Diyarbakır, Metro’ya odaklanıyor

Diyarbakır, Metro’ya odaklanıyor
Diyarbakır’daki ulaşım sorununu çözmek için hafif raylı sistemden vazgeçilerek metro sisteminde karar kılınacağı yönünde ilk kez gazetemiz tarafından gündeme getirilen iddia ciddiyet kazanıyor.

DTSO Başkanı Sayar, uzun vade için en ideal çözümün metro olacağını dile getirdi. Ulaşım konusundaki projelerle bilinen iş adamı Suat Önen de Avrupa’dan örnek vererek en faydalı çözümün metro olacağını vurguladı.

 

 

Raylı sistem gündemden düşüyor

Diyarbakır’da son yıllarda ulaşımdaki sorunların artmasıyla beraber gündeme gelen alternatif ulaşım seçenekleri tartışılmaya devam ediliyor. Projesi ve ekonomik kaynağının hazır olduğu belirtilen Hafif Raylı sistemin son dönemlerde gündemden düşmeye başlaması,”Acaba bundan vaz mı geçiliyor?” sorunu gündeme getirirken, kent bileşenleri metro sistemini daha fazla gündeme getirmeye başladı. Bu konuda en somut açıklamalar, Avrupa’daki ziyaretlerinde bu konudaki örnekleri inceleyen iki isimden geldi.

 

‘Metro, zaman tasarrufu sağlıyor’

 

Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, metronun hem zaman tasarrufu hem de ekonomik olarak daha faydalı olacağını söyledi. Sayar, ”İstanbul gibi kalabalık şehirlerde toplu ulaşım aracı Metro; hem zaman tasarrufu sağlıyor, hem de daha ekonomik. Avrupa’da da en ideal ve en fazla tercih edilen ulaşım seçeneği metrodur. 2 milyona yaklaşan ve artan nüfusu ile Diyarbakır için de ihtiyaç olacak. Bu ve benzeri projeleri masaya yatırmakta yarar var” dedi.

 

‘Diyarbakır’a en uygun sistem Metrodur’

Ulaşım konusundaki projelerde çalışmasıyla bilinen iş adamı Suat Önen de metro tercihine destek verdi. Hafif raylı sistemin Diyarbakır’a uygun olmadığını ve uzun vadede tekrar ulaşım sorununu gündeme getireceğini belirten Önen,”Bugün Avrupa’nın hemen her yerinde metro sistemi var. Türkiye’de de raylı sistem ve benzeri sistemleri getiren şehirler pişman. Diyarbakır’ın ulaşım yapısı, mevsim koşulları ve artan nüfusu itibarıyla en ideal, en kalıcı sistem metro olacaktır. Karar aşamasındayken bana göre metro için karar verilsin” diye konuştu.

 

Öte yandan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin yakın süre içerisinde vatandaşlara ‘Metro mu olsun?, hafif raylı sistem mi olsun?’ şeklinde mini bir anket çalışması yapacağı öğrenildi.

Saffet Azbay/özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.