VİDEO - Diyarbakır Büyükşehir’in palmiye sevkiyatı sürüyor

VİDEO - Diyarbakır Büyükşehir’in palmiye sevkiyatı sürüyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kentte yetişip yetişmediği tartışmalara neden olan palmiye dikimi sürüyor. Kayapınar İlçesi 75 Park alanında bulunan fidanlığa, kavşaklara dikilmek üzere 50 adet palmiye daha indirildi.

50 Adet Palmiye ağacı 75 Park alanına indirildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ağaçlandırma çalışmaları devam ederken, kentte tartışma yaratan palmiye ağaçlarında sevkiyat sürüyor. Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesi 75 Park alanına getirilen 50 adet palmiye bölgedeki kavşaklara ve yeşil alanlara dikilecek. Palmiyelerin Diyarbakır iklim koşullarına uyum sağlayıp sağlamayacağı yönündeki tartışmalarda farklı fikirler dile getirilirken, 75 Park alanına daha önceden ekilen palmiyelerin ise yapraklarının yer, yer kuruduğu görüldü.

palmiye-tigris1.jpg

‘Palmiye Diyarbakır’da yaşıyor’

Park ve Bahçeler Daire Başkanı Ahmet Özkaraaslan, iklim şartlarının palmiye ağaçları için uygun olduğunu belirterek, palmiyelerin Diyarbakır’da yetişmeyeceği konusunda beyanların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekerek, “DSİ'nin içinde 2016 yılında Kardeşlik parkına palmiye dikilmiş ve yaşıyor. 15 yıl önce dikilmiş ve yaşayan palmiyeler var” ifadelerini kullandı.

Palmiyelerin fiyatı bin ila 3 bin TL arasında değişiyor

Palmiye ağaçlarının Diyarbakır’da yetişip yetişmeyeceği bir yana Palmiyelerin maliyeti konusunda da bir açıklık sağlanamadı. Yetkililer palmiyelerin maliyeti konusunda herhangi bir açıklama yapmazken, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şube Başkanı Samet Ucaman ise, palmiyelerin tanesinin bin ila 3 bin TL arasında değiştiğini söyledi.

palmiye-tigris2.jpg

Büyükşehir’in palmiye alımı KİK üzerinden yapılmamış

Ucaman ayrıca Palmiye alımlarının KİK üzerinden yapılmadığını belirterek, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun İstisnalar başlıklı 3. maddesinin (a) bendi hükmünü yanlış yorumlayıp, ihale yapmaksızın protokol yapmak suretiyle doğrudan üretici firmalardan satın alma yoluna başvurarak alım yapmanın da usule uygun olmadığını söyledi. Ucaman, “Palmiye alımları ile ilgili KİK’te ihale yapılmamış. Muhtemelen 3/A maddesine göre protokolle alım yapılmış. Büyükşehir’e daha önce gelen müfettişler incelemelerde bulunmuş ve bu tür alımların 3/A maddesine göre yapılmaması gerektiğini beyan etmişler. Ama buna rağmen bu tip alımlar sürüyormuş. Belediyeler mal temini ile ilgili ihaleye çıkmak zorundadırlar. 3/A maddesinden hangi kurumlar alım yapabilir. Bunu yapanlar; Et Balık Kurumu, TMO, Orman İşletmeleri, Çay işletmeleri, Orman Bakanlığı’na bağlı fidanlıklardır ama belediyeler bu tür alım yapamazlar. Mevzuatın içeriği değerlendirildiğinde belediyelerin böyle bir görevi bulunmamaktadır. Çünkü gerekli rekabet koşulları oluşmamakta. Eğer ağaç alımlarını 3/A maddesine göre yapmışlarsa bu ciddi bir problemdir. Yani, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı gidip bir firmadan protokolle palmiye ağacı almaz.

20 yıllık Dut ağaçları neden söküldü?

Ucaman, ayrıca Yeniköy Mezarlığı yolunda 20 yıllık Dut ağaçlarının söküldüğüne de dikkat çekerek, “Bir taraftan palmiyeleri dikerken bir taraftan da Yeniköy mezarlık yolunda yaklaşık 150- 200 adet 20 yaş Dut ağacını da sökmüşler. Yeniköy Mezarlığı’nın girişinden yukarı doğru dut ağaçlarını sökmüşler ve yerleri hala bellidir” diye belirtti.

palmiye-tigris3.jpg

Belediyeler KİK dışında protokolle ağaç alımı yapamaz

Belediyelerin protokolle ağaç alımı yapmasının mevzuata aykırı olduğuna dair 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 3/a maddesine göre tarım ve hayvancılıkla ilgili ürünlerin doğrudan üreticilerden veya ortaklıklarından ihalesiz olarak satın alınabilmesi için, alımı yapacak kuruluşun, kuruluş amacı veya mevzuatı gereği söz konusu ürünleri işlemek, değerlendirmek, iyileştirmek veya satmak üzere kurulmuş olması veya bu ürünleri işleme, değerlendirme, iyileştirme veya satma işlemlerini yapmakla yasal olarak görevlendirilmiş olması gerekmektedir. Oysa belediyelerin yasal olarak böyle bir görevi bulunmamaktadır. Bu nedenle belediyelerin söz konusu alımları ihaleye çıkmak suretiyle gerekli rekabet koşullarını sağlanması gerektiği konusunda uzman görüşleri ifade edilmekte.

palmiye-tigris4.jpg

3/A maddesi:

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun İstisnalar başlıklı 3’ncü maddesinin (a) bendi: “Kanun kapsamına giren kuruluşlarca, kuruluş amacı veya mevzuatı gereği işlemek, değerlendirmek, iyileştirmek veya satmak üzere doğrudan üreticilerden veya ortaklarından yapılan tarım veya hayvancılıkla ilgili ürün alımları ile 6831 sayılı Orman Kanunu gereğince orman köyleri kalkındırma kooperatiflerinden ve köylülerden yapılacak hizmet alımları,(…) bu Kanuna tabi değildir.” (Haber Merkezi)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.