Diyarbakır’da bakırcılık yeniden canlanıyor

Diyarbakır’da bakırcılık yeniden canlanıyor
Bir zamanlar, bakırcılığın merkezi olan Diyarbakır’da bakırcılık yeniden hayat buluyor. 90’ların sonlarında tek bir işletmenin ve bakırcı ustasının kalmadığı kente, işletme sayısı 6’ya, usta sayısı da ikiye çıktı.

Salih Yeşil - Özel

TİGRİS HABER - Bir zamanlar, Ermeni, Kürt, Süryani ustaların çekiç seslerinin birbirine karıştığı Diyarbakır’daki Bakırcılar Çarşısı, yeniden hayat buluyor. Geçmişte Diyarbakır’ın Ergani ilçesine bağlı olan Maden’deki bakır işletmeleri nedeniyle kentteki kökeni çok eskilere dayanan bakırcılık 1950’lilerde kentte yaygın bir şekilde varlığını sürdürdü. Mutfak ve süs ve hediyelik eşyada kullanılan bakıra olan ilgiye rağmen 90’ların sonunda düşmeye başladı. 1950’lerde kalaycılarla birlikte 80 işyerinin ve onlarca ustanın mesleğini icra ettiği Bakırcılar Çarşısı’nda 90’ların sonlarına gelindiğinde ise ne bir bakırcı dükkânı ne de bir bakırcı ustası kaldı. 2000 binlerin başında yeniden bir dükkanın açıldığı Bakırcılar Çarşısı’nda, bakır işlemeciliği ustası kalmamasından dolayı

bakircilik-tigris1.jpg

Antep’ten bir bakır ustası getirildi. Gaziantep’ten gelen ustanın bir çıkarak yetiştirmesiyle kendi kentte, bakır ustalığı yeniden hayat bulmaya başladı. Hem mutfak eşyasındaki rağbetin artması, kentteki işletmelerin kentin otantik varlığını işletmelerine yansıtmak istemesi, kurum ve kuruluşlarının plaket ve turistlerden gelen hediyelik eşya talebi Bakırcılar Çarşısı’nı da canlandırdı. Gelen yoğun taleple birlikte bakırcı dükkânı sayısı 6’ya yükseldi.

bakircilik-tigris2.jpg

Talepler arttı ama usta az

Bakırcılığın canlanmasıyla daha önce sobacılık yapan 42 yaşındaki Hasan Barakacı da bakırcılığa yöneldi. Sobacılığı bırakıp 4 yıl önce bakırcılığa başlayan Barakacı, sobacılıktan kalan en becerisiyle kendi kendine bakır işlemeciliğini de öğrendi. Bakır işlemeciliği talebinin fazla olduğunu, ancak bunu yapacak ustaların yetişmediğini dile getiren Barakacı, kentteki kendisiyle birlikte 2 bakır işleme ustasının bulunduğunu söyledi. Kentteki bakırcıların, işlenmiş bakır plakalarını Kahramanmaraş’tan, kalıba vurma işlemini de Gaziantep’ten tedarik ettiğini ifade eden Barakacı, bakırcılığın kentte son zamanlarda popülerlik kazandığını anlattı.

bakircilik-tigris3.jpgValilik ve belediyeden çıraklık kursu talebi

Mesleğe başlarken önce hazır eşyaları getirip sattığını, daha sonra sobacılıktan kalma el becerisiyle bakır işlemeye başladığını aktaran Barakacı, bakıra olan talebin fazlalığına karşısın bakırcı ustasının sayısının azlığına dikkati çekti. Bakırcı ustasının yetiştirmenin çıraklıktan başlaması gerektiğini ancak bakırcıların zaten sınırlı olan kazançlarını çırak yetiştirerek harcamak istemediğini ifade eden Barakacı, bakırcı ustalığı eksikliğinin giderilmesi için Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin okullarda bakır meslek kurslarını açması gerektiğini söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.