Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde ‘adrese teslim’ ihale iddiası!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde ‘adrese teslim’ ihale iddiası!
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin 3 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştireceği ‘153 çağrı merkezi hizmet alım işi’ ihalesiyle ilgili hazırlanan şartnamenin ‘Adrese teslim’ hazırlandığı iddia edildi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin 3 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştireceği ‘153 çağrı merkezi hizmet alım işi’ ihalesiyle ilgili hazırlanan şartnamenin ‘Adrese teslim’ hazırlandığı iddia edildi. İtiraz üzerine ‘Diyarbakır firması’ şartı zeyilname ile kaldırıldı, ancak şartnameye 2 farklı yeterlilik eklendi. İhaleye girecek olan firmalar, şartnameye yeni yeterlilik maddesi eklenmesinin hukuka uygun olmadığını ifade etti.

Ulteda İç ve Dış Ticaret LTD. ŞTİ., Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin açtığı ihalenin şartnamesinin, kamu İhale Kanunu ve Hizmet Alımları Uygulama Yönetmeliğine göre, Rekabet, Saydamlık ve Güvenirlilik İlkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle itirazda bulundu. İtiraz üzerine şartnamede değişiklik yapıldı, ancak 2 farklı yeterlilik eklendi. Firma, eklenen 2 yeni maddenin de mevzuata aykırı olduğunu, ihale şartlarının zorlandığını iddia etti.

Firma, zorlamanın nedeninin ‘Adrese teslim’ ihale olduğu iddiasına yönelik itirazında şu görüşlere yer verdi;

“En az 5 yıl süreyle Diyarbakır il sınırları içerisinde Çağrı Merkezi Hizmetlerini veren yerel firma olmalıdır” denilerek sadece Diyarbakır’daki firmalara hitap eden bir ihale olarak ilana çıkarılmıştır. Yaptığımız itiraz sonra Kamu İhale Genel Mevzuatına tamamen aykırı olan “Yerel Firma” olma talebi zeyilname düzenlenerek kaldırılmış fakat bu zeyilname ile İdari Şartnameye 2 farklı yeterlilik daha eklenerek firmalardan talep edilmiştir. Bu yeni yeterlilik talepleri de şöyledir:

“Yüksek kapasiteli outsource operasyonlarında bulunmuş olmalıdır. En az 50+ seat adedinde personel ile Inbound operasyon yürütüyor olmalıdır. İstekli, bu durumu belgeleyen evrakları teklifi ile birlikte sunacaktır.”

Kurumun söz konusu ihale için talep ettiği İSO 27001 sertifikasyonu ile TS EN 15835 sertifikası, işin niteliği bakımından her yönü ile makul karşılanabilecek olağan taleplerdir. Fakat zeyilname öncesi İhaleye sadece Diyarbakır firmalarının girebileceğine dair kısıtlama yapması, itirazlarımız sonrasında yerel firma talebini kaldırıp söz konusu işe iştiraki daha fazla zorlayacak şekilde 2 yeni yeterlilik talep etmesi hem mevzuata aykırı olup hem de bu işi “adrese teslim” bir iş olarak ilana çıkardığı düşüncesi hasıl olmuştur.

Örneğin kurumun talep ettiği genel yeterlilik belgelerinden iş deneyim belgesinin “Her Türlü Personel Çalıştırma” olması, yani genel itibari ile iş deneyim açısından kurumun hemen hemen hiçbir yeterlilik talep etmemesi, personel çalıştırmaya dayalı yüzlerce iş deneyim belgesinden birini kabul edecek olması, fakat zeyilname sonrası talep ettiği 2 yeni yeterliliğin nitelik ve amaç açısındanbir firmanın ihale ilan süresince bu yeterliliklere sahip olması veya temin edebilmesinin imkansız olması; Bu yeterliliklerde “Outsource” operasyonları için “bulunmuş olması” demesi ama “İnbound” operasyonu için “yürütüyor olmalı” denilmesi; yani birinde tamamlanmış olması, diğerinde tamamlanmamış olmasınında sorun olmayacağı, bunu sadece belgelemesinin yeterli olduğunu belirtmesi, ayrıca bir de “en az 50+” denilerek sayı belirtmesi ihalenin bir firmaya “pas” ediliyor olduğunu açıkça göstermektedir.

Kurum ayrıca tüm bu talep edilen belgeleri, İdari Şartname ilgili maddesinde talep etmesi gerekirken bir kısmını teknik şartnamede talep ederek firmaların hata yapmasına olanak sağlamaktadır.”(Haber Merkezi)

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.