VİDEO - Diyarbakır'da 'palmiye' tartışması

VİDEO - Diyarbakır'da 'palmiye' tartışması
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin farklı noktalarına 170 civarında Palmiye ağacı dikti. Palmiye ağaçlarının dikilmesi tartışmalara neden oldu.

TİGRİS HABER - Park ve Bahçeler Daire Başkanı Ahmet Özkaraaslan, iklim şartlarının palmiye ağaçları için uygun olduğunu belirtirken, Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Samet Ucaman ise, iklimin ağaçlar için elverişli olmadığını, -3 derecede ağaçların kuruyacağını söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafında yapılan ağaçlandırma çalışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da vatandaşların pekte aşina olmadığı palmiye ağaçları kentin farklı noktalarındaki kavşaklara dikildi. Ağaçların dikilmesiyle birlikte Diyarbakır’da palmiye ağacı yetişir mi? Sorusu da sorulmaya başlandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı Ahmet Özkaraaslan, risk oranın yüzde 10 olduğunu ve ekstrem bir hava durumu olmadığı sürece palmiye ağaçlarının sorun yaşanmayacağını belirtirken, Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Samet Ucaman ise, ağaçların yaşama şansının olmadığını ve daha önce de deneme amaçlı 2011 ve 2013 yılında ağaçların dikilip 2 yıl sonra kuruduğunu söyledi.

“Vatandaşlardan olumlu dönüşler aldık”

Konuyla ilgili görüştüğüz Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı Ahmet Özkaraaslan, kentin farklı noktalarına 170 adet palmiye ağacı diktiklerini, risk oranın ise yüzde 10 civarında olduğunu söyledi. Diyarbakır’la aynı iklime sahip olan Konya, Kayseri, Kocaeli vb. şehirlerde de palmiye ağaçlarının var olduğunun altını çizen Özkaraaslan, “Ekstrem hava koşulları olmadığı sürece herhangi bir olumsuz durum olmaz. Bazı kamu kurumlarına da geçmişte palmiye ağaçları ekildi şimdiye kadar herhangi bir olumsuz durum yaşanmadı. Palmiye ağacı deyince insanların aklına tatil yerleri geliyor ama vatandaşlardan çok olumlu dönüş aldık” dedi.

Ne kadara alındığı bilinmiyor

Ayrıca Özkaraaslan, “palmiye ağaçların fiyatı ne kadar?” Sorusuna da fiyat vermek istemediğini söyleyerek alımın, piyasa fiyatının çok altında olduğunu söyledi.

En fazla 3 yıl sonra kurur

Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Samet Ucaman ise, Özkaraaslan’la aynı fikirde değil. Ucaman, Diyarbakır’da karasal iklimin hâkim olduğunu söyleyerek palmiye ağaçlarının en fazla 3 yıl sonra kuruyacağını belirtti.

“Palmiye ağaçlarının yaşama şansı yok”

Ucaman, palmiye ağaçlarının dikiminin kamu zararı olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Diyarbakır’da palmiye ağaçlarının yaşama şansı hiç yok. Şu an mevsim kış. Kış ayı ılık geçtiği için palmiye ağaçlarına bu yıl bir şey olmayabilir ama 2 yıl sonra -5 derecenin üstüne çıktığında palmiyelerin hepsi kuruyacak. Diyarbakır karasal iklimdir. Diyarbakır’ın farklı alanlarına 2011- 2013 yılında palmiye ağaçları deneme amacıyla dikildi, ancak hepsi kurudu. Belediyedeki personelleri de bu konuda haberdarlar. Saksıyla taşıma usulü yapabilir, başka şekilde tutmaz. Kamu zararıdır. “Urfa ve Mardin’de” var olduğunu söylüyorlar. Zaten Urfa Akdeniz iklimi Mardin’in belli bir bölgesi Akdeniz iklimi ama Diyarbakır karasal iklim. Bölgenin karasal iklim olduğundan bile haberleri yok. Kendilerini Karadeniz’de, Akdeniz’de Antalya’da zannediyorlar. Tamamıyla kamu zararıdır. Milletin parasını, vergisini bu tür işlerde heba ediyorlar.” (Haber Merkezi)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum