Diyarbakır'da Birê müsabakası yapılacak

Diyarbakır'da Birê müsabakası yapılacak
Mezopotamya kültürünün bir parçası olan geleneksel Birê oyunu, 26 Ekim'de 14 takımla müsabakaya çıkıyor.

DİYARBAKIR  -  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Spor Koordinatörü Bişar İçli, önümüzdeki turnuvalarda Birê sporu için kulüpleşmeye giderek, Birê'ye kurumsal bir kimlik kazandırmak istediklerini söyledi.

Kimi bölgelerdeki adıyla Cir, Cirê, Ciran, Biranî olarak adlandırılan Birê sporunun sözlü anlatımlara göre, Mezopotamya'da oldukça eski bir geçmişi bulunuyor. "Yol kesme" anlamına gelen bu oyun doğa, kültür, tarih ve toplumsal dayanışma sporu olarak yerini alıyor. Birê oyunu şimdi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'na bağlı Spor Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyespor Kulübü ile yeniden hayat buluyor. Düzenlenen Birê turnuvasının 3'üncüsü 26 Ekim günü yapılacak. Turnuva Şilbe Atletizm Tesisi'nde saat 10.00-18.00 arasında gerçekleşecek. Turnuvaya Van, Hakkari, Kızıltepe, Nusaybin, Batman, Cizre, Silvan, Hazro, Kocaköy, Karacadağ, Çınar ve Eğil'in yanı sıra Urmiye kentinden toplam 14 takım katılacak.

Turnuva ve Birê sporu hakkında bilgi veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Spor Koordinatörü Bişar İçli, çevre il ve ilçelerden turnuvaya bir çok takımın başvurmasına rağmen, bu yılki turnuvaya imkanları dahilinde sadece birer takımı kabul ettiklerini, önümüzdeki turnuvalarda Birê sporu için kulüpleşmeye giderek, Birê'ye kurumsal bir kimlik kazandırmak istediklerini söyledi.

Birê nasıl oynanıyor?

Birê 15'er dakikalık üç devre halinde, 7 asil ve 3 yedek oyuncudan oluşan toplam 10 kişi ile iki takım halinde oynanan bir takım oyunu. Çeviklik, hız ve ani kararlar almayı gerektiren Birê, saldırı ve savunma olmak üzere iki takım üzerine kuruludur. Oyunda amaç, rakip takımdaki oyuncuları eleyerek kaleye ulaşmaktır. Takımların başında lider, oyuncuların dağılımını yapar. Saldırı yapan oyuncuların savunmadaki oyunculardan herhangi birinin kaleye ulaşması ile oyun kazanılır. Oyuncu elemenin her iki takım açısından farklı yöntemleri vardır. Savunmadaki oyuncular ise, iyi bir koşu stratejisi belirleyerek karşı takımın oyuncularına dokunarak onları eleyebilir. Saldırı takımının tüm oyuncuları elenirse, oyunu, savunma kazanmış olur. Oyun, 15 dakika içinde bitmediği takdirde takımların elenen oyuncu sayısına bakılarak sonuca varılır. En çok oyuncusu elenen takım mağlup sayılır. Üç devrede de berabere kalınması halinde ise, tüm devrelerdeki elenen oyuncu sayısına bakılarak karar verilir. Ayrıca ceza alanı kurallarına uymayan ve teknik hatalarda hakemin iki uyarısını alan oyuncu devre dışı kalır. Sözlü sataşma ve şiddet tavırları, oyundan atılmaya nedendir. Takımlar, devre arası bir, iki veya üç oyuncuyu değiştirme hakkına sahiptir. Çıkarılan oyuncu tekrar oyuna alınabilir ve oyun dört hakem tarafından yönetilir. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.