Diyarbakır’da ‘Kürt Sorunu Bağlamında Türkiye Medyası Projesi’ çalıştayı

Diyarbakır’da ‘Kürt Sorunu Bağlamında Türkiye Medyası Projesi’ çalıştayı
DİTAM’ın düzenlediği ‘Kürt Sorunu Bağlamında Türkiye Medyası Projesi’ çalıştayı Diyarbakır’da başladı.

TİGRİS HABER - Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) tarafından Diyarbakır'da düzenlenen ‘Kürt Sorunu Bağlamında Türkiye Medyası Projesi’ çalıştayı başladı. Çalıştaya gazetecilerin yanı sıra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şebe Başkanı Abdullah Zeytun ve sivil toplum temsilcileri katıldı.

Çalıştay, DİTAM Başkanı Mehmet Vural’ın açılış konuşmasıyla başladı. DİTAM Başkanı Mehmet Vural’ın konuşmasının ardından Başkan Yardımcısı Mesut Azizoğlu, çalıştayın amacı hakkında konuştu. Azizoğlu: “Toplumsal alanda çatışmalı konuların çözümünde olduğu kadar, bizzat çatışmalı durumun gelişmesinde ve derinleşmesinde medyanın rolü geçtiğimiz yüzyılın tamamında olduğu gibi bugün de önemli bir tartışma konusudur” dedi.

Anket: En çok FOX TV izleniyor

Rawest’in DİTAM için yaptığı anket çalışmasının ön bilgisini ise Roj Girasun paylaştı. Anket, Urfa, Mardin, Diyarbakır ve Van’da 600 kişiyle yüz yüze yapıldı. Ankete göre bölgede en çok izlenen televizyon kanalı yüzde 23,64 ile Fox TV. Kürt sorununu önceleyen ve Kürtçe yayın yapan Stêrk,Ronahî, Medya Haber kanallarının izlenme oranı ise yüzde 10,88.

“Türkiye’de ana akım medya Kürt sorununu aşağıdaki terimlerden hangileri ile birlikte ele almaktadır?” sorusuna cevap veren katılımcıların yüzde 48,3’ü “Bölücülük”, yüzde 49,1’i “Terör” şeklinde cevapladı.

“Türkiye’de medya tüm toplumsal kesimlere eşit mesafededir” diyenler yüzde 6,12, bu yoruma “Hiç katılmıyorum” diyenler ise yüzde 35,37 oldu.

“Türkiye’de medya farklı dünya görüşlerini yansıtan dünya görüşlerini yansıtan bir çoğulculuğa sahiptir” diyenler yüzde 6,29, “Hiç katılmıyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 41 oldu.

Medyanın bağımsız olmadığını düşünenler yüzde 71,18, bağımsız olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 28,8 olarak kayıtlara geçti.

“Doksanlardan 2000’lere medyanın Kürt sorununa yönelik tutumunda olumlu değişiklikler olmuştur” şeklindeki yoruma “Katılıyorum” şeklinde cevap verenlerin oranı yüzde 16.16, “Ortada” diyenlerin oranı yüzde 37,24, “Katılmıyorum” diyenlerin oranı ise yüzde46.60.

 “Size göre 1990’lı yıllarda Türkiye’de medya bağımsızlığının önündeki en önemli iki engel aşağıdakilerden hangisidir?” sorusuna verilen cevaplar göre “Ordu” yüzde 47,9, “Hükümet” yüzde 54,3 olarak belirlendi.

Girasun’un sunduğu anket verileri üzerine gazeteciler ve sivil toplum örgütü temsilcileri gözlem ve deneyimlerini paylaştılar. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.