VİDEO - Diyarbakır’a gelen Babacan: 'Küçük ortak' kapalı kutu

VİDEO - Diyarbakır’a gelen Babacan: 'Küçük ortak' kapalı kutu
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan: “Küçük ortak kapalı kutu, bir gün desteğini çekerse ülke erken seçime gidebilir” dedi.

TİGRİS HABER - Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel başkanı Ali Babacan, kamuoyu eğilimlerinin iktidarın durumunun pek parlak olmadığına işaret ettiğini, ancak Cumhurbaşkanının zorda kalmadıkça erken seçimi tercih etmeyeceğini söyledi.

Diyarbakır’a gelen DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Bağlar ilçe kongresine katılmadan önce kahvaltıda gazeteciler ile bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, partisinin kısa sürede teşkilatlanmasını gerçekleştirdiğini ve seçimlere girme eşiğini aştığını söyledi. Konuşmak yerine vatandaşları dinlediklerini, istişare kültürü ve ortak akla inandıklarını söyleyen Babacan, “2021 yılı, DEVA’nın yoğun bir şekilde mutfak çalışmasını yaptığı bir yıl olacak. Güçlendirilmiş parlamenter sistemi hazırlığı olan bütün parti ve STK’lar ile istişareler yapacağız” dedi.

Merkez Bankasındaki rezerv konusunda sorulan soruyu yanıtlayan Babacan,  “Merkez bankasının Web sitesinde en son döviz müdahalesi 2014 yılında olmuş, Biz yıllarca bu işi şeffaf halde götürdük. Fakat ben ayıldıktan sonra hiçbir açıklama yapılmıyor. Ekonomi yönetimi şeffaflık ister. Ekonomi yönetimi güven vermeyince ekonominin düzelmesi ve sorunların çözümü mümkün değil. 130 milyar dolarlık dövizin ne zaman hangi metotlar ve hangi kurlarda satıldığı açıklamaktır. Hesap verme zorunluluğu vardı. Rakam küçük bir rakam değil, milletin birikimi ile hazırlanmış rezervlerdir. Bunların açıklanması gerekir. Teslim aldığımızda 28 milyar dolardı bakanlığımdan 136 milyar dolara çıktı. Nasıl oluyor da taraflı Cumhurbaşkanı ve akraba damat el verip eritiyorlar bunu açıklamaları gerekir. Siyasi sorumluluğun gereğidir. Merkez bankası elindeki döviz rezervi tarihte ilk kez eksiye döştü. İçimiz cız ediyor kara gün parası da çarçur edildi, yedek akçeleri de sıfırlandı. Dolayısıyla nerede harcandığının açıklanması lazım, yayın yasakları beyhude bir çabadır” diye konuştu.

“Suni gündemler tutmuyor, gerçek gündemler var”

Babacan, iktidar işler kötüye gitmesine, sosyal sorunlar artmasına rağmen, suni gündem ile gündemi meşgul ettiğini ve bunun artık tutmadığını da ifade ederek, “Halkın gözü açıldı. Sorunların üzerini kapatmak için farklı gündem atıyorlar ortaya. Hükümet çözüm üretemediği ve çare bulamadığı için düşman göstermek zorundadır. Bazen bir muhalefet partisi, bazen bir STK, bazen öğrenciler ve bazen gazeteciler düşman olarak belirleniyor. Sanırım artık hem bizim hem diğer siyasi partilerin uyarısı ile suni gündemler tutmuyor. Ülke gerçek gündemine dönüyor. İşsizlik, yoksulluk, hayat pahalılığı, özgürlüklerin sınırlanmış olması, adaletin olmaması, hukuk devletin olmadığı, Kürt sorunu gibi gerçek gündemler ortaya çıktı” dedi.

Babacan, meclise gönderilen HDP’li vekillerin fezlekeleri konusunda ise şunları söyledi:

“Fezlekeler konusu iç siyaseti dizayn etmemeli”

“Fezlekeler, hükümetin iç siyaseti dizayn çabası olmamalı kesinlikle. Fezlekelerin bir meclis öncesi süreci vardır, birde meclis sonrası süreci vardır. Her iki süreçte bir yargı sürecidir. Yargının bu süreçte bağımsız ve tarafsız hareket etmesi gerekir. Ama dediğim gibi siyasi içerikli pek çok davada, hükümetin bir çok yoğun müdahalesi olduğu için yargıda bazen tarafsız ve bağımsız çalışamamaktadır. Bizim bu süreçten beklentimiz hem meclis öncesi ve hem sonrası süreçte yargının tarafsızlığını koruması ve bağımsız bir şekilde hareket etmesidir. Aksi halde dosyaların tek tek içeriğini bilemediğimiz için henüz fezlekeler ile ilgili bir bilgi yok biliyorsunuz. Buradan tekrar hükümete uyarımız, yine gündem değiştirmek için, insanların dikkatini başka bir yere çekmek için, düşman üretmek için bu fezleke konusunu iç siyaseti dizayn haline getirmemesi lazım. Hükümetin bundan uzak durması lazım. Bağımsız ve tarafsız yargı ile bu işin yürümesi gerekir.”

Güçlendirilmiş parlamenter sistem

DEVA Partisi olarak güçlendirilmiş parlamenter sistem ile ilgili 74 maddelik bir anayasal değişiklik ile sistemi parlamenter sisteme dönüştürebileceklerini söyleyen Babacan, “Diğer partiler ile görüştük. Görüştüğümüz diğer partiler bu teklifimizi kabul ettiler. Anayasa hukukçularımız var, şu anda diğer siyasi partiler ile ikili bazda istişare ve kimin çalışmasında birbirimizi anlama çalışması var, Birde mutabakat arayışı var. Seçime giderken vatandaşlarımızın karşısına bu taahhütle çıkmak istiyoruz. İlk seçim mevcut sisteme göre yapılacaktır. Geçiş süreci çalışmak gerekiyor. Hepside geçiş süreci konusunda hemfikir” dedi. Bazı Valilerin DEVA il başkanlarına randevu vermemesi ile ilgili ise Ali babacan, “Kahir ekseriyeti il başkanlarımızı kabul ediyor, randevu taleplerimizi kabul etmeyen Vali ve Kaymakamların sayısı oldukça azdır. Herkes bilsin ki, er geç bu dönemin bu sonu gelecektir. Bütün devlet görevlileri bir gün yeni düzenin geleceğini unutmamaları gerekir” dedi.

Babacan. Seçim barajının düşürülme tartışması ve Abdullah Gül ile ilgili soruları ise şöyle yanıt verdi:

“İttifak ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı gündemimizde yok”

“Seçim barajı, ittifak, siyasi partilere verilen destek ile ilgili yapılmak istenen düzenlemeler DEVA partisinin engellenmesine dönük projelerdir. Sorun şu ki bizi ölçemiyorlar. Bakıyorlar geniş bir kitleden sıcak bir bakış var, bunun ne kadarı oyana dönüşecek, bu ölçemiyorlar. Bunların hepsi beyhude. Güç kaybeden iktidarlar kuralları değiştirip nasıl kazanırız derdine düşmüşler. Bunlar iktidarın gidiş dönemine girdiğini gösteriyor. Partimizin kuruluş aşamasında sayın Gül’ün fikri katkıları ve açık destekleri oldu. Kurulduktan sonra kendi karar mekanizmalarını oluşturdu, kendi yapılarını oluşturdu. Sayın Gül ile partimiz kurulduktan sonra 2 kez ailecek bir araya geldik. Hem ittifak hem de Cumhurbaşkanlığı adaylıkları gündemimizde yoktur.” (Tigris Haber Merkezi)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.