerde aranamayacaklardır.” Denilen açıklama şöyle devam etti;

“Son yıllarda ülke genelinde düzenlenen mitinglerde kolluk tarafından sivil yurttaşlara yönelik yapılan üst aramalarında da hukuka aykırı uygulamalar yapılarak yurttaşların toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarının engellendiğine tanıklık etmekteyiz. Özellikle miting alanına giriş yapmak isteyen yurttaşlara yapılan arama işleminde sinirin aşıldığı, üst aramalarının taciz boyutuna ulaştığı, yurttaşların kişisel eşyalarına (çakmak, makyaj malzemesi, kalem vs.) el konulması gibi hukuka aykırı işlemler yapılmaktadır.

Anayasal bir hak olan "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Hakkı'nın kullanılması için gerekli yasal bildirimler yapılmış olmasına rağmen kolluk tarafından yapılan bu keyfi müdahalelere ve orantısız güç kullanımına karşı yargı mercilerinin etkili soruşturma yürütmesi gerekmektedir.

Biz kadınlar olarak yaşanan bu hukuksuzluğu ve meslektaşımıza uygulanan kötü muameleyi kabul etmediğimizi belirtir, tüm hukuki süreçlerde merkez üyemiz Av. Elif Tirenc İpek Ulaş'ın yanında olduğumuzu bildiririz.” (Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.