Diyarbakır’da doğaya bırakılan 100 köpekten 10’u açlıktan öldü

Diyarbakır’da doğaya bırakılan 100 köpekten 10’u açlıktan öldü
Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’ne bağlı Salat köyü kırsalına bırakılan 100 köpekten 10’nun açlıktan ve susuzluktan öldüğü iddia edildi. 60 köpeğin akıbeti ise bilinmiyor.

TİGRİS HABER- Diyarbakır'ın Bismil ilçesi Yukarısalat (Salata Jor) köyü kırsalına kimliği belirsiz kişilerce 100 köpek bırakıldı. Su ve yiyeceği erişemeyen köpeklerden 10 öldü, 60'ının akıbeti bilinmiyor. Köpeklerden 30'u ise Bismil Belediyesi 2017 Şefkat Köpek Merkezi'ne teslim edildi. Köy muhtarı ve diğer görgü tanıkları, 5-6 kişinin bir kamyonla köpekleri köy kırsalına bıraktığını belirtirken, şüphelilerin kimlikleri hakkında bilgi vermekten kaçınıldı. Hayvan hakları savunucuları, işin organizeli olduğunu tahmin ediyor.

Olayın duyulmasının ardından Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi heyeti, bölgede incelemelerde bulundu. Yapılan inceleme sonucunda, "Merkezimizce yapılan araştırmalar neticesinde olay yerinde güvenlik kamerası olmadığı için şüphelilerin kimliğinin tespit edilemediği malumatına ulaşılmıştır. Bırakılan yüze yakın köpekten on tanesi olay yerinde açlık ve susuzluktan öldüğü, yakalanan otuza yakın köpeğin Bismil Belediye Toplama Merkezi'ne götürüldüğü ve kalan köpeklerin ise kaçtığı için ulaşılamadığı bilgisi edinilmiştir" denildi.

Baro suç duyurusunda bulundu

Kurtarılan 30 köpeğin bırakıldığı Bismil Belediyesi Köpek Toplama Merkezi yetkilileriyle yapılan görüşmede, yetkilerin Tarım ve Orman Bakanlığından destek alınamadığı şikayetlerine yer veren Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi, ilgililer hakkında Bismil Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

 Hayvanların ihtiyaçları karşılanmıyor

Baro Yönetim Kurulu Üyesi Hayvan Hakları Merkezi Koordinatörü Diyar Çetedir, hayvan haklarına duyarlılığın yerel yönetimlerde gelişmediğine dikkati çekerek, "Sadece Bismil Belediyesi'nde değil, Diyarbakır merkezli belediyelerin bütününde hayvanların su ve gıda gibi ihtiyaçları ile yazın ve kışın barınabilecek ihtiyaçlarının karşılanmadığını gözlemliyoruz. Büyükşehir Belediyesi'nin hayvan barınağı var. Orada da yaşam hakkı dahil olmak üzere hayvanların temel haklarının ihlal edildiğine dair ihbarlar almaktayız, bu ihlale ilişkin duyum ve gözlemler bize aktarılmaktadır. Belediyelerin, hayvanların barınma alanı haline gelen sokaklarda, hayvanların su ve besin ihtiyacını karşılayabilecek yerler inşa etmesi gerekir. İnşa edilen böylesi bir kaç yerde de hayvanlar su ve yiyecekten de mahrum bırakılmış. Belediyeler bu tür yerleri sadece yapmak için yapmıştır. Hayvanların da canlı olduğu göz önüne alındığına belediyelerin hayvanların yaşamlarını sürdürmeleri için gerekli özen ve dikkati gösterecek politikalar geliştirmeleri zorunludur. Hayata geçirecek bu politika, hayvanları yaşam alınlarından alıp aç ve susuz bırakmak olmamalıdır" ifadelerini kullandı.

 Organizasyon gerektiren bir iş

Organize bir iş olduğuna işaret eden Çetedir, "Bazı yurttaşların kendiliğine organizeli bir şekilde bir araya gelerek sokak hayvanlarını toplayıp bir araca bindirerek, burada hayvanları ölüme terk etmeleri hayatın olağan akışına aykırıdır. Organizasyon gerektiren bir iş için hayvanların kaçmasını ve saldırmasını engelleyecek bayıltma ve benzeri önlemlerin alınmasını gerektirecek araçların kullanılması gerekiyor. Yurttaşların bu araçları sahip olduğu bunları kullandığını düşünmek akla aykırıdır. Vatandaşların bu kadar sayıdaki hayvanı toplayıp bir araca koyması belirttiğimiz üzere izaha muhtaçtır. Bunu yapanın bir kamu erkinin olduğu bizce açıktır" diye belirtti.

 Çetedir, hayvanların yaşam haklarına dair bu ihlali yapan kişiler hakkında ivedilikle idari ve adli soruşturmanın açılmasını talep etiklerini, konunun takipçisi olacaklarını vurguladı. (Kaynak: MA)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.