Diyarbakır kitapçığı için soru önergesi

Diyarbakır kitapçığı için soru önergesi
HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı birimlerce hazırlanan ‘Şehrimiz Diyarbakır’ seçmeli ders eğitim kitabı ile ilgili Bakan Ziya Selçuk tarafından cevaplandırılmak üzere soru önergesi verdi.

TİGRİS HABER - TBMM’ye Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından cevaplandırılmak üzere gönderdiği soru önergesi metninde özetle şöyle denildi;

“Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan '2023 Eğitim Vizyonu' belgesinde yer alan "Çocukların kendi bölgelerinin üretim, kültür, sanat ve coğrafi kapasitesini keşfetmesine, bitki ve hayvan türlerini, yöresel yemeklerini, oyun ve folklorunu tanımasına ağırlık verilecektir" maddesi kapsamında, bölge illerindeki ilkokullarda okutulmak üzere, şehir tanıtım kitapları hazırlanmıştır.

Bu amaçla MEB’e bağlı birimlerce hazırlanan 'Şehrimiz Diyarbakır' adlı seçmeli ders eğitim kitabı kentin 17 ilçesinde bulunan ilkokullarda okutulmak üzere basılmıştır. Ne var ki bölgede nüfusunun büyük bir kısmı Kürt olmasına rağmen ‘Diyarbakır Ağzı ve Özellikleri’ adlı konu başlığında kentte konuşulan dilin Azerbaycan Bakü Türkçesine benzer olduğu ifade edilmiş ve kentin Azerbaycan Türkçesiyle olan ortak, şive, bağını sürdürdüğü kaydedilmiştir. Kitabın MEB tarafından onaylanmasının ardından, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü söz konusu kitabın okullarda okutulması için kaymakamlara yazı göndermiştir.

Ayrıca başta Kürtler olmak üzere Ortadoğu’da birçok halk tarafından binlerce yıldır kutlana gelen Newroz bayramı geleneği Orta Asya’dan gelen köklü bir gelenek olarak ifade edilmiştir. Ayrıca newrozun bayramının, şehirde ve bölgede hiç kutlanılmayan bir format olmasına rağmen, yumurta tokuşturma ve yemek dağıtma gibi etkinliklerle kutlandığı ifade edilmiştir.

Kitapta yer alan ‘Şehrin Riskleri’ adlı bölümde ise şehirde karşılaşılabilecek riskler içerisinde cinsel istismar da sayılmış, ‘Şehir, fırsatlar sunduğu kadar bazı riskler de içerir. Doğal afetler, şiddet, madde bağımlılığı, trafik kazaları, cinsel istismar şehirde karşılaşılabilecek risklerden bazılarıdır’ denilmiştir.”

Milli eğitim Bakanına cevaplandırması için gönderilen sorular ise şöyle;

  1. Bölgede yoğunluklu olarak konuşulan dil olan Kürtçe ile Azeri/Bakü Türkçesi arasında ne tür benzerlikler vardır, bu konuda Bakanlığınızın bir çalışması olmuş mudur?
  2. Bölgede yaşayan en büyük etnik grup olan Kürtlere ve Kürtçe’ye dair tek bir ifadenin yer almamasının sebebi nedir?
  3. Kitapta yer alan ‘Şehrin Riskleri’ adlı bölümde şehirde karşılaşılabilecek riskler içerisinde cinsel istismarın sayılmasının sebebi nedir? Bu konuda Bakanlığın elinde Diyarbakır’ı diğer şehirlerden farklı kılan bir çalışma var mıdır? Bakanlığınızın doğrudan bu konuda yaptığı bir çalışması var mıdır? Bu çalışmayı kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?
  4. 2023 Eğitim Vizyonu belgesinde yer alan "Çocukların kendi bölgelerinin üretim, kültür, sanat ve coğrafi kapasitesini keşfetmesine, bitki ve hayvan türlerini, yöresel yemeklerini, oyun ve folklorunu tanımasına ağırlık verilecektir" ifadesi kapsamında bölgede yaşayan Kürtlere ve Kürt diline ilişkin ne tür çalışmalarınız vardır?
  5. Bakanlığınıza bağlı ya da denetiminde olan okullarda ve yurtlarda yaşanan cinsel taciz ve istismara ilişkin basına çok sayıda haber yansımaktadır. Bu konuya ilişkin aldığınız önlemler nelerdir? Bu konuda herhangi bir çalışma yürütüyor musunuz?  (Haber Merkezi)

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.