Diyarbakır’da Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri: Edebiyat ve Kırılgan Gelecek

Diyarbakır’da Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri: Edebiyat ve Kırılgan Gelecek
3. Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri kapsamında çok sayıda yazar, şair, edebiyat eleştirmeni ve yayıncıyla söyleşi, tartışma, okuma ve buluşmalar çevrimiçi düzenlenecek.

TİGRİS HABER - Lîs Yayınları ve Diyarbakır Sanat Merkezi ortaklığıyla bu yıl üçüncüsü gerçekleşen Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, “Edebiyat ve Kırılgan Gelecek” başlığıyla çevrimiçi ortamda düzenlenecek.

Lîs Yayınları tarafından Şubat 2019’da kurulan Wêjegeh Amed | Diyarbakır Edebiyat Evi’nin de bu yıl düzenleyici ortakları arasında yer aldığı karşılaştırmalı edebiyat günleri, Eylül-Ekim 2020’de gerçekleşecek.

Edebiyata çokdilli ve çoksesli bir yaklaşım gösteren ve çeşitlilik içeren bir programla düzenlenecek olan proje kapsamında pek çok yazar, şair, edebiyat eleştirmeni ve yayıncıyla söyleşi, tartışma, okuma ve buluşmalar yapılacak.

“Edebiyat ve Kırılgan Gelecek” başlığında düzenlenen edebiyat günlerinin çevrimiçi açılış etkinliğinde, dünya genelinde gündemi belirleyen salgınla birlikte “sınır hatları belirginleşen, sinir uçları hassaslaşan” güncel meseleler edebiyatın içinden konuşulacak.

Yakın geleceği görebilmenin daha güç olduğu şu dönemde görünmeyeni ve görünmeyeni görme çabasını odağına alan programın uluslararası ayağında edebiyatın Avrupa’nın mevcut politik ve toplumsal gündeminin nabzını nasıl tuttuğu sorusuna cevap aranacak.

Yazar ile okuyucu arasında köprü rolü oynayan yayıncılık sektörü ve mecburi dönüşüm sürecinin, ayakta kalma stratejileri ve dayanışma imkânları üzerinden tartışılacağı programda gençlik ve çocuk edebiyatı, farklı dillerde yazan edebiyatçılara dair karşılaştırmalar ve az temsil edilen dillere dair oturumlar da düzenlenecek.

‘HAYAL EDİLEN ŞEHİR’

İlki 2013’te, ikincisi 2018’de gerçekleştirilen Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri kapsamında düzenlenecek olan iki üretim atölyesinden ilki temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşecek.

“Şiir-Film” başlıklı etkinlikte Kürtçe şiirleri görsel dünyaya aktaran kısa videolar üretilecek. “Hayal Edilen Şehir” başlığı ile düzenlenen çevrimiçi Yaratıcı Yazı Atölyesi’nde de katılımcılar, Pelin Buzluk eşliğinde bir kenti yeniden kurmanın yolunu öykülerle arayacak. 26 Haziran’da açılan başvuruların 10 Temmuz’a kadar devam edeceği atölye, beş haftalık bir programdan oluşuyor.

Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri III’ün ana programının detayları Eylül 2020’de paylaşılacak.

“Hayal Edilen Şehir” atölyesi hakkında detaylı bilgi edinmek ve başvuru formu için www.lisyayinevi.com adresine bakılabilir.

Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri III; Goethe Enstitüsü, İsveç Başkonsolosluğu, Hollanda Başkonsolosluğu ve Fransız Kültür Merkezi tarafından Anadolu Kültür ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen “Kültür için Alan” projesi çerçevesinde destekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.