Diyarbakır’da yeni kurulan şirket sayısı ülke ortalamasının üstünde

Diyarbakır’da yeni kurulan şirket sayısı ülke ortalamasının üstünde
Diyarbakır’da Son 3 Yılda kurulan şirket sayısı Türkiye ortalamasının üstünde gerçekleştiği açıklandı.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Genel Sekreteri Ferdani Gökdere, son 3 yılda 5 bin 631 şirketin kurulduğunu, kadın ve genç girişimcilerin ağırlıkta olduğunu, sektörel olarak ise, imalata yatırım yapıldığını söyledi.

DTSO Genel Sekreteri Ferdani Gökdere, 2019-2020 ve 2021 yıllarında Diyarbakır’da kurulan-kapanan şirket verileri ile cinsiyet, yaş, sektörel dağılım ve sermaye yapılarına ilişkin yazılı açıklamada yaptı.  Açıklamada, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kayıt altına alınan son üç yıla ilişkin kapanan ve açılan şirket sayıları verilerine yer verildi. Buna göre; 2020 yılında bir önceki yıla oranla kapanan şirket sayılarında %78,9’luk bir artış gerçekleşti. Bununla birlikte, 2021 yılında bir önceki yıla oranla kapanan şirketlerin sayısı %44,6 oranında azalış gösterdi. 2019 yılı baz alındığında ise 2021 yılında kapanan şirket sayılarında %0.84’lük bir azalış meydana geldi. 

Yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“2019 yılına göre 2020 yılında açılan şirket sayılarında %51,5’lik bir artış meydana gelirken, 2021 yılında %71,25’lik bir artış gerçekleşmiştir.  2021 yılında açılan firma sayıları bir önceki yıla göre %13 artış göstermiştir. Ekonomik kalkınmanın motoru olan girişimler aynı zamanda kentin hatta ülkenin dinamik ekonomik büyümesini yönlendirir, istihdamı artırır, yenilikçi girişimin kar oluşumunu sağlar. Son 3 yılda yaşanan ekonomik süreç bazı şirketlerin kapanmasına neden olurken aynı zamanda yeni şirketlerin sayısını da artırmıştır. Kentin yatırım potansiyelinin, yeni kurulan firma oranlarının Türkiye ortalamasının üstünde gerçekleştiğini söylemek mümkündür.

“Kadın Girişimcilerin Sayısı Arttı”

Cinsiyet temelli değerlendirme yapıldığında ise, 2019 yılına oranla 2020 yılında kadın girişimcilerin sayısında %96’lik bir artış meydana gelirken, 2021 yılında artış %51 olarak gerçekleşmiştir. Erkek girişimcilerin sayılarında ise, 2019 yılı baz alınarak 2020 yılında %20’lik bir artış söz konusuyken, 2021 yılında %37’lik bir artış meydana gelmiştir.  Dezavantajlı gruplar arasında tanımlanan kadınların iş yaşamına katılımını desteklemek maksadıyla devlet tarafından sağlanan desteklerde meydana gelen artış, son yıllarda ülkemizde kadın girişimlerini artırmıştır. Kentimizde de kadın girişimci sayılarının hızla artmasına neden olmuştur. İlimizde meydana gelen artışın bir diğer nedeni, mevcutta faaliyet gösteren birçok işletmenin finansal sicil sorunu yaşayan sahiplerinin, yeni bir şirket kurarken eş ya da aile bireyleri üzerinden işletmeyi devam ettirme faaliyetlerinin bir sonucudur. Diyarbakır Ticaret Odası bünyesinde bulunan Kadın Meclisi’nin ve TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu’nun iş dünyasında yer almak isteyen kadın girişimciler için yürüttüğü faaliyetler de kadın girişimcilerin sayısının artmasına katkı sağlamıştır.”

35 Yaş ve Altı Girişimcilerin Sayısı da arttı”

Yatırım yapanların yaşları baz alınarak yapılan değerlendirmede ise, 35 yaş ve altında bulunan kişilerin girişimci olarak piyasada daha fazla yer aldığı ortaya çıktı. Buna göre; 2019 yılına göre 2020 yılında söz konusu yaş grubunda yeni şirket açanların sayısında %56’lık bir artış meydana geldi. 2021 yılında benzer şekilde %72’lik bir artış oldu. 36 yaş ve üstü girişimcilerin sayısı 2019 yılına oranla 2020 ve 2021 yıllarında sırasıyla, %12 ve %17 artış gösterdi. Bölgenin nüfus yapısı içerisinde gençlerin oranının yüksek olması, diğer bir deyişle bölgenin sahip olduğu genç nüfus potansiyeli şirket sayılarında da öne çıktı.

“Pandemi Şirketlerin Kapanmasında Etkili Oldu”

Açıklamada, kapanan firma sayıları konusunda da verilere yer verildi.

Bu verilerde şöyle; 2019 yılı baz alınarak 2020 yılında %79 oranında bir artış söz konusuyken, 2021 yılında %0,83’lük bir azalış meydana geldi. 2021 ve 2020 yılları kıyaslandığında 2021 yılında kapanan firma sayılarında 2020 yılına göre %44,6’lık bir azalış gerçekleşti. Aşılama süreci başlamadan önce pandemiyi önlemek maksadıyla alınan kısıtlama kararlarının yarattığı etkilerin, özellikle 2020 yılında kapanan şirket sayısı oranındaki artıştan anlaşılacağı üzere, iş dünyası üzerinde ağır bir şekilde hissedildi.

“İşletmelerin % 91’i Küçük ve Orta Ölçekli”

Açılan firmaların sermaye yapıları dikkate alınarak yapılan değerlendirmede ise, son 3 yılda açılan 5631 firmanın % 91’i 0-1 milyon sermayeli, % 8,4’ünün 1-5 milyon sermayeli, %0,4’ünün 5-10 milyon sermayeli ve %0,14’ünün ise 10 milyon üstü sermayeli olduğu gözlemlendi. Bu verilere göre, kentte işletmelerin çok büyük bir kısmının küçük ve orta ölçekli işletmeler olduğu görüldü.   

Kentte, son 3 yıla kadar sektörel anlamda en fazla açılan şirket sıralamasında İnşaat Meslek Grubu ilk sırada yer alırken, sıralamanın önemli ölçüde değiştiği de görülüyor. Son 3 yılda kurulan işletmelerin sektörel dağılımı incelendiğinde, İmalat Meslek Grubunda büyük bir ivme yakalandığı ve imalat sektörüne yönelik işletme kuruluşlarının son 3 yılda da ilk sırada yer aldığı görüldü. Özellikle küçük Sanayi Siteleri (KSS) ve Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) alt yapılarının hazır hale getirilmesi İmalat sektörünün gelişmesine katkı sağladığı görüldü. (Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.